Omega 3 masne kiseline – Zašto su zdrave?

Omega 3 masne kiseline koje se dobivaju iz ribljeg ulja obogaćene vitaminom E ne proizvode se u ljudskom tijelu.

A s obzirom da su neophodne potrebno ih je unositi u ljudski organizam putem prehrane i dodacima prehrani.

Omega 3 masne kiseline kako djeluju

Omega 3 masne kiseline su vrlo djelotvorne kod prevencija bolesti krvožilnog sustava i bolesti srca, te značajno utječu na imunosustav, cirkulaciju i opskrbljuju stanice kisikom.

Također, omega 3 masti utječu na način da snižavaju trigliceride te na taj način čine krvožilni sustav ljudskog organizma zdravim i poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz ljudsko tijelo.

Također, pozitivno utječu i na očuvanje mozga jer ga opskrbljuju dovoljnom količinom krvi i kisikom te zapravo povoljno utječu na prevenciju od demencija, Alzheimerove bolesti, povoljno utječu na kognitivne sposobnosti mozga.

Samim time povoljno djeluju i na druge psihološke probleme koje su povezane sa mozgom kao što su depresija, anksioznost, poremećaj koncentracije i slično.

Ove masne kiseline izuzetno su važne za rast i razvoj, a povoljno djeluju i kao protuupalno sredstvo te imaju pozitivna učinak u liječenju malignih bolesti.

omega 3 masne kiseline
Masne kiseline izuzetno su važne za rast i razvoj omega 3 masne kiseline u hrani

Omega 3 masne kiseline koje su nuspojave

Omega 3 masne kiseline ukoliko se konzumiraju u prevelikim količinama dulje vrijeme mogu imati nuspojave u smislu da oslobađaju slobodne radikale u organizmu pa u tom procesu oni mogu postati štetni za ljudski organizam.

Stoga se preporučuje osobama koje koriste Omega 3 masne kiseline u većim količinama da istovremeno u svoju prehranu uključe i antioksidanse.

Moguće nuspojave su i visoki šećer u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa jer ove kiseline potiču proizvodnju glukoze.

Krvarenje je sljedeća nuspojava prevelikih doza ovih masnih kiselina, krvarenje desni, krvarenje iz nosa, te se uvijek savjetuje prije operacija da se prestane sa uzimanjem Omega 3 kiselina.

Nizak krvni pritisak je dodatna nuspojava, iako bezopasna, ipak nije preporučljivo za ljude koji već imaju nizak krvni tlak.

Proljev se također može javiti kod prevelikih količina, kao i nadutost i mučnina, ali i kiseli refluks nelagode u želucu zbog visokog udjela masti. Kao nuspojava može se pojaviti i moždani udar zbog ruptura slabih krvnih žila.

S obzirom da su Omega 3 masti bogate i vitaminom A može doći do avitaminoze ovim vitaminom ako se konzumira u većim količinama pa može doći do vrtoglavica, bolova u zglobovima, iritacije kože.

Nesanica se može pojaviti kod nekih osoba iako Omega 3 masti poboljšavaju kvalitetu sna.

omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline izazivaju određene nuspojave omega 3 masne kiseline u trudnoći

Omega 3 masne kiseline cijena i iskustva

Omega 3 masne kiseline kao i kod svih vitamina i minerala treba pažljivo dozirati i držati se dnevne preporučene količine prilikom unosa.

Omega 3 masti se u organizam mogu unositi putem dodataka prehrani, ali i sa hranjivim namirnicama koje su bogate Omega 3 mastima kao što su ribe, plodovi mora, orašasti plodovi, soja.

Iskustva govore da su plava riba, tuna, skuša, srdela, inćuni uz plodove mora izvrstan izvor Omega 3 masne kiseline, a haringa, losos i Kril imaju vrlo visok udio Omega 3 masti.

omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline treba pažljivo dozirati omega 3 masne kiseline kapsule

Naravno koncentrirana riblja ulja bogatija su sadržajem Omega 3 masti, a preporučena dnevna doza je 250 do 500 miligrama dnevno kombiniranog sadržaja DHA i EPA, pa za mjeru jedna mala žličica ribljeg ulja teži 1,300 mg a dozvoljena dnevna doza je 1,000 mg.

To bi značilo iz iskustva ljudi koji su koristili koncentrat da je dnevna doza potrebna za zdravlje manje od jedne male žličice koncentriranog riblje ulja.

No, ukoliko se odlučite na dodatak prehrani najbolje je da Omega 3 masti konzumirate kroz kapsule jer na taj način nećete prekoračiti dnevnu dozvoljenu dozu, a korisnici preporučuju kapsule kao vrlo praktične i cjenovno od 10 eura vrlo prihvatljive jer su pakiranja dostatna za mjesec dana korištenja.

Mediteranska prehrana

Glavne karakteristike mediteranske prehrane su:

  • visok unos nezasićenih masnih kiselina,
  • smanjen unos zasićenih masnih kiselina,
  • nizak unos mesa i mesnih prerađevina,
  • umjeren unos alkohola,
  • umjeren unos mlijeka i mliječnih proizvoda,
  • visok unos kruha, žitarica i leguminoza.

Mediteranska dijeta nije vegetarijanska jer se najviše konzumiraju riba i morski plodovi, a umjereno meso i mesni proizvodi.

Također, jedu se velike količine svježih namirnica, poput svježeg voća i povrća. Uobičajeni desert je svježe voće.

Sve o omega 3 masnim kiselinama što trebate znati (omega 3 masne kiseline tablete)

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Rumi citati – najljepši citati Mevlana Dželaludina Rumija

Rumi citati izdvojeni iz djela poznatog autora koji je najbolje opisao razne životne situacije. “Svako je stvoren za neki posao, a želja za tim poslom...

možda te zanima