back to top

Bolest mačjeg ogreba – uzrok, simptomi, liječenje

Možemo li u igri s omiljenim ljubimcem dobiti bolest mačjeg ogreba

Mačke su izrazito umiljate, blage i društvene životinje, omiljeni kućni ljubimci, ali nam mogu prenijeti bakterijsku bolest mačjeg ogreba (groznicu mačjeg ogreba tzv. bartonelozu) ako nas ogrebu, ugrizu ili se možemo zaraziti preko kontakta mačje sline s oštećenom kožom ili sluznicom.

Također se ovom infekcijom možemo zaraziti ako nakon maženja mačke neopranim rukama dodirujemo oči ili sluznicu nosa, usta.

Uzročnik bartoneloze je bakterija Bartonella henselae koju u našem okruženju najčešće mogu prenositi mačke odnosno mačje buhe.

Mačke se ovom bakterijom mogu zaraziti ugrizom zaražene buhe ili putem kontakta izmeta buhe s otvorenom ranom, također dok se čiste ližući se sa svojih šapa i dlake šire bakteriju dalje po svom tijelu.

Mačke obično nemaju simptome zaraze bakterijom Bartonella henselae, i kod mačaka nema znakova bolesti.

Za zdrave ljude zaraza ovom bolešću ne bi trebala predstavljati tešku bolest, ali bolest može biti problem ako se zarazi malo dijete, trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta. Bolest mačjeg ogreba se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

bolest mačjeg ogreba
Bolest mačjeg ogreba - uzrok, simptomi, liječenje

Simptomi i znakovi – bolest mačjeg ogreba

Prvi simptomi infekcije i bolesti mačjeg ogreba javljaju se 3-10 dana nakon ogreba. Na mjestu ogrebotine ili mačjeg ugriza, na mjestu oštećenja na koži može se pojaviti mala crvenkasta kvržica, papula (mala izdignuća na koži), i mogu se pojaviti gnojni mjehurići.

Kod infekcije mačjeg ogreba nakon 2 tjedna može se pojaviti povećanje limfnih čvorova (najčešće ispod pazuha, na vratu, čeljusti ili u preponama) koji su bolni na dodir, uz crvenilo i otok kože iznad njih, uz povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, slabost, umor, glavobolju, bolove u zglobovima.

Rjeđi simptomi kada je u pitanju bolest mačjeg ogreba su gubitak apetita, gubitak težine, povećana slezena i upala grla. Oticanje limfnih čvorova može trajati i nekoliko mjeseci.

Bolest mačjeg ogreba u vrlo rijetkim slučajevima uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, a najčešće se inficiraju mala djeca, obično u igri s mačkama.

Ako se dogodi da vas mačka ogrebe ili ugrize, odmah je potrebno ranu oprati sapunom i vodom, može se blago dezinficirati sredstvima za površinske rane i daljnjih par tjedana pratiti da se ne bi pojavili navedeni simptomi, te ako se pojave javiti se liječniku.

bolest mačjeg ogreba
Bolest mačjeg ogreba - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se liječi bolest mačjeg ogreba?

Ako imamo neke od simptoma infekcije mačjeg ogreba potrebno se javiti svom liječniku, osobito ako je u pitanju dijete koje je ogrebla ili ugrizla mačka.

Danas se dijagnoza bolesti mačjeg ogreba može napraviti laboratorijskim pretragama, testovima na bakteriju Bartonella henselae i indirektnim testovima fluorescentnih protutijela (IFA), po potrebi biopsijom limfnog čvora.

Bolest mačjeg ogreba najčešće se povuče spontano u roku od 2-4 mjeseca. U slučaju da se infekcija ipak razvije jače, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom potrebno je liječenje, lokalnim grijanjem primjenom grijanih kompresa, u slučaju bolova i nelagode analgeticima i eventualno antibioticima kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija.

Limfni čvorovi mogu biti povećani 2-4 mjeseca i dulje. Nakon jednom preboljele bolesti mačjeg ogreba ostaje trajni imunitet.

Bolest mačjeg ogreba može se preventivno izbjeći na način da se izbjegava kontakt s mačkama, a ukoliko imamo mačku za kućnog ljubimca, izrazito je važno temeljito pranje ruku sapunom i vodom nakon igre s mačkom, izbjegavanje ogrebotina i ugriza mačke, izbjegavanje kontaminacije s mačjom slinom.

bolest mačjeg ogreba
Bolest mačjeg ogreba - uzrok, simptomi, liječenje

Rizik od bolesti je veći ako smo u kontaktu s mačkama koje imaju buhe, s mačićima mlađim od godinu dana.

Posebno je važno voditi brigu o higijeni ruku djece ukoliko su u kontaktu s macama, djecu upozoriti da se s njima igraju pažljivo i nježno, te će i na taj način izbjeći da budu ogrebani ili ugriženi.

Vrlo je dobro u svrhu prevencije bolesti mačjeg ogreba mačkama redovito podrezivati kandže, a ne preporučuje se maženje mački lutalica i divljih mačaka.

Također kada imamo kućnog ljubimca mačku potrebno je redovito kontrolirati da li mačka ima buhe jer su one prenositelji bolesti, pa po potrebi davati antiparazitike u dogovoru s veterinarima.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima