Nedostatak zraka – uzrok i liječenje

  Nedostatak zraka – što je i koji su uzroci

  Nedostatak zraka odnosno kako se stručno medicinski zove dispneja je osjećaj kada prilikom disanja nemate zraka.

  Do nedostajanja zraka može dolaziti zbog pretjerane tjelesne aktivnosti, na primjer trčanja, hodanja uz stepenice, ali kod sjedenja ili ležanja.

  Manjak zraka može nastati uslijed kardijalne ili respiratorne dispneje. Zavisno da li se zastoj daha javlja zbog kardiovaskularnih uzroka ili su uzroci respiratorne prirode.

  Osobe koje uzrok nedostatka zraka imaju u kardiovaskularnim tegobama imaju problema sa srcem i u takvom će slučaju biti zadržane na hospitalizaciji.

  nedostatak zraka - dispneja

  No nedostatak zraka uzrokovan respiratornim tegobama popraćen kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom uzrokovano je virusnom ili bakterijskom infekcijom respiratornih dišnih puteva.

  Ukoliko tokom sna nemate zraka taj se nedostatak naziva apneja, osoba dok spava ostane bez zraka tokom spavanja.

  Zapravo mnogi ljudi i ne znaju da imaju apneju dok im partner ili partnerica ne kažu jer to rade tokom spavanja pa zapravo nesvjesno ostaju bez daha i zraka.

  Ukoliko se takve stvari događaju obratite se liječniku jer nisu bezazlene.

  Nedostatak zraka kako se manifestira

  Nedostatak zraka se može manifestirati kroz simptome kratkoće daha ili gubitka zraka na sekundu, može biti popraćeno gušenjem u grlu.

  Ujedno se može osjetiti i lupanje srca jer srce iz pluća ne dobiva dovoljno kisika za normalan rad, pa je i stezanje u prsima čest pratioc kada nemate zraka, kao i pritisak u prsima.

  Svakako osjećaj da nemate zraka je zastrašujuć jer bez disanja se ne može preživjeti, no iako nedostatak zraka ne oštećuje pluća, ovo može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja koje je povezano uz srca ili pluća.

  Ukoliko osjetite lupanje ili preskakanje srca situacija nije nimalo bezazlena. Može vas uloviti i nesvjestica, također i mučnina i glavobolja.

  Tijelo kada ne prima dovoljno kisika počinje zakazivati i odumirati, jer kisik je potreban za rad svih organa, glavobolje se javljaju jer mozak ne dobiva dovoljno krvi i kisika u njemu jer srce ne može dovoljno pumpati krv kroz krvotok, te se razina ugljičnog dioksida u krvi povećava.

  Nedostatak zraka liječenje

  Nedostatak zraka se liječi na način ovisno što je uzrok manjku zraka. Ako je nedostajanje zraka uzrokovano kardio vaskularnim bolestima liječenje će biti koncentrirano na kardio vaskularne bolesti.

  Ukoliko nemate zraka zbog infekcije dišnih puteva liječenje će biti antibioticima ukoliko se radi o bakterijskoj upali.

  Ukoliko je uzrok astma liječenje će biti usmjereno na smirivanje astme, napadaji panike kao i ostala psihička stanja će biti liječena lijekovima namijenjenim za psihičke poremećaje pa će i nedostatak zraka nestati.

  Pretilost i pretjerana tjelesna težina također mogu utjecati na manjak zraka pa će biti potrebno promijeniti životne navike, prvenstveno prehrambene navike i uvesti tjelesnu aktivnost.

  Pušenje je još jedna od loših navika koje dovodi do nedostatka zraka, rješenje je jednostavno, prestanite pušiti.

  Ukoliko se uz nedostajanje zraka javljaju i druge tegobe poput otečenih nogu, groznice, kašlja, zvižduci i piskanja prilikom disanja, te pogoršanje sa disanjem nakon korištenja inhalatora bit će potrebna hitna medicinska pomoć u kratkom roku jer postoji velika opasnost po ljudski život.

  Pratite naš blog za vjesti iz različitih sfera:

  Tagovi:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Kako postati udomitelj djece

  Kako postati udomitelj djece? Što je udomiteljstvo? Udomiteljstvo nije moderna pojava – otkad postoji društvo, postoji i potreba za udomiteljima, a različite civilizacije taj su...

  Šta je inozitol?

  Šta je Inozitol? To je supstanca koja je slična vitaminu, deo kompleksa B vitamina, iako nije klasičan vitamin. Zapravo, od izomera inozitola, vitaminska svojstva ima...

  Šta znači Neimar?

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...