Mapa sveta

Contents

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se!

Svet nije baš onakav kakav se čini. Većina mapa koje svakodnevno koristimo zasnovane su na Merkatorovoj projekciji od pre 450 godina.

Čak je i “Google Map” koristio varijantu ove projekcije sve do pre nekoliko meseci.

Mapa sveta
Mapa sveta globus kakav poznajemo je laž

Nil Kaj, stručnjak za klimatske podatke u Meteorološkoj kancelariji u Velikoj Britaniji, napravio je vizuelizaciju mape koja se menja između Merkatorove projekcije i istinitih veličina država u odnosu na druge zemlje.

Merkatorova projekcija izobličava pravu veličinu mnogih zemalja, posebno onih daleko od ekvatora.

Po novoj mapi, Rusija, Kanada, Grenland, Evropa, delovi Azije i Sjedinjene Države znatno su umanjene. Merkatorova projekcija prikazuje Grenland kao površinu veću od Afrike, dok je u stvarnosti Afrika veća čak 14 puta.

Mapa sveta
Mapa sveta – prva mapa azije

Merkatorovu projekciju mape je prvi predstavio flamanski kartograf Gerhard Merkator 1569. godine. Bila je izuzetno korisna za istraživanje jer omogućava navigaciju pod pravom linijom i održava pravi oblik država.

Ali kada prenesete trodimenzionalni oblik, kao što je globus, na dvodimenzionalnu površinu, nešto mora da popusti.

U ovom slučaju to je izobličavanje veličine i udaljenosti država koje su bliže polovima.

Zašto sve mape lažu

Još od Vavilonaca narodi su se kretali ka centru sveta potiskujući druge ka periferiji.

Zbog toga su karte bile omiljeno sredstvo za manipulaciju. Kada je bilo neophodno u vojne svrhe putevi, planine, šume, reke, jezera, pa čak …

Nakon pada Berlinskog zida, Zapadni Nemci imali su priliku da među prvima posete Istočnu Nemačku i ustanove da karte koje oni imaju nisu naročito precizne, ni tačne.

Mapa sveta
Mapa sveta po religijama

Kartografi Istočne Nemačke naročito su se potrudili da maksimalno otežaju orijentisanje ostavljanjem belih praznina, pogrešnim putokazima, dodavanjem raskrsnica, zatamnjivanjem visinskih crta na geografskoj karti i slično. Svrha?

Da se Istočnim Nemcima oteža bežanje na Zapad, a konkretan dokaz je i to da je Zapadni Berlin u udžbenicima postojao samo kao bela praznina.

Prema nalogu države, kartografske službe su morale da maskiraju vojne objekte, zbune potencijalne špijune i da svu moguću vojsku jednostavno sakriju na kartama.Primer manipulacije kartama nije ništa neobično, jer je falsifikovanje staro koliko i samo čovečanstvo.

Mapa sveta
Mapa sveta se često krivotvori

Oduvek su stari narodi pokušavali da predstave svet oko sebe, jer je živi svet zahvaljujući ljudskom oku bio siguran samo do horizonta – iza te granice postojala je neizvesnost, navodi se u enciklopediji “Čudesan svet nauke“.

Prva sačuvana karta sveta, kao i većina karata nastalih u preistorijsko doba, uklesana je u kamenu.

Radi se o jednoj maloj tabli iz Vavilona, koja je nastala u VI veku pre Hrista i predstavlja svet kao ploču, odnosno kao ostrvo koje pliva u moru. U centru tog i takvog sveta bio je Vavilon.

Tako su Vavilonci učinili isto ono što i svi drugi narodi pre njih: oni su se smatrali za centar sveta.

Sve što se nalazilo izvan njihovog vidokruga i oblasti uticaja bilo je manje interesantno; na rubu sveta živeli su varvari.

Oduvek su karte sveta bile skrojene onako kako su ih zamišljali oni koji su ih pravili – a tako je i danas.

MAPA SVETA Istorija civilizacija i država iz godine u godinu

Za nešto više od petnaest minuta proputujte kroz istoriju civilizacija.

Uz pomoć animirane mape podsjetite se ili prvi put otkrijte koje su se civilizacije razvijale u isto vrijeme, a koje su zauzimale prostore koje ne možemo shvatiti duže nego na crtežu.

Mapa sveta pratite istoriju civilizacije

Pročitajte i ove teme

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

možda te zanima