Šta je holesterol

  Šta je holesterol? Da li ste upoznati s pravim značenjem navedenog pojma?

  Holesterol je najrasprostranjeniji sterol u organizmu. Reč je o supstanci sličnoj vosku koja se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije.

  Gotovo da nema osobe koja nije čula za pojam holesterol. Svi mi znamo da je rijek o sastojku koji se nalazi u krvi, te da postoje dobar i loš holesterol. Ako Vas pak zanima malo više o značenju ovog pojma i koliko isti utiče na ljudski organizam, nalazite se na pravom mjestu.

  Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol u organizmu i potreban je za normalan rad istog. On pripada sterolima jer je sastavljen od steroida i alkohola. Iako se holesterol nalazi u organizmu ljudi i životinja, istraživanja su pokazala da se on u malim količinama nalazi u membranama biljaka i gljiva.

  Hemijska formula holesterola je C27H46O. Njegovo poreklo je dvojako. Jedan od izvora holesterola jeste hrana koja ga sadrži, a koja se unosi u organizam, a drugi izvor jesu ćelije u organizmu koje ga sintetišu. Kako ćelije stvore dvije trećine potrebnog holesterola, dovoljno je da se hranom unese od 150 do 300 mg istog na dan.

  Holesterol se iz organizma izbacuje preko žuči, perutanjem kože, preko urina, a žene koje doje gube deo i preko mlijeka.

  Iako mnogi misle da je holesterol štetan, bitno je istaći da je to potpuno pogrešno mišljenja. Naime, radi se o jednom od neophodnih sastavnih dijelova svakog organizma, koji omogućava normalno funkcionisanje ćelija.

  Štetno djelovanje se događa u slučajevima kada je holesterol u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih. Do ovoga dolazi uglavnom zbog prevelikog unosa holesterola s hranom. Ovo dovodi do porasta njegove koncentracije u krvi, što za posljedicu ima začepljenje krvnih sudova i smanjenje njihove prirodne elastičnosti, a sve to na kraju dovodi do formiranja tromba i infarkta.

  Bitno je istaći da postoje dvije vrste holesterola: LDL (lipoprotein niske gustine), koji je poznatiji kao loš i HDL (lipoprotein visoke gustine), koji se još naziva i dobar holesterol. Dobar holesterol skida naslage masnoća sa zidova arterija, dok loš prouzrokuje sužavanje zidova arterija.

  Ipak , za pravilan rad svakog organizma neophodan je balans između ova dva holesterola, jer jedino tako ćelije u našem organizmu mogu normalno funkcionisati.

  Interesantno je pored problema s krvnim pritiskom, najčešće pominjani zdravstveni problem svakako je previše holesterola u krvi. Kako bi se isti smanjio potrebno je redukovati ishranu, povećati fizičke aktivnosti i otarasiti se loših navika (poput pušenja, alkohola itd).

  Sljedeća hrana ima povoljan uticaj na holesterol: žitarice od cijelog zrna, pečurke, orašasti plodovi, riba, laneno sjeme, ovas, zdrava ulja i dr.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

  Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima. Bilo...

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Golf II – Legenda Balkana

  Golf II samo spominjanje ovog automobila donosi nam lijepa sjećanja. Bez obzira da li imamo veliko znanje o automobilima ili ne svi znamo kako...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Kako uljepšati video na telefonu

  Kako uljepšati video na telefonu uz pomoć aplikacije i kako možete da montirate video klipove na vašem telefonu. Uređivanje fotografija na telefonu je sasvim normala...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Paraziti u stolici forum

  Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Na mjestima kao što su paraziti u stolici forum možete...