back to top

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe.

U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama i znacima pri čemu formiraju određene aspekte koji se kategorišu u pozitivne ili negativne.

Natalne karte izrađuju astrolozi. Horoskop, natalne karte i astrolozi nemaju naučnu podlogu. Tekst ispod objašnjava navedni pojam sa nenaučne astrološke strane.

Natalna karta sadrži raspored planeta, ascendant (podznak) kao i desendent, koji predstavljaju okosnicu natalne karte i čime se određuje karakter osobe, ličnosti iste, vrline, mane, sklonosti, talenti, a može okazati i buduće životne okolnosti.

U astrologiji osim natalne karte vrlo popularano je i tumačenje snova koje su koristile sve stare civilizacije. 

Uz pomoć natalne karte odredili smo karakterne osobine Bika koji se smatra najtvrdoglavijim znakom u zodijaku. 

Natalna karta se izrađuje pomoću tačnog datuma i vremena rođenja, kao i geografske dužine i širine nečijeg mjesta rođenja. Za sve ljubitelje geografije pripremili smo zanimljiv kviz znanja sa 9 pitanja na koja mogu odgovoriti samo stručnjaci! Provjerite da li i vi možete odgovoriti na ista pitanja. 

Sam proces izrade natalne karte je jednostavniji u odnosu na njeno tumačenje.

natalna karta
Natalna karta sadrži raspored planeta, ascendant (podznak) kao i desendent

U natalnoj karti su ucrtani položaji planeta Sunčevog sistema, polja (kuća) horoskopa i položaj astroloških sazviježđa.

U elemente natalne karte spadaju: znakovi zodijaka (zodijačka sazvežđa), planete i astrološke (horoskopske) kuće ili polja.

Počinje od podznaka, odnosno od tzv. kuće koja predstavlja podznak i čini zatvoren krug.

Natalna karta se sastoji od 12 kuća 

Natalna karta se sastoji od ukupno 12 kuća i one se odnose na određene životne aspekte:

 • I (prva) kuća predstavlja fizički izgled; predispozicije i ponašanje,
 • II (druga) kuća predstavlja materijalni status,
 • III (treća) kuća predstavlja rodbinske odnose i način razmišljanja,
 • IV (četvrta) kuća predstavlja porodicu i dom,
 • V (peta) kuća predstavlja talente i hobije – savršena ideja za hobi je dekupaž!
 • VI (šesta) kuća predstavlja posao i radno mjesto,
 • VII (sedma) kuća predstavlja partnerske odnose, brak i politiku,
 • VIII (osma) kuća predstavlja seksualni život; testamente; smrt; akcije,
 • IX (deveta) kuća predstavlja religiju, duhovni svijet i inostranstvo;
 • X (deseta) kuća predstavlja položaj u društvu, karijeru i profesiju,
 • XI (jedanaesta) kuća predstavlja prijateljske odnose i planove i
 • XII (dvanaesta) kuća predstavlja na psihičko stanje i prepreke koje očekujte u životu.

Za tumačenje natalne karte se vezuju promjene položaja Mjeseca, Zvijezda i Sunca koje utiču na raspoloženje pojedinca, kao i negativne i pozitivne aspekte njegovog života.

Da li ste znali da postoji solein brašno od zraka, vode i sunca? Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 % bjelančevina, 5 do 10 % masti, i 20 do 25 % ugljikohidrata.

Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno. Predviđa se da bi nakon predstavljanja 2021. godine, mogao biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda. Među njima je sve popularnija i proizvodnja organske hrane.

Mjesec i Sunce su planete koje najviše dominiraju i utiču na razlike kod različitih horoskopskih znakova i to ustvari predstavlja osnovnu razliku između pojedinaca rođenih u istom znaku.

natalna karta
Natalna karta se sastoji od 12 kuća

Svaki horoskopski znak u zodijaku, ponaosob ima svoje karakteristike, ali se i u tome razlikuju detalji, upravo zbog različitog položaja planeta.

Zodijak se sastoji od 12 horoskopskih znakova, i on počinje horoskopskim znakom Ovna, a završava se horoskopskim znakom Ribe. Svaki horoskopski znak je postavljen tako da kroz njega prolaze određene planete u određenim vremenskim periodima.

U planete koje se nalaze u natalnoj karti, spadaju sledeće:

  • Sunce (pokazuje osnovne osobine određene osobe, ciljeve i volju, odnosno – skup životnih iskustava),
  • Mjesec (pokazuje način doživljaja emocija, odnosno podstiče emotivni doživljaj na pojedinca),
  • Merkur (pokazuje sposobnost određene osobe ka opažanju objekata i svoje okoline – komunikacija, jezik, simboli),
  • Venera (pokazuje povratne informacije u tome šta je dobro a šta ne, ukazuje na naklonost određene osobe ka nekim ljudima)
  • Mars (pokazuje želje i potrebe),
  • Jupiter (pokazuje rast i sposobnost određene osobe da se integriše u društvu, kao i životni put pojedinca),
  • Saturn (pokazuje odgovornost, moral i rast svjesti određene osobe),
  • Uran (pokazuje sticanje uvida u dublje nivoe razuma i svesti, kao i umijeće sticanja vještina iz teškoća u životu),
  • Neptun (pokazuje maštu i ideale određene osobe, kao i prevazilaženje sopstvenih granica) i
  • Pluton (pokazuje promenu i unutrašnji rast, kao i psihološko sazrijevanje određene osobe i sposobnost prilagođavanja).

Otkrijte koji ste horoskopski znak i sve što trebate znati o zodijaku klikom ovdje!

Natalna karta navodno pruža opširne informacije o životu određene osobe i preciznije opisuje detalje koji čine život, uključujući i sam karakter.

Takođe, kod pojedinih osoba koje veruju u astrologiju i koje su joj naklonjene, može imati veliki uticaj u donošenju raznih odlukama, naročito na tzv. “životnim prekretnicama”.

Ako vas zanimaju značenja riječi i pojmova na pravoj ste adresi! Portal NeznaSe.ba otkriva sve šta vas zanima.

Horoskop i Astrologija

Kako se čita natalna karta?

U prethodnom poglavlju naveli smo svih 12 planeta koje se nalaze u natalnoj karti. U nastavku donosimo vam detaljno šta sve palente označavaju.

Sunce

Sunce se najčešće i spominje u astrologiji, i ono utječe na dominantne osobine i direktan identitet. Sunce u određenom znaku Zodijaka donosi nam i određene osobine. Na natalnoj karti označen je kao krug s točkom u sredini.

Mjesec

Na natalnoj karti prikazan je kao obrnuti polumjesec. On je ogledalo naše emotivne strane ličnosti i unutarnjeg “ja”, koje ne vidi svatko.

Da li ste znali da samo moete napraviti natalnu kartu? Pogledajte video za više detalja

Podznak

Strelica prema gore simbol je za podznak, koji utječe na to kako nas drugi vide.

Merkur

Ovaj planet u natalnoj karti prikazan je kao krug s dva roga i križićem prema dolje. Merkur utječe na našu inteligenciju, komunikaciju, tehnologiju i putovanje.

Venera

Planeta ljepote, ljubavi, veza, luksuza i novca.

Mars

Vatrena planeta akcije, motivacije, ambicije i moći. Osobe koje imaju ovu planetu imaju često veliki ego, što se posebno odražava u njihovim međuljudskim odnosima.

Jupiter

Poznata kao društvena planeta jer predstavlja međuljudske odnose u kolektivu, zajedno sa Saturnom. Poznat je i kao veseli Jupiter zbog svojih veselih karakteristika, to je planeta sreće, ekspanzije i rasta.

Zbog toga je to i “korisna” planeta i općenito će značiti pozitivne stvari za kuću u koju je smještena.

natalna karta
Jupiter važi za društvenu planetu u natalnoj karti.

Saturn

Saturn, vlada redom, hijerarhijom i organizacijom. Ozbiljni Saturn često dobija lošu reputaciju, poznat kao “zlobna” planeta, zajedno s Marsom, zbog svoje krutosti, što se može dobro iskoristiti kada se s njim radi namjerno.

U zavisnosti od toga da li imate dnevnu ili noćnu kartu, takođe može uticati na Saturnov efekat na vas.

Uran

Neobičan mislilac, Uranova os je toliko nagnuta da se u osnovi vrti na boku i jedina je planeta koja ima orbitalno poravnanje od 180 stepeni, tako da je Uran sinonim za inovativno razmišljanje, nezavisnost i tehnologiju.

Ove posljednje tri su poznate kao generacijske zbog svoje sporosti, bit će u istom znaku nekoliko godina i tako će vam kuća u kojoj se nalaze biti ličnija.

natalna karta
Šta znači natalna karta? - Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Neptun

Vodena planeta koja predstavlja dubine okeana i mora, Neptun odražava sve što je skriveno i bavi se kreativnošću i duhovnošću.

Neki od najljepših citata o moru najbolje će opisati vašu ličnost. Što dovoljno govori koliko je ova plante značajna u natalnoj karti.

Pluton

Konačno, najmanji i najdalji, Pluton je poznat kao planeta transformacije, misticizma i smrti. Nije osoba koja bi se klonila dubokog zarona u podsvijest, Plutonova nevjerovatno spora orbita oko Sunca (183 godine) odražava njegovu strpljivu sposobnost da se udubi u podzemnu struju.

Mnogi miješaju plantu Pluton da je ona zapravo korijen riječi platonske ljubavi. No, to nije tačno. Platonska ljubav je nastala od imena grčkog filozofa Platona.

Preporučujemo da pročitate

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

možda te zanima