back to top

Sindrom iritabilnog crijeva – uzrok, simptomi i liječenje

Sindrom iritabilnog crijeva, sindrom nervoznog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC, engl. Irritable Bowel Syndrome, IBS) spada u najčešće funkcionalne poremećaje probavnog sustava, dok osobe koje boluju najčešće izgledaju kao potpuno zdrave osobe.

Ovaj probavni poremećaj ne smatra se životno ugrožavajućim stanjem, ali narušava kvalitetu života.

Uslijed epizode sindroma iritabilnog crijeva javlja se grčevita bol u trbuhu popraćena nelagodom i promjenama u pražnjenju stolice u obliku konstipacije odnosno zatvora stolice, osoba ima proljev ili kombinacije navedenog.

Češće zahvaća žene nego muškarce, moguće u pubertetu i u 20-im godinama životab kada se mnogi bore sa aknama i ožiljcima na licu, dok je u kasnijim godinama manje uobičajena iako ne i rijetka.

Simptomi se javljaju kada je osoba budna, vrlo rijetko u vrijeme spavanja. Neke osobe ozbiljnije reagiraju na probleme koje im donosi ovaj biopsihosocijalni poremećaj, dok druge osobe reagiraju s manjom zabrinutošću ili osjećajem nemoći.

Ovakvi problemi želučanocrijevnog sustava mogu izazvati dodatnu psihološku osjetljivost, a nerijetko je prisutna povezanost s tjeskobnim, anksioznim ili depresivnim stanjima.

Uzroci sindroma nervoznog crijeva mogu biti stres koji negativno utiče na tijelo i um, emocionalni konflikti, prehrana, lijekovi, hormoni, neki drugi podražaji.

Kod nekih osoba pojačavaju se simptomi i javlja ovakav oblik preosjetljivosti konzumiranjem visokokalorične hrane, masne hrane, neki osjećaju preosjetljivost uslijed konzumiranja brašna, pšenice, mliječnih proizvoda, kave, čaja (posebno čaj od majčine dušice) ili citrusnog voća.

Sindrom iritabilnog crijeva kroničan je i benigan sindrom, većina bolesnika imaju blage simptome.

U manjem postotku bolesnika javljaju se teški simptomi, koji se obično pojačavaju uslijed izlaganja stresnim situacijama ili unosom određene hrane. Dok mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma.

Po potrebi teže bolesne osobe s ovim sindromom hospitaliziraju se, kako bi im se brže i lakše pomoglo, a kod nekih je potrebno uvesti terapiju antidepresivima ili im se može pomoći s metodama psihoterapije.

sindrom iritabilnog crijeva
Sindrom iritabilnog crijeva kroničan je i benigan sindrom, većina bolesnika imaju blage simptome.

Simptomi karakteristični za sindrom iritabilnog crijeva

Simptomi karakteristični za sindrom iritabilnog crijeva jesu periodički zatvor stolice i proljev s bolovima ili grčevima koji se javljaju obično u donjem dijelu trbuha.

Želudac je podložen i stalnom podrigivanju koji izaziva negativan osjećaj u stomaku.

Često se u stolici može pojaviti bistra ili bijela sluz, te osoba može imati osjećaj nadutosti, plinova u crijevima, može imati vjetrove, mučninu, žgaravicu, glavobolju, umor, tjeskobu, depresiju i poteškoće s koncentracijom. Nakon ispražnjavanja stolice često se olakšava bolno stanje.

U drugom slučaju sindrom iritabilnog crijeva popraćen je bezbolnim proljevima i zatvorima stolice uz nadutost.

Proljev se može dogoditi i započeti izrazito naglo s najvećom mogućom hitnošću. Vrlo često proljev slijedi ubrzo nakon obroka, osobito nakon brzog uzimanja hrane ili se pojavi neposredno nakon što se osoba probudi.

Ponekad može doći i do inkontinencije. Kod određivanja dijagnoze rade se pretrage krvi, ispitivanje stolice, ultrazvuk trbuha, rendgen crijeva ili kolonoskopija.

Od posebne važnosti je karakter boli, lijekovi koje osoba uzima, način prehrane, da li jedete organsku hranu, obiteljska povezanost, crijevne navike, emocionalno stanje bolesnika.

Pogledajte detaljne informacije o sindromu iritabilnog crijeva

Kako se liječi sindrom iritabilnog crijeva

U liječenju sindroma iritabilnog crijeva važno je da se svakom bolesniku pristupa individualno, vrlo često i najbolje uz psihološku pomoć.

Tako da se prema bolesniku iskaže suosjećajnost i objašnjenje da se kod ovog stanja radi o osjetljivosti crijeva na stres, hranu ili lijekove te da nije u pitanju fizička bolest.

Osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva vrlo su osjetljive da često osjećaju neugodnost i osjećaj nemira, strahova, bojazni da im se može iznenadno dogoditi proljev, vjetrovi, nadutost, a takvo stanje izaziva kod njih još veći osjećaj stresa uslijed čega se kao u začaranom krugu vrte sa neugodnim probavnim smetnjama.

sindrom iritabilnog crijeva
U liječenju sindroma iritabilnog crijeva važno je da se svakom bolesniku pristupa individualno.

Važan je sveobuhvatan pristup kod razumijevanja kompleksne interakcije između probavnog, imunološkog i živčanog sustava bolesnika.

Kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog crijeva je važna zdrava prehrana, preporučuje se uzimanje manjih obroka i sporije jesti.

Svakako fizička aktivnost, vježba za mišiće  posebno je dobrodošla u pomoći u oslobađanju od stresa, a pomaže i u radu crijeva naročito kod osoba s konstipacijom, zatvorom crijeva.

Dobro je voditi dnevnik u koji će osoba upisivati koju vrstu hrane je konzumirala te u slučaju ponavljanja odnosno povezivanja određene hrane i epizoda sindroma iritabilnog crijeva izbjegavati takvu hranu.

Najbolje je da uz kalkulator kalorija hrane vodite evodenciju o kalorijama i hrani koju konzumirate na dnevnoj bazi.

Također slične evidencije mogu se voditi kako bi se utvrdio tip stresa koji moguće izaziva probleme vezane uz ovakav poremećaj želučanocrijevnog sustava.

sindrom iritabilnog crijeva
Dobro je voditi dnevnik u koji će osoba upisivati koju vrstu hrane je konzumirala.

Nekim ljudima mogu biti problem teško probavljive namirnice kao što su grahorice ili npr. kupus, nekima smeta sorbitol umjetni zaslađivač u nekim dijetetskim namirnicama, lijekovima ili gumama za žvakanje, ili manitol, nekima može čak smetati fruktoza uobičajeni sastojak voća, zatim sok od jabuke ili grejpa, banane, orasi, grožđice drugima masna hrana ili mliječni proizvodi s laktozom.

Od lijekova za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva mogu se uzimati oni protiv grčeva, protiv proljeva a u slučaju depresivnog stanja lijekovi protiv depresije ili neki oblik psihoterapije.

Uz odobrenje i praćenje liječnika kod sindroma iritabilnog crijeva djelotvorne mogu biti određene dijete, neke vrste probiotika, herbalne terapije i već spomenute psihoterapije.

Preporučujemo da pročitate

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima