Karcinom bubrega – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom bubrega – uzrok

Bubrezi obavljaju nekoliko funkcija u ljudskom tijelu. Prije svega, imaju funkciju filtriranja krvi, odgovorni su za balansiranje količine vode i soli u našem tijelu, potiču izbacivanje toksičnih tvari iz tijela putem mokraće te imaju ključnu ulogu u održavanju tjelesne ravnoteža.

Važni su u aktivaciji vitamina D u ljudskom tijelu, pomažu u održavanju imuniteta i zdravlja kardiovaskularnog sustava, a također imaju ulogu u proizvodnji određenih hormona.

Ovo su neke od glavnih funkcija bubrega.

Problem s bubrezima može ugroziti cijeli sustav i doprinijeti jednoj od najtežih bolesti, raku bubrega.

Postoje neki poznati čimbenici rizika za rak bubrega, koji uključuju pušenje, pretilost, hipertenziju, obiteljsku povijest bolesti.

Karcinom bubrega čest je tip raka koji pogađa muškarce u dobi od 55 do 75 godina, uzrokujući simptome poput krvi u mokraći, bolova u donjem dijelu leđa i visokog krvnog tlaka.

Karcinom bubrega obično je povezan s abnormalnom proliferacijom stanica, što dovodi do tumora.

U nekim slučajevima bolest se može pogoršati i doći do drugih organa i metastazirati.

karcinom bubrega
Šta uzrokuje karcinom bubrega?

Karcinom bubrega simptomi

Koji su glavni simptomi raka bubrega? U ranim stadijima karcinom bubrega neće izazvati vidljive simptome i stoga osobe starije od 50 godina moraju ići na rutinske preglede.

Ali kada su simptomi prisutni, obično se javljaju bolovi u križima, bljedilo, nagli gubitak težine, krv u mokraći, kvržica u križima.

U nekim slučajevima može biti prisutna vrućica, povećan volumen trbuha. Ostali simptomi uključuju anemiju, umor i vrućicu koja nije uzrokovana infekcijom.

Ako je prisutan jedan ili više gore navedenih simptoma, to ne znači nužno da se radi o raku bubrega, budući da se ovi simptomi mogu vidjeti i kod benignih stanja, poput infekcija mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca.

Najčešće se karcinom bubrega otkrije tijekom rutinskih pregleda kao što je ultrazvuk abdomena.

Dijagnoza bolesti postavlja se ultrazvukom i kompjutoriziranom tomografijom abdomena. U gotovo 70% slučajeva rak bubrega otkrije se u ranoj fazi, tijekom pretraga na križobolju i prisutnost krvi u mokraći.

Evolucija ove bolesti je progresivna, zbog čega je rana dijagnoza najbolji način da se poboljša kvaliteta života bolesnika i izbjegnu metastaze.

Karcinom bubrega simptomi
Karcinom bubrega simptomi

Karcinom bubrega – liječenje

Nakon što se dijagnosticira karcinom bubrega, liječenje će ovisiti o općem zdravstvenom stanju bolesnika, veličini tumora, je li metastazirao ili nije te stadiju bolesti.

Općenito, liječenje se provodi kirurškim postupkom, u gotovo svim slučajevima pomaže uklanjanje zahvaćenog dijela bubrega.

Cilj operacije je ukloniti karcinom uz očuvanje funkcije bubrega, odnosno održavanje organa aktivnim.

Karcinom bubrega
Karcinom bubrega – liječenje

U naprednijim slučajevima, uklanjanje se može koristiti zajedno s radioterapijom. U

određenim slučajevima, rak bubrega može se eliminirati nekirurškim tretmanima.

Metode liječenja raka bubrega koje dovode do uništenja tumora smrzavanjem su krioterapija ili radiofrekvencijska toplina.

U slučaju raka bubrega koji je uznapredovao ili se vratio nakon liječenja, postoje tretmani usmjereni na kontrolu bolesti.

Uključuje operaciju kojom se uklanja što je moguće više raka i imunoterapiju. Karcinom bubrega ne reagira dobro na kemoterapiju ili terapiju zračenjem.

Najbolji način za prevenciju raka bubrega je održavanje zdravih životnih navika, kao što su nepušenje, uravnotežena prehrana, dobra kontrola krvnog tlaka i tjelesna aktivnost.

Petogodišnje preživljenje pokazuje raspon od 66% za I. do 11% za IV. stupanj. Za bolesnike s metastatskim ili recidivirajućim karcinomom prognoza je loša jer je terapija obično nedjelotvorna, iako palijacijski korisna.

Rani karcinom se liječi kirurški, a uznapredovali jednim od pokusnih protokola.

Radikalna nefrektomija (uklanjanje bubrega, nadbubrežne žlijezde, perirenalnog masnog tkiva i Gerotine fascije) s odstranjenjem regionalnih limfonoda predstavlja standardnu intervenciju za lokalizirani proces i pruža prihvatljivu mogućnost izlječenja.

Rezultati otvorenog i laparoskopskog zahvata su slični. Zahvat kojim se štede nefroni (parcijalna nefrektomija) je moguć i primjeren za mnoge bolesnike, čak i uz uredan drugi bubreg, ako je promjer tumora <4 cm.

Nekirurško razaranje novotvorine smrzavanjem (kriokirurgija) ili pečenjem (radiofrekventna ablacija) se provodi u odabranim slučajevima, ali dugoročni podaci o indikacijama i uspješnosti još nisu dostupni.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Zarada novca na 7 načina od online poslova do zanata

Postoji mnogo načina da se ostvari zarada novca. Od pokretanja vlastitog biznisa, investiranja novca, kao i mogućnosti dodatnog posla ili posla na pola radnog vremena...

Dodirnite Srca i Učvrstite Brend

Radio reklame, iako nevidljive, imaju neuporedivu moć da dosegnu duboko u srce slušalaca i ostave trajan utisak. One su kanal koji ne samo da informiše,...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Gdje za vikend sa djecom u Travniku

Gdje za vikend sa djecom može biti izazov, ali je ujedno i prilika za mnoge kvalitetne trenutke u kojima se stvaraju nezaboravne uspomene. Evo nekoliko...

možda te zanima