Slabokrvnost – uzrok, simptomi, liječenje

Šta je slabokrvnost – anemija?

Anemija ili slabokrvnost je stanje koje karakterizira nedostatak hemoglobina, odnosno nedostatak crvenih krvnih stanica koje prenose kisik iz pluća do svake stanice u tijelu.

Kada je prisutan mali hemoglobin, tada je tijelo slabo, posebno srce, središnji živčani sustav i mišići.

Veliki pad hemoglobina događa se usred gubitka krvi ili zbog razaranja crvenih krvnih stanica uslijed bolesti.

Riječ je o vrlo raširenom problemu, o čemu svjedoči podatak da je 30% svjetske populacije anemično.

Glavni uzroci anemije uzrokovani su različitim čimbenicima kao što su: nedostatak željeza, nedostatak vitamina B12, bolesti vezane uz koštanu srž, autoimune bolesti, gubitak krvi.

Ipak, najčešći oblik anemije je uzrokovan nedostatkom željeza u organizmu, uslijed neadekvatne prehrane.

Slabokrvnost se može podijeliti u 2 kategorije, nasljednu i stečenu. Najrizičnija skupina su djeca, adolescenti i trudnice u reproduktivnoj fazi.

S obzirom da je anemija vrlo rašireno stanje u populaciji i ima različite simptome, vrlo je važno prepoznati ih i znati koji su glavni uzroci.

slabokrvnost
Anemija ili slabokrvnost je stanje koje karakterizira nedostatak hemoglobina

Slabokrvnost simptomi

Simptomi povezani s anemijom ovise o dobi, stupnju anemije i vremenu razvoja, a kako postoji više oblika anemije, svaki će imati specifične karakteristike.

Deficijentna anemija nastaje zbog nedostatka željeza i čini je oko 90% slučajeva. Željezo je mineral koji se nalazi u mesu, mahunarkama i povrću koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i prijenosu kisika.

Megaloblastičnu anemiju uzrokuju niske razine vitamina B12 i folne kiseline koji su neophodni za živčani sustav.

  Refluks kiseline - uzrok, simptomi, liječenje

Nedostatak vitamina B12, koji se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, može nastati zbog ograničenja u prehrani.

Slabokrvnost uzrokovana gubitkom krvi javlja se zbog operacije, gastrointestinalnog krvarenja, ozljeda. Kod anemija uzrokovanih bolešću imamo nekoliko tipova. Jedna od njih je anemija srpastih stanica.

Ovo je genetsko stanje koje uzrokuje promjenu oblika crvenih krvnih zrnaca, gubitak fleksibilnosti i srpasti oblik.

To je jedna od najčešćih nasljednih bolesti koja prevladava u Africi.

Talasemija je također genetska bolest koja može uzrokovati probleme s kostima, povećanje jetre i slezene.

Aplastična anemija je bolest koštane srži koju karakterizira nedovoljna proizvodnja crvenih krvnih stanica i bijelih krvnih stanica.

Ima različite uzroke, poput infekcije, autoimunih stanja ili izloženosti kemikalijama. Hemolitička anemija nastaje kada se crvena krvna zrnca uništavaju brže nego što bi trebala, a koštana srž ih ne može nadomjestiti.

Slabokrvnost se može manifestirati različitim simptomima: opća slabost, umor i iscrpljenost, nedostatak apetita, blijeda koža, ubrzan rad srca, hladne ruke i noge, bolovi u prsima, vrtoglavica osobito pri stajanju, glavobolje, nesvjestica, pad krvnog tlaka, lomljivi nokti, trnci u rukama i nogama, žeđ, razdražljivost.

slabokrvnost
Slabokrvnost simptomi

Kako se liječi slabokrvnost?

Liječenje se može razlikovati ovisno o slučaju anemije. Djeca, trudnice, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta izložene su većem riziku od komplikacija.

Zdravstveno i tjelesno stanje pojedinca igra važnu ulogu, prehrana, kao i prisutnost drugih bolesti imaju veliki utjecaj na liječenje.

Slabokrvnost se obično razvija polako tijekom nekoliko mjeseci. To znači da se čak i slabokrvnost uzrokovana ozbiljnim stanjem, poput raka, može pojaviti u ranoj fazi, kada je anemija još blaga. Neliječenje anemije može imati ozbiljne posljedice za bolesnika.

Kod osoba kojima su potrebni vitamini i minerali, kao što je nedostatak željeza, odgovarajuća prehrana i suplementacija doprinose normalizaciji stanja.

  Najbolja njega kože tokom ljeta

Kod bolesti koje uzrokuju gubitak krvi liječenje je specifičnije. Za prevenciju anemije preporučuje se uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, jajima, mlijekom i mesom.

U slučaju dugotrajnog anemičnog stanja povezanog s lošom prehranom, liječenje će se provoditi oralnim lijekovima, kako bi se nadomjestila tvar koja nedostaje u tijelu.

Važno je ne ignorirati simptome i potražiti savjet jer je prevencija kao rana dijagnoza uvijek najbolji odgovor.

Slabokrvnost - uzrok, simptomi, liječenje
Slabokrvnost - uzrok, simptomi, liječenje

Manjak željeza

Tijelo reciklira željezo: kada crvene krvne stanice propadnu, željezo se iz njih vraća u koštanu srž da se ponovno upotrijebi za stvaranje novih crvenih krvnih stanica.

Tijelo gubi velike količine željeza samo kada se crvene krvne stanice gube krvarenjem što dovodi do manjka željeza. Manjak željeza je jedan od najčešćih uzroka anemije i gubitak krvi je praktički jedini uzrok manjka željeza u odraslih.

Prehrana siromašna željezom može uzrokovati manjak u dojenčadi i male djece koji trebaju više željeza, jer rastu.

U muškaraca i žena nakon menopauze, manjak željeza obično ukazuje na krvarenje u želučanocrijevnom sustavu.

Mjesečna menstrualna krvarenja mogu dovesti do manjka željeza u žena prije menopauze.

Normalno uzimanje željeza hranom obično ne može nadoknaditi gubitak željeza zbog kroničnog krvarenja, a tijelo ima vrlo male rezerve željeza.

Zato se izgubljeno željezo mora nadoknaditi pripravcima koji su obogaćeni željezom. Budući da plod u razvoju iskorištava željezo, trudnice također uzimaju pripravke bogate željezom.

U Sjedinjenim Državama prosječna hrana sadrži oko 6 mg željeza na svakih 1.000 kalorija hrane pa prosječna osoba uzima oko 10 do 12 mg željeza dnevno.

Najbolji je izvor željeza meso, premda se nešto željeza može apsorbirati iz druge hrane.

Vlaknasta povrća, fosfati, posije i antacidi vezanjem željeza smanjuju njegovu apsorpciju. Vitamin C (askorbinska kiselina) je jedini prehrambeni element koji može povećati apsorpciju željeza.

  Boja mjesečnice otkriva od čega bolujete: Ako uočite ovo na ulošku, odmah posjetite ginekologa

Tijelo apsorbira 1 do 2 mg željeza iz hrane svakoga dana što ugrubo odgovara količini koju tijelo normalno dnevno gubi.

Izdvajamo za vas

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Vitamin B5 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B5 – pantotenska kiselina Poznato je koliko su vitamini važni za organizam, a njihov višak ili manjak dovodi do neravnoteže metabolizma i bolesti. Iako su...

Autofagija dijeta – prehrana i jelovnik po danima

Što je autofagija dijeta? Autofagija ili autofagocitoza su riječi koje dolaze iz grčkog jezika i u slobodnom prijevodu znače “jesti sam sebe”. Što je autofagija dijeta? Autofagija...

Tinktura od sikavice – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od sikavice - biljke za zdravlje jetre Biljka sikavica danas se zbog svog blagotvornog djelovanja uzgaja u cijelom svijetu, a u medicini se koristi...

Poremećaji jedenja (anoreksija i bulimija) i oralno zdravlje

Kod osoba s poremećajem jedenja krajnje je poremećeno ponašanje, prateće misli i osjećaji vezani uz jedenje. Poremećaji jedenja karakteriziraju silan i neodoljiv nagon da se...

možda te zanima