Boja mjesečnice otkriva od čega bolujete: Ako uočite ovo na ulošku, odmah posjetite ginekologa

  Boja mjesečnice određuje zdravstveno stanje žene

  Boja mjesečnice mnogo toga govori o vašem zdravlju. Čini se da u modernom i informiranom svijetu ženska menstruacija i sve oko nje ne bi smjele nikome biti nepoznanice.

  Često čak ni same žene ne znaju raspoznati kako to mjesečnica svojom bojom određuje zdravstveno stanje žene i kada im ta boja signalizira da trebaju posjetiti ginekologu.

  Ružičasta ili roza boja mjesečnice može ukazivati na manjak estrogena, idite ginekologu. Razvodnjeno crvena boja na ulošku može ukazivati na anemiju, a manjak željeza je ozbiljan problem.

  Mjesečnica smeđe, tamnosmeđe ili tamnocrvene boje najčešće uplaši žene, ali je to normalna i najučestalija pojava.

  Istina može ukazivati na ustajalu, zaostalu krv ili ljuštenje maternice, ali to je još uvijek normalno stanje, no ako ste zabrinuti iako ne bi trebali biti, posavjetujte se sa svojim ginekologom.

  Naravno, ne pratite samo crvenu boju krvi na svom ulošku, uvijek trebate pratiti i ostale simptome u vrijeme mjesečnice, bolne grčeve u donjem trbuhu, glavobolje, bolno osjetljiva prsa, da li je menstrualno krvarenje obilnije ili oskudnije.

  Ako vam često kasni menstruacija postoji 12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju. Također, postoji mogućnost da imate anovulaciju.

  boja mjesecnice
  Ružičasta ili roza boja mjesečnice može ukazivati na manjak estrogena.

  Kada vas mjesečnica svojom bojom treba zabrinuti?

  Ima situacija kada vas boja mjesečnice treba zabrinuti i kada trebate obavezno ginekologu što prije.

  Ako je menstrualna krv gusta, ljepljiva, tamnocrvena, puna ugrušaka, to je ono kada se žena žali da iz nje ispadaju komadi i da se osjeća kao da rađa pod hitno treba ginekologu.

  Možda ima miome maternice, možda su joj povišene vrijednosti hormona progesterona i estrogena, a samo ginekolog pregledom i dodatnim pretragama može utvrditi pravi uzrok i adekvatno ga liječiti.

  Mjesečnica koja na ulošku ostavlja tragove u boji brusnice vas ne bi trebala zabrinuti, sve je u redu s vama.

  boja mjesecnice
  Boja mjesečnice određuje zdravstveno stanje žene.

  Sivocrvenkasta krv može značiti nedijagnosticiranu trudnoću, upozoravati na spontani pobačaj ili neke od spolno prenosivih bolesti, idite obavezno ginekologu koji će ustanoviti pravi uzrok i preporučiti potrebno liječenje.

  U slučaju da ste već trudni u desetom tjednu trudnoće možete uraditi nifty test ili harmony test.

  Istina je da boja menstrualne krvi može ukazivati na neke zdravstvene probleme, ali ona nije jedini indikator, žena treba pratiti i druge moguće simptome tijekom menstruacije i redovito se kontrolirati.

  Također, oligomenoreja je jedan od vrlo čestih menstrualnih poremećaja.

  Mjesečnica narančaste boje i neugodnog mirisa

  Boja mjesečnice je nijansirana tonovima crvenog spektra boja, ali kao što može biti sivo crvenkasta, može vas iznenaditi i na ulošku ostaviti narančasti trag.

  Istina, narančasta boja mjesečnice također pripada crvenom spektru jer je mješavina crvene boje (krv) i žute boje (gnoj), zato mjesečnica narančaste boje i neugodnog mirisa mora biti ozbiljno shvaćena i ako vam se to dogodi, idite odmah ginekologu, jer može biti znak neke spolne infekcije i ne započinjite nikakvu terapiju na svoju ruku.

  Narančasta mjesečnica je obično praćena i jakim i bolnim grčevima i uz moguće spolno prenosive bolesti može upozoravati i na druga ozbiljna stanja urogenitalnog područja žene.

  Redovita i temeljita osobna intimna higijena, siguran seks, redovite kontrole kod ginekologa, redovita kontrola papa testa i zdrave životne navike su najbolja preventiva.

  Možete početi sa regulisanom prehranom uz autofagiju. Prije nego što započente s ovim režimom ishrane poželjno je da istražite i pročitate Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane.

  Ako vam se počnu pojavljivati bilo kakve anomalije vezane za menstrualni ciklus obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom i to bez čekanja da postane gore.

  boja mjesecnice
  Boja mjesečnice je nijansirana tonovima crvenog spektra boja ali može biti i druge boje.

  Kada je pravo vrijeme za ginekološki pregled?

  Kao što smo već ranije naveli normalno je vidjeti krv tokom menstruacije u ružičastoj, crvenoj i smeđoj boji.

  Svakako preporučujemo da se posavjetujte sa svojim ljekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s promjenama boje u krvi menstruacije ili ako osjetite neobične promjene u ciklusu.

  Saznajte sve uzroke i simptome perikarditisa.

  Također, posavjetujte se sa svojim ljekarom ako doživite nešto od sljedećeg:

  • ‌Mjesečnice koje traju duže od sedam dana ili ako trebate mijenjati uloške i tampone svakih jedan do dva sata.
  • Jaki grčevi tokom menstrualnog ciklusa.
  • Osjećate vrtoglavicu, slabost ili umor.
  • ‌Imate bol u grudima ili probleme sa nedostatakom zraka ili nakon menstruacije.
  • ‌Vaša menstrualna krv sadrži ugruške veće od četvrtine.
  • Imate mrlje ili krvarenje bilo kada u menstrualnom ciklusu osim tokom menstruacije.
  • Vaši ciklusi menstruacije su kraći od 24 dana ili duži od 38 dana.
  • ‌Niste imali menstruaciju tri mjeseca i niste trudni niti dojite.
  • Vaši normalni ciklusi su se promijenili i sada su nepravilni.
  • Niste imali prvu menstruaciju do 15. godine.
  • ‌I dalje krvarite nakon menopauze, kada se vaš menstrualni ciklus završava. Menopauza obično nastupa u vašim 40-im ili 50-im godinama.
  • ‌Vaš vaginalni iscjedak izgleda nenormalno ili neobično smrdi.
  • Uz menstruaciju imate visoku temperaturu.
  • Osjećate mučninu ili povraćanje tokom menstruacije.

  Još zanimljivih članaka:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

  Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Kako se proizvodi organska hrana

  Organska hrana i njena proizvodnja predstavlja sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda i...