back to top

Uzroci zbog kojih može nastati zatajenje bubrega

Zdravlje bubrega posebno je važno u cjelokupnom zdravlju našeg tijela, a najvažnije funkcije bubrega jesu filtracija krvi i održavanje ravnoteže vode u tijelu.

Rad bubrega povezan je s drugim vitalnim organima kao što su jetra, pluća i srce. Sva krv koja prolazi kroz organizam filtrira se kroz naše bubrege.

Postoji mnogo bolesti bubrega, većina bolesti bubrega sporo napreduje ali je važno dijagnozu postaviti na vrijeme jer se na taj način vrlo uspješno bubrezi mogu liječiti.

Kada su bubrezi bolesni oni nisu normalno sposobni filtrirati otpadne tvari iz krvi. Ako bubrezi polagano ili brzo izgube svoju funkciju govorimo o zatajenju bubrega.

Zatajenje bubrega može biti akutno i kronično. Akutno zatajenje ili akutno otkazivanje bubrega može se brzo razviti, samo u toku nekoliko sati ili nekoliko dana, najčešće se događa kod već hospitaliziranih osoba, kritično bolesnih pacijenata s potrebom intenzivne njege.

Akutno zatajenje bubrega opasno je zdravstveno stanje koje zahtijeva intenzivno liječenje. Kod kroničnog zatajenja bubrega događa se postupni gubitak funkcije bubrega, često kao posljedica ponavljanja upala koje su tijekom više godina postepeno oštećivale bubrege.

Krajnji stadij zatajenja bubrega opasan je po život te je potrebno umjetno filtriranje uz postupak dijalize ili je neophodna transplantacija bubrega.

zatajenje bubrega
Zatajenje bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Otkazivanje ili zatajenje bubrega – koji su simptomi

Prvi simptomi koji ukazuju na probleme s radom bubrega ili da je u pitanju zatajenje bubrega jesu poteškoće s mokrenjem, promijenjena boja urina te bolovi u predjelu mjehura ili bočno, a bolovi se mogu širiti prema trbuhu.

Dijabetes, povišeni krvni tlak, ateroskleroza, povećane masnoće u krvi, anemija, bolesti su zbog kojih najčešće može doći do oboljenja bubrega te i do zatajenja bubrega.

Kod bolesti zatajenje bubrega simptomi nisu specifični već se kako bolest napreduje primjećuju kod pacijenata poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, mogu se pojaviti mučnine, umor, poremećaji spavanja i smanjen apetit.

zatajenje bubrega
Zatajenje bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Ukoliko osjećate povećanu učestalost mokrenja, smanjenu količinu urina, teško kontrolirate mokrenje ili osjećate napinjanje prilikom mokrenja, osobito ako je i boja urina umjesto normalne žute boje promijenjena, velika je vjerojatnost da imate bolesne bubrege.

Simptomi zatajenja bubrega mogu biti i zadržavanje tekućine, otečene noge, gležnjevi i stopala, zatim pospanost, zbunjenost, kratkoća daha, bol i pritisak u prsima, napadaji ili koma u teškim slučajevima.

Kod kroničnog zatajenja bubrega simptomi mogu biti i problemi sa spavanjem, trzaji mišića, grčevi, svrbež tijela i visoki krvni tlak.

Ponekad nema jasnih i vidljivih simptoma zatajenja bubrega a bolest se može otkriti jedino pomoću laboratorijskih pretraga.

Kako se liječi zatajenje bubrega

Akutno zatajenje bubrega zahtijeva hospitalizaciju, a tijek liječenja u bolnici ovisi o obliku akutnog zatajenja bubrega i o brzini oporavka.

Potrebno je identificirati bolest ili ozljedu koja je eventualno uzrok zatajenja bubrega kako bi se poduzelo liječenje dok se bubrezi ne oporave.

zatajenje bubrega
Zatajenje bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

U cilju liječenja bubrega koriste se lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, lijekovi za snižavanje razine kolesterola, za liječenje anemije i diuretici kako bi pomogli izbaciti višak tekućine iz tijela.

Na žalost kada su bubrezi toliko bolesni da dolazi do kroničnog zatajenja odnosno otkazivanja bubrega ostaju jedino dvije opcije liječenja a to su dijaliza kojom se uklanjanju otpadne tvari i tekućine iz krvi ili transplantacija bubrega odnosno kirurški zahvat presađivanja bubrega iz tijela donora.

Kao i kod mnogih drugih bolesti prevencija je od velikog značaja za zdravlje naših bubrega.

Zatajenje bubrega vrlo je opasno zdravstveno stanje, a nekim od preventivnih koraka svakako se može bar ublažiti stadij bolesti, u velikom broju slučajeva i bolest sasvim izbjeći.

Za zdravije bubrege važan je prestanak pušenja kod pušača, zatim smanjenje tjelesne težine kod pretilih osoba, smanjenje unosa soli, unos dovoljne količine tekućine, dovoljna hidracija organizma, kontrola razine šećera u krvi, zdrava prehrana, kontrola uzimanja lijekova protiv bolova.

Puno se krećite, osobito na svježem zraku, vodite aktivan život za vaše aktivne i zdrave bubrege!

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima