back to top

Da bismo se brže prilagodili okruženju i svijetu koji se brzo mijenjaju, u kojima živimo, moramo učiti što efikasnije. Ovaj je članak namijenjen opisivanju nekih osnova bržeg i boljeg učenja.

Kako da brže učite? Ovaj pristup se može primijeniti na bilo koji zadatak u životu gdje se suočavamo s izazovom povećanja našeg znanja.

Možete pomoći svom mozgu da tačnije i efikasnije apsorbuje informacije, ponekad tako što ćete jednostavno promijeniti način na koji brinete o svom tijelu.

Korištenje meta učenja (učenja o učenju) može vam pomoći da naučite kako da se brinete o svom tijelu na najefikasniji i najučinkovitiji način. Učenje je nauka i evo kako ćete da brže učite.

Kako da brže učite
Kako da brže učite?

Kako da brže učite? Pripremite svoje tijelo

Naspavajte se. U mnogo slučajeva, niste vi problem ili način na koji učite. Mozak jednostavno ne može zadržati informacije, jer vaše tijelo ne dobiva nešto što mu je potrebno.

Često, ta potreba je više spavanja. Ako želite da vaš mozak bude dovoljno odmoran morate biti naspavani. Ispijanje puno kafe sigurno vam neće pomoći. To znači da trebate prestati raditi do kasno u noć. Umjesto toga, rano otiđite u krevet.

Kad ne spavamo dovoljno, mozak nam je toliko preopterećen „smećem“ da mu postaje teško ispravno funkcionisati.

Koliko je dovoljno sna ovisi isključivo o vama i toga kako vaše tijelo funkcioniše. Sedam do osam sati je ono što se preporučuje većini odraslih, ali nekima je potrebno manje, a nekima više.

Jedite dovoljno hrane. Kad ogladnite, mozak će vam zaista teško apsorbirati bilo kakve informacije. Teško je usredotočiti kada vam je stomak prazan.

Također biste trebali provjeriti jedete li zdravu hranu. Nezdrava hrana ne daje vašem tijelu hranjive tvari koje su mu potrebne.

Kako da brže učite
Kako da brže učite?

Voda i vježba

Pijte puno vode. Nedovoljno vode može dovesti i do glavobolje, što još više otežava učenje.

Ljudi trebaju različite količine vode da bi ostala hidrirana. Osam čaša dnevno koje preporučuju samo je gruba procjena.

Najbolji način da utvrdite da li dobijate dovoljno vode je pogledati boju vašeg urina. Ako je blijeda ili bistra, dovoljno pijete. Bilo koja tamnija boja znači da biste mogli koristiti više vode.

Vježbajte. Sigurno znate da je vježbanje na puno načina dobro za vaše tijelo, ali jeste li znali da vam to može pomoći i da brže naučite? Neke studije su otkrile da lagano vježbanje vam može vam pomoći da učite brže.

Naučite mozak da uči. Učenje brzo je navika i možda ćete trebati raditi na tome. Poboljšajte fokus radeći složene zadatke bez pauze (čak i ako nisu povezani). Odvojite vrijeme i mjesto koji su samo za učenje. Možda najvažnije, pronađite način da učenje učinite zabavnim za vas.

Kako da brže učite
Kako da brže učite?

Učenje za školu

Postoji još nekoliko trikova kako da brže naučite.

  • Budite pažljivi kada prvi put učite određene stvari ili vam se objašnjavaju. To je najbolji način da brže učite.
  • Vodite bilješke. To ne znači zapisati sve što je rečeno. Zapišite glavne činjenice i objašnjenja.
  • Sudjelujte u nastavi, budite aktivni. Ovo ne samo da će vam pomoći da ostanete usredsređeni, već će pomoći vašem mozgu bolje da upije informacije.
  • Pokušajte odgovoriti na pitanja kad profesor pita. Ne brinite zbog toga što ste pogriješili: ovo je iskustvo učenja, a pogriješiti ponekad je dio procesa.
  • Postavljajte pitanja kada ne razumijete. Kad ne razumijete šta je vaš profesor rekao ili kad mislite da je nešto zanimljivo i želite znati više, ne bojite se pitati.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima