Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu.

Prije uvođenja pojma arhitekte, pojam Neimar se koristio u istom kontekstu, a prvobitan izraz se i danas još negde može čuti i odnosi se na majstore koji zidaju nešto, zidare.

Oni su predstavljali osobe graditelje sa osnovnim zaduženjima gradnji objekata i kuća, odnosno osmišljavanje plana (projekta) i sprovođenja istog, prenose poslovne.com

Oni pored osmišljavanja pomenutog plana imaju ulogu i nadzora u toku gradnje. Samim tim, oni bi trebali da ostave dobar utisak, kako na investitore, tako i na korisnike kojima se objekat gradi, kako bi utvrdio sve njihove želje.

neimar
Neimar je riječ arapskog proijekla

Neimar je arhitekt i graditelj

Zatim, graditelj, na osnovu pomenutog, izvršava projekciju objekta, koja se može sastojati i od više planova (skica), koje će biti predstavljene korisniku, nakon čega se korisnik odlučuje za koju je zainteresovan.

Takođe, jako je bitno istaći da on ima veliku ulogu i u izvođenju radova, samim svojim nadzorom.

Kada se gleda asocijacija neimara, kroz književnost, izdvaja se lik Neimara u književnom delu “Most na Žepi”, pisca i nobelovca Ive Andrića.

Neimar Talijan bio je poznati carigradski graditelj mostova. Ciganin ga je opisao kao čudnog i neurednog čovjeka. Bio je šutljiv i ravnodušan i prema stanovnicima Žepe, i prema mostu koji je izgradio. Bio je marljiv i uporan u gradnji mosta unatoč svim preprekama.

neimar
Za pojam Neimar vezujemo i djelo Most na Žepi

Neimar i Ivo Andrić

Most na Žepi pripovijetka je poznatog bosanskohercegovačkog Nobelovca Ive Andrića. U samom središtu djela je gradnja mosta te sudbine dvaju likova: vezira Jusufa i neimara Talijana.

Vezir Jusuf naredio je gradnju mosta da bi pomogao stanovnicima svog rodnog mjesta te je unajmio neimara za gradnju.

U pripovijetci su opisane brojne poteškoće koje su zatekle neimara u gradnji mosta, ali je na kraju uspjeraju ishod uspješan.

Most je sagrađen, ali dvojica likova završavaju tragično. Neimar umire od kuge, a vezir pati od trauma doživljenih za vrijeme zatočeništva, koje ga vode na put samouništenja.

U prenesenom značenju u pripovijetci se radi o čovjekovom traganju za smislom. Čak i nakon postignutog cilja (završene gradnje mosta) likovi nisu postigli osjećaj životnoga zadovoljstva. Pripovijetka je pisana u trećem licu.

Izgrađen most na Žepi je bio životno djelo bezimenog arhitektu, koji je na kraju i umro, ali svakako je doživio svoj maksimum.

Na kraju, kada na mostu dolazi do završetka radova, on se ne okreće, jer taj most predstavlja nešto najvažnije u njegovom životu.

Graditelju je žao da ostavi most, ali isto tako je i svjestan svog funkcionalnog i dobrog urađenog građevinskog djela.

Mostovi su simobol spajanja, jedinstva i zajedništva. Mnogi književnici su opjevali, opisali poznate mostove. Na sam spomen ove riječi vezujemo i grad Mostar koji je poznat po Starom mostu koji ga već stoljećima krasi. 

Šta znači Neimar?
Most na žepi je poznato djelo nobelovca Ive Andrića.

Neimar – ime

Neimar je također vrlo često ime.

Neimar je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: dobitak, poklon, dobročinstvo. Ženski oblik ovog imena je Neimara.

Ime je izvedeno od imena Neymar. Drugi oblik je Neim, Nejmar. Najpoznatija osoba koja ima ovo ime zaisgurno je fudbaler Neymar koji trenutno igra u francuskom PSG.

Paris Saint Germain spada među najbogatije klubove na svijetu.

Značenje imena Neymar

Ime je postalo popularno zbog brazilske fudbalske zvijezde Neymara de Silve Santosa. Ime Neymar korišteno za dječaka. Njegov izgovor je nay-mar. Porijeklo imena Neymar je brazilsko.

Fudbal se trenutno smatra najgledaniji sportom na svijetu. Upravo brazilski fudbaler Neymar se ubraja među popularne sportiste sa fanovima diljem svijeta..

Pogledajte biografiju Neymara

Značenje imena Neyo

Značenje imena Neyo proizilazi od elementa neos. Sličan element neosu je Solein od kojeg se može napraviti brašno.

Ime Neyo je alternativa imenu Neo i prevodi se kao nešto novo. Ime Neyo se koristi za dječaka. Njegov izgovor je NEE-o. Porijeklo imena Neyo je englesko.

Značenje imena Neyce

Ime Neyce često je korišteno za dječaka.

Značenje imena Neyhal

Značenje imena Neyhal od radostan. Ime Neyhal često je korišteno za dječaka.

Ime Neylen označava da su naše želje ispunjene. Ime Neylen često je korišteno za dječaka. Kako bi se želje ispunile potrebno je da smo malo više upoznati sa natalnom kartom, ali i da budemo uporni na putu do zacrtanog cilja.

Značenje imena Neylin

Ime Neylin ima isto značenje i kao Neylen i Neyhal. Ime Neylin često je korišteno za dječaka.

Značenje imena Neylon

Ime Neylon također ima značenje da su naše želje ispunjene. Neylon ime se koristi za dječaka.

neimar
Neimar prvenstveno znači graditelj. Od ove riječi izvedena su mnoga druga imena.

Značenje imena Neylun

Ime Neylun ima isto značenje kao i prethodna imena a to je da su naše želje ispunjene. Neylun ime se koristi za dječake.

Značenje imena Neymann

Neymann značenje imena je knjiški moljac. Ime Neymann je korišteno za dječaka.

Značenje imena Neyon

Ime Neyon je vrlo često korišteno za dječaka. No, postoje i djevojčice sa ovim imenom. Sve varijante ovih imena su fleksibilne i mogu se djevojčice isto zvati. Osobe koje imaju ovo ime su rođene vođe, uporne i snažne u ostvarivanju svojih snova.

Neyse Ime Značenje

Neyse ime se koristi za dječake i ima isto značenje kao prethodno navedena imena.

Preporučujemo da saznate značenje i ovih riječi

drugi upravo čitaju

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

Citati o porodici – Najljepši citati

Citati o porodici najbolje će opisati vašu ljubav prema porodici. Stoga, oni su idealni za razne prilike poput rođendana i drugih proslava. “Porodica je jedno...

Alija Izetbegović citati – Najljepši citati

Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine i poznati političar i mislilac. Ostavio je za sobom mnoge značajne citate koji odražavaju njegove poglede na...

možda te zanima