back to top

Insomnija ili nesanica, poremećaj je pri kojem ne možete zaspati, održati san, prijevremeno se probudite i ne možete se vratiti u san

Insomnija može biti glavni problem sama za sebe ali može biti povezana i sa drugim stanjima.

Neki od uobičajenih uzroka kronične insomnije su; stres, stresan način života, bolest ili smrt bliske osobe, trauma, razvod braka, gubitak posla, raspored puta ili rada koji remeti rad unutarnjeg sata, često mijenjanje radnih smjena.

Također, uroci su i loše navike prije spavanja, neredovitost, korištenje kreveta za druge djelatnosti poput posla, jela, gledanja televizije, računala te pametnih telefona ili bilo kakvih ekrana, a također i hranjenje kasno navečer.

Kao dodatne, insomnija može imati i ove uzroke; javljaju se mnogi poremećaji psihičkog zdravlja, anksioznost i depresija, mnogi lijekovi, razna medicinska stanja i bolesti poput kronične boli, raka, dijabetesa, srčanih bolesti, astme, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, nikotin, kofein i alkohol kao i njihova konzumacija popodne ili navečer pošto su stimulanti i mogu spriječiti i otežati da zaspite.

Alkohol vam isprva može pomoći da zaspite no sprečava dubok san te često uzrokuje buđenje usred noći.

insomnija
Ko sve ima insomniju?

Insomnija – simptomi

Insomnija ili nesanica, poremećaj je pri kojem ne možete zaspati, održati san, prijevremeno se probudite, ne možete se vratiti u san, osjećate ispijenost i umor nakon spavanja te nesanica može značajno smanjiti kvalitetu vašeg poslovnog i osobnog života.

Prosjek količine potrebnog sna za čovjeka varira od osobe do osobe, no smatra se da je prosječnoj odrasloj osobi dovoljno 7 do 8 sati spavanja.

Razlikujemo akutnu i kroničnu insomniju. Može biti primarni problem ili se pojaviti vezana uz neki drugi zdravstveni problem ili lijek.

Simptomi koje najčešće pokazuje insomnija su; teškoće u spavanju, buđenje usred noći, prijevremeno buđenje, izostanak osjećaja odmora nakon sna, dnevni umor i pospanost, osjećaj napetosti, depresija, tjeskoba, problemi u zadržavanju koncentracije, problemi s pamćenjem ili fokusiranjem na zadaće, povećan broj grešaka ili nezgoda te trajan osjećaj zabrinutosti zbog spavanja.

Nesanica može značajno omesti vaše svakodnevno funkcioniranje te vaš liječnik i posebna testiranja mogu utvrditi uzrok i kako ga liječiti.

Kako se nesanica liječi?

Dok akutna insomnija ne iziskuje liječenje, kronična insomnija traži terapiju i to na nekoliko načina.

Svakodnevne obaveze postaju velik teret ako se ne budite odmorni te vam liječnik može prepisati i tablete za spavanje na kratak period.

Ne smiju se pre dugo koristiti zbog mogućnosti nuspojava i slabljenja djelovanja s vremenom.

Ovi lijekovi mogu izazvati dnevnu smušenost, povećan rizik od pada i mogu izazvati ovisnost te ih liječnici obično izdaju na period od samo nekoliko tjedana.

Promjena navika spavanja, rješavanje stresa ili drugih zdravstvenih problema većini ljudi vraća odmoran san bez poteškoća.

Ako sve te mjere ne upale liječnik može preporučiti i kognitivnu bihevioralnu terapiju koja kroz više strategija. Kontrolom terapije podražaja uklanjaju se čimbenici zbog kojih vaš um ne može odoljeti spavanju.

Kroz tehnike opuštanja i vježbe disanja smanjit ćete tjeskobu, ograničavanje sna zbog kojega ste umorniji navečer, u vrijeme spavanja, terapija svjetlom, ostajanje pasivno budnim, tzv. pasivnom namjerom kako bi se smanjila tjeskoba pacijenta prije spavanja.

insomnija
Šta uzrokuje nesanicu?

Nesanica kod djece i adolescenata

Problemi sa spavanjem također mogu zabrinjavati djecu i tinejdžere.

Međutim, neka djeca i tinejdžeri jednostavno imaju problema sa spavanjem ili se opiru redovitom odlasku na spavanje jer im unutarnji satovi kasne. Žele kasnije ići u krevet i spavati kasnije ujutro.

San je jednako važan za vaše zdravlje kao zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Bez obzira na razlog gubitka sna, nesanica može utjecati na vas i psihički i fizički.

Osobe s nesanicom prijavljuju nižu kvalitetu života u usporedbi s osobama koje dobro spavaju.

Moguće komplikacije

Komplikacije nesanice mogu uključivati:

 • Niži učinak na poslu ili u školi
 • Usporeno vrijeme reakcije tijekom vožnje i veći rizik od nesreća
 • Poremećaji mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksiozni poremećaj, poremećaj prilagodbe ili zlouporaba supstanci.
 • Povećani rizik i ozbiljnost dugotrajnih bolesti ili stanja, kao što su visoki krvni tlak i bolesti srca
insomnija
Insomnija može uzrokovati određene komplikacije.

Prevencija nesanice

Dobre navike spavanja mogu spriječiti nesanicu i potaknuti čvrst san:

 1. Neka vam vrijeme spavanja i buđenja bude dosljedno iz dana u dan, uključujući vikende.
 2. Ostanite aktivni — redovita aktivnost pomaže u promicanju dobrog sna.
 3. Provjerite svoje lijekove da vidite mogu li pridonijeti nesanici.
 4. Izbjegavajte ili ograničite drijemanje.
 5. Izbjegavajte ili ograničite kofein i alkohol i nemojte koristiti nikotin.
 6. Izbjegavajte velike obroke i pića prije spavanja.
 7. Učinite svoju spavaću sobu udobnom za spavanje.
 8. Stvorite opuštajući ritual prije spavanja, poput kupanja u toploj kupki, čitanja ili slušanja lagane glazbe.

Izdvajamo za vas:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima