Šta je holesterol

-

Šta je holesterol? Da li ste upoznati s pravim značenjem navedenog pojma?

Holesterol je najrasprostranjeniji sterol u organizmu. Reč je o supstanci sličnoj vosku koja se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije.

Gotovo da nema osobe koja nije čula za pojam holesterol. Svi mi znamo da je rijek o sastojku koji se nalazi u krvi, te da postoje dobar i loš holesterol. Ako Vas pak zanima malo više o značenju ovog pojma i koliko isti utiče na ljudski organizam, nalazite se na pravom mjestu.

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol u organizmu i potreban je za normalan rad istog. On pripada sterolima jer je sastavljen od steroida i alkohola. Iako se holesterol nalazi u organizmu ljudi i životinja, istraživanja su pokazala da se on u malim količinama nalazi u membranama biljaka i gljiva.

Hemijska formula holesterola je C27H46O. Njegovo poreklo je dvojako. Jedan od izvora holesterola jeste hrana koja ga sadrži, a koja se unosi u organizam, a drugi izvor jesu ćelije u organizmu koje ga sintetišu. Kako ćelije stvore dvije trećine potrebnog holesterola, dovoljno je da se hranom unese od 150 do 300 mg istog na dan.

Holesterol se iz organizma izbacuje preko žuči, perutanjem kože, preko urina, a žene koje doje gube deo i preko mlijeka.

Iako mnogi misle da je holesterol štetan, bitno je istaći da je to potpuno pogrešno mišljenja. Naime, radi se o jednom od neophodnih sastavnih dijelova svakog organizma, koji omogućava normalno funkcionisanje ćelija.

Štetno djelovanje se događa u slučajevima kada je holesterol u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih. Do ovoga dolazi uglavnom zbog prevelikog unosa holesterola s hranom. Ovo dovodi do porasta njegove koncentracije u krvi, što za posljedicu ima začepljenje krvnih sudova i smanjenje njihove prirodne elastičnosti, a sve to na kraju dovodi do formiranja tromba i infarkta.

Bitno je istaći da postoje dvije vrste holesterola: LDL (lipoprotein niske gustine), koji je poznatiji kao loš i HDL (lipoprotein visoke gustine), koji se još naziva i dobar holesterol. Dobar holesterol skida naslage masnoća sa zidova arterija, dok loš prouzrokuje sužavanje zidova arterija.

Ipak , za pravilan rad svakog organizma neophodan je balans između ova dva holesterola, jer jedino tako ćelije u našem organizmu mogu normalno funkcionisati.

Interesantno je pored problema s krvnim pritiskom, najčešće pominjani zdravstveni problem svakako je previše holesterola u krvi. Kako bi se isti smanjio potrebno je redukovati ishranu, povećati fizičke aktivnosti i otarasiti se loših navika (poput pušenja, alkohola itd).

Sljedeća hrana ima povoljan uticaj na holesterol: žitarice od cijelog zrna, pečurke, orašasti plodovi, riba, laneno sjeme, ovas, zdrava ulja i dr.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti