ZanimljivoBosanski HumorŠta znači Neimar? Neimar značenje!

  Šta znači Neimar? Neimar značenje!

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu.

  Pre uvođenja pojma arhitekte, pojam neimara se koristio u istom kontekstu, a prvobitan izraz se i danas još negde može čuti i odnosi se na majstore koji zidaju nešto, zidare.

  Oni su predstavljali osobe graditelje sa osnovnim zaduženjima gradnji objekata i kuća, odnosno osmišljavanje plana (projekta) i sprovođenja istog, prenose poslovne.com

  Oni pored osmišljavanja pomenutog plana imaju ulogu i nadzora u toku gradnje. Samim tim, oni bi trebali da ostave dobar utisak, kako na investitore, tako i na korisnike kojima se objekat gradi, kako bi utvrdio sve njihove želje.

  neimar

  Neimar je arhitekt i graditelj

  Zatim, graditelj, na osnovu pomenutog, izvršava projekciju objekta, koja se može sastojati i od više planova (skica), koje će biti predstavljene korisniku, nakon čega se korisnik odlučuje za koju je zainteresovan.

  Takođe, jako je bitno istaći da on ima veliku ulogu i u izvođenju radova, samim svojim nadzorom.

  Kada se gleda asocijacija neimara, kroz književnost, izdvaja se lik neimara u književnom delu “Most na Žepi”, pisca i nobelovca Ive Andrića.

  neimar

  Neimar i Ivo Andrić

  Izgrađen most na Žepi je bio životno delo bezimenog arhitektu, koji je na kraju i umro, ali svakako je doživeo svoj maksimum.

  Na kraju, kada na mostu dolazi do završetka radova, on se ne okreće, jer taj most predstavlja nešto najvažnije u njegovom životu. Graditeljuje žao da ostavi most, ali isto tako je i svestan svog funkcionalnog i dobrog urađenog građevinskog dela.

  neimar