Šta znači Neimar?

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu.

  Prije uvođenja pojma arhitekte, pojam Neimar se koristio u istom kontekstu, a prvobitan izraz se i danas još negde može čuti i odnosi se na majstore koji zidaju nešto, zidare.

  Oni su predstavljali osobe graditelje sa osnovnim zaduženjima gradnji objekata i kuća, odnosno osmišljavanje plana (projekta) i sprovođenja istog, prenose poslovne.com

  Oni pored osmišljavanja pomenutog plana imaju ulogu i nadzora u toku gradnje. Samim tim, oni bi trebali da ostave dobar utisak, kako na investitore, tako i na korisnike kojima se objekat gradi, kako bi utvrdio sve njihove želje.

  neimar
  Neimar je riječ arapskog proijekla

  Neimar je arhitekt i graditelj

  Zatim, graditelj, na osnovu pomenutog, izvršava projekciju objekta, koja se može sastojati i od više planova (skica), koje će biti predstavljene korisniku, nakon čega se korisnik odlučuje za koju je zainteresovan.

  Takođe, jako je bitno istaći da on ima veliku ulogu i u izvođenju radova, samim svojim nadzorom.

  Kada se gleda asocijacija neimara, kroz književnost, izdvaja se lik Neimara u književnom delu “Most na Žepi”, pisca i nobelovca Ive Andrića.

  Neimar Talijan bio je poznati carigradski graditelj mostova. Ciganin ga je opisao kao čudnog i neurednog čovjeka. Bio je šutljiv i ravnodušan i prema stanovnicima Žepe, i prema mostu koji je izgradio. Bio je marljiv i uporan u gradnji mosta unatoč svim preprekama.

  neimar
  Za pojam Neimar vezujemo i djelo Most na Žepi

  Neimar i Ivo Andrić

  Most na Žepi pripovijetka je poznatog bosanskohercegovačkog Nobelovca Ive Andrića. U samom središtu djela je gradnja mosta te sudbine dvaju likova: vezira Jusufa i neimara Talijana.

  Vezir Jusuf naredio je gradnju mosta da bi pomogao stanovnicima svog rodnog mjesta te je unajmio neimara za gradnju.

  U pripovijetci su opisane brojne poteškoće koje su zatekle neimara u gradnji mosta, ali je na kraju uspjeraju ishod uspješan.

  Most je sagrađen, ali dvojica likova završavaju tragično. Neimar umire od kuge, a vezir pati od trauma doživljenih za vrijeme zatočeništva, koje ga vode na put samouništenja.

  U prenesenom značenju u pripovijetci se radi o čovjekovom traganju za smislom. Čak i nakon postignutog cilja (završene gradnje mosta) likovi nisu postigli osjećaj životnoga zadovoljstva. Pripovijetka je pisana u trećem licu.

  Izgrađen most na Žepi je bio životno djelo bezimenog arhitektu, koji je na kraju i umro, ali svakako je doživio svoj maksimum.

  Na kraju, kada na mostu dolazi do završetka radova, on se ne okreće, jer taj most predstavlja nešto najvažnije u njegovom životu.

  Graditelju je žao da ostavi most, ali isto tako je i svjestan svog funkcionalnog i dobrog urađenog građevinskog djela.

  Mostovi su simobol spajanja, jedinstva i zajedništva. Mnogi književnici su opjevali, opisali poznate mostove. Na sam spomen ove riječi vezujemo i grad Mostar koji je poznat po Starom mostu koji ga već stoljećima krasi. 

  Šta znači Neimar?
  Most na žepi je poznato djelo nobelovca Ive Andrića.

  Neimar – ime

  Neimar je također vrlo često ime.

  Neimar je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: dobitak, poklon, dobročinstvo. Ženski oblik ovog imena je Neimara.

  Ime je izvedeno od imena Neymar. Drugi oblik je Neim, Nejmar. Najpoznatija osoba koja ima ovo ime zaisgurno je fudbaler Neymar koji trenutno igra u francuskom PSG.

  Paris Saint Germain spada među najbogatije klubove na svijetu.

  Značenje imena Neymar

  Ime je postalo popularno zbog brazilske fudbalske zvijezde Neymara de Silve Santosa. Ime Neymar korišteno za dječaka. Njegov izgovor je nay-mar. Porijeklo imena Neymar je brazilsko.

  Fudbal se trenutno smatra najgledaniji sportom na svijetu. Upravo brazilski fudbaler Neymar se ubraja među popularne sportiste sa fanovima diljem svijeta..

  Pogledajte biografiju Neymara

  Značenje imena Neyo

  Značenje imena Neyo proizilazi od elementa neos. Sličan element neosu je Solein od kojeg se može napraviti brašno.

  Ime Neyo je alternativa imenu Neo i prevodi se kao nešto novo. Ime Neyo se koristi za dječaka. Njegov izgovor je NEE-o. Porijeklo imena Neyo je englesko.

  Značenje imena Neyce

  Ime Neyce često je korišteno za dječaka.

  Značenje imena Neyhal

  Značenje imena Neyhal od radostan. Ime Neyhal često je korišteno za dječaka.

  Ime Neylen označava da su naše želje ispunjene. Ime Neylen često je korišteno za dječaka. Kako bi se želje ispunile potrebno je da smo malo više upoznati sa natalnom kartom, ali i da budemo uporni na putu do zacrtanog cilja.

  Značenje imena Neylin

  Ime Neylin ima isto značenje i kao Neylen i Neyhal. Ime Neylin često je korišteno za dječaka.

  Značenje imena Neylon

  Ime Neylon također ima značenje da su naše želje ispunjene. Neylon ime se koristi za dječaka.

  neimar
  Neimar prvenstveno znači graditelj. Od ove riječi izvedena su mnoga druga imena.

  Značenje imena Neylun

  Ime Neylun ima isto značenje kao i prethodna imena a to je da su naše želje ispunjene. Neylun ime se koristi za dječake.

  Značenje imena Neymann

  Neymann značenje imena je knjiški moljac. Ime Neymann je korišteno za dječaka.

  Značenje imena Neyon

  Ime Neyon je vrlo često korišteno za dječaka. No, postoje i djevojčice sa ovim imenom. Sve varijante ovih imena su fleksibilne i mogu se djevojčice isto zvati. Osobe koje imaju ovo ime su rođene vođe, uporne i snažne u ostvarivanju svojih snova.

  Neyse Ime Značenje

  Neyse ime se koristi za dječake i ima isto značenje kao prethodno navedena imena.

  Preporučujemo da saznate značenje i ovih riječi

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...