Kako nastaje aneurizma

Aneurizma je oblik bolesti krvožilnog sustava, proširenje krvne žile, aorte ili arterija na periferiji.

Do takvog stanja može doći najčešće zbog oslabljene stijenke arterija, uslijed ateroskleroze krvnih žila, zadebljanja i ukrućenja žila, povišenog krvnog tlaka, kao i kolesterola, zbog genetske predispozicije, gljivičnih ili bakterijskih infekcija, infekcija sifilisom, upale aortne stijenke ili trauma, kod Marfanova sindroma, a pušenje povećava rizik za razvoj aneurizme.

Aneurizma se najčešće javlja na aorti, koja je glavna arterija što izlazi iz srca, zatim u trbušnom području, na arteriji mozga, na abdominalnoj aorti i arterijama koje opskrbljuju crijeva krvlju, kod arterija slezene i u jami koljena.

Stvara se izbočenje na krvnoj žili prema van, poput balona, a u krvnoj žili se može stvoriti ugrušak koji se onda širi duž unutarnje stijenke.

GoSlim - smršaj zdravo

Kod oslabljenih stijenki krvnih žila, na krvnoj žili formira se ispupčenje koje može puknuti pa krv istječe u okolno tkivo, dolazi do rupture aneurizme.

Aneurizme ne moraju stvarati zdravstvene probleme, često se postojanje aneurizme ustanovi nažalost tek kada dođe do rupture, ili prilikom pretrage zbog neke druge bolesti npr. magnetskom rezonancom.

Kada dođe do curenja krvi i rupture skoro se odmah formira i poklopac trombocita ali kod nekih pacijenata događa se izljev danima i tjednima još nakon glavne rupture. Posljedice takvih curenja krvi mogu biti i jesu opasne po život.

aneurizma
Aneurizma - uzrok, simptomi, liječenje

Aneurizma i simptomi

Simptomi i znakovi aneurizme su iznenadna izuzetno jaka glavobolja, slabost u udovima, ukočenost vrata, trnci na licu i osjetljivost na svjetlo, ekstremni umor.

Pri kliničkom pregledu, aneurizma može biti bolna na dodir, ali kod pretilih osoba niti velike aneurizme nisu ponekad uočljive.

Kod aneurizme u mozgu ili trbuhu pacijenti ne moraju imati nikakve simptome, a ako je u blizini površine tijela, odnosno kože, može boljeti, osjetiti se otok, pulsiranje.

Kod aneurizme u mozgu simptomi mogu biti gubitak vida na jedno oko, zamućenje vida, jake glavobolje uz mučnine i povraćanje, vrtoglavica, omaglica ili šum u ušima.

Kod abdominalne aneurizme simptomi mogu biti jaka bol u trbuhu i leđima, osjećaj kao da nešto pulsira u trbuhu.

Kod aneurizme grudne (torakalne) aorte simptomi ne moraju biti uočljivi, a tipični simptomi su bol obično visoko u leđima, kašalj, zviždanje u plućima – piskanje, kao kod astme, otežano gutanje, promuklost, pa čak i iskašljavanje krvi.

Ako se dogodi da aneurizma pukne, tj. dođe do rupture, prsnuća, javlja se bol, krvni tlak značajno pada, a dolazi do porasta frekvencije srca i gubitka svijesti.

Na žalost kada dođe do prsnuća moguće su pogubne posljedice.

aneurizma
Aneurizma - uzrok, simptomi, liječenje

Aneurizma – njena dijagnoza i liječenje

Da bi se utvrdila dijagnoza aneurizme potrebno je načiniti temeljiti liječnički pregled, nakon toga obično slijedi CT, ultrazvuk kao najučinkovitija pretraga, angiografija (snimanje krvnih žila uz pomoć kontrasta), te magnetska rezonancija kao također pouzdana metoda. Važno je da se odredi veličina i proširenost, karakteristike aneurizme.

Liječenje aneurizme može slijediti nakon što se utvrdi stadij u kojem se bolest nalazi, prati se stanje da li otiče, da li se aneurizma povećava.

aneurizma
Aneurizma - uzrok, simptomi, liječenje

Ako je aneurizma veličine veće od 5 centimetara preporučuje se kirurški zahvat ukoliko nema kontraindikacija za operaciju.

Operacijski zahvat se obavlja na način da se zamijeni dio krvožilne stijenke zahvaćene aneurizmom sa sintetskim umetkom.

Posebno je važno odmah reagirati i kontaktirati liječnika ako zamijenimo neobične kvržice na tijelu, osobito ako su bolne ili osjetimo pulsiranje uz oticanje, popraćeno glavoboljom, smetnjama vida, bolovima u trbuhu i leđima.

Preventivno da bi se spriječilo eventualno prsnuće koje je izuzetno opasno, bitno je kontrolirati krvni tlak, održavati kolesterol u normalnim granicama, zdravo se hraniti, redovito vježbati, obavezno se riješiti pušenja.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima