Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) – uzrok i liječenje

Contents

Noćno mokrenje uzroci

Noćno mokrenje ili kako se stručno zove nokturija ili nikturija je mokrenje koje osobu budi iz sna jer mora i prazniti mokraćni mjehur.

Postoje brojni uzroci koji dovode do potrebe za noćnim mokrenjem koje može ozbiljno poremetiti san, uzrokovati kroničan umor zbog neispavanosti i ozbiljno narušiti zdravlje.

Kada se radi o smanjenom volumenu mokraćnog mjehura uzroci mogu biti fibroza ili otvrdnuće stijenke mjehura, posljedica kirurškog zahvat na mokraćnom mjehuru uslijed preosjetljivosti, upala ili infekcija mokraćnog mjehura, mogući kamenci u mjehuru ili pojava raka mokraćnog mjehura.

GoSlim - smršaj zdravo

Također, ukoliko prije spavanja unosite poveće količine tekućine ili tokom cijelog dana može biti uzrok za noćno mokrenje.

Ukoliko se radi o povećanom stvaranju mokraće uzroci mogu biti dijabetes, oštećenja i bolesti bubrega, manjak estrogena hormona, te hiperkalcemija koja se očituje kao povećana razina kalcija u krvi.

Depresija, artritis, povišeni krvni tlak, uz dijabetes također mogu biti uzroci noćnog mokrenja. No, kod muškaraca to može biti i prostatitis i rak prostate, a kod žena pretilost, povišena tjelesna težina, histerektomija, infekcije mokraćnog sustava, te upale probavnog trakta.

nocno mokrenje
Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) - uzrok i liječenje

Noćno mokrenje simptomi

Noćno mokrenje ima vrlo jednostavne simptome koji se prepoznaju tako da se budite i po tri puta tokom noći zbog potrebe za pražnjenjem mjehura.

Takav period noćnih mokrenja traje dulji period i u velikoj većini slučajeva osobe koje imaju ove probleme se rijetko odlučuju potražiti liječničku pomoć, pa trpe ovakvo stanje i do godine dana.

Uobičajeno sa procesom starenja i mišići se olabave pa je kod starijih osoba noćno mokrenje uobičajena pojava, iako se i kod starijih osoba mogu liječiti uzroci noćnog mokrenja.

Simptomi se dijele na one koji iritiraju poput učestalog i dnevnog, a pogotovo noćnog mokrenja uz preveliku urgenciju zbog nemogućnosti zadržavanja urina, te pojava inkontinencije.

Te postoje opstruktivni simptomi koji zapravo otežavaju normalno mokrenje na način da je mokraćni mlaz slabiji i tanji, postoji napinjanje kod mokrenja, prekidi mlaza kod mokrenja, kapanje mokraće nakon mokrenja koje se ne može kontrolirati, ali i zadržavanje mokraće koje već prelazi u akutno stanje.

nocno mokrenje
Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) - uzrok i liječenje

Noćno mokrenje liječenje

Noćno mokrenje se svakako može promijeniti i pospješiti liječenje ukoliko promijenite životne navike, a to je da dnevno uzimate najmanje 1,5 litre tekućine, da dva sata prije spavanja ne konzumirate veće količine tekućine.

Prije spavanja obavezno obavite pražnjenje mjehura čak iako vam se čini da nemate ništa za izmokriti, neka vam to bude ritual neposredno prije spavanja.

Također, ukoliko idete na dugo putovanje ili niste u mogućnosti otići na toalet smanjite unos tekućine da ne opteretite mokraćni mjehur, no to nije slučaj svaki dan nego iznimka, ipak se pridržavajte 1,5 litre tekućine dnevno.

Postoje lijekovi koji utječu da se noćno mokrenje smanji, a ukoliko se lijekovima to ne može regulirati, specijalist može preporučiti i operativni zahvat posebno ako se radi o akutnom stanju zadržavanja mokraće koje može biti opasno po život osobe.

nocno mokrenje
Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) - uzrok i liječenje

Također se operativni zahvat može preporučiti i kod čestih infekcija, kamenaca prisutnih u mokraćnom mjehuru, te kod benigne hiperplazije prostate kod muškaraca kada se radi otvorena prostatektomija.

Liječenje lijekovima može biti učinkovito u bolesnika bez odgovora na savjetovanje i alarm. Kratkotrajno liječenje (4 do 6 tj.) nosnim sprejom dermopresin acetata (sintetički analog ADH) se tipično provodi u bolesnika ≥6 god. s trajnim, čestim noćnim mokrenjem.

Preporučena početna doza iznosi jedan uštrcak u svaku nosnicu (ukupno, 20 μg) prije spavanje. Ako je učinkovita, doza se ponekad može smanjiti na samo jedan uštrcak (10 μg); ako nije učinkovita doza se može povećati na 2 uštrcka u svaku nosnicu (ukupno, 40 μg).

Nepoželjne reakcije su rijetke, osobito uz preporučene doze, no mogu uključivati glavobolju, mučninu, kongestiju nosa, krvarenje iz nosa, grlobolju, kašalj, crvenjenje lica i blage grčeve u trbuhu.

Imipramin i drugi triciklički spojevi se više ne preporučuju kao prva linija liječenja zbog neželjnih učinaka (npr. agranulocitoza); potencijalno smrtonosnog, pretjeranog uzimanja i većeg dugoročnog uspjeha alarma.

Ako drugi lijekovi ne uspiju, a obitelj daje naglašenu prednost lijekovima, može se primijeniti imipramin (10 do 25 mg PO prije spavanja uz povećanje doze svakih tjedan dana za 25 g do najviše 50 mg u djece u dobi od 6 do 12 god. i 75 mg u djece >12 god). Liječenje imipraminom će obično pokazati uspjeh u 1. tj. liječenja, što je prednost, osobito ako je brzo poboljšanje važno za obitelj i dijete.

Kad dijete nema noćnog mokrenja tijekom 1 mj., dozu lijeka treba smanjiti tijekom 2 do 4 tj., a potom prekinuti primjenu.

Vraćanje je vrlo često, smanjujući stopu dugoročnog izlječenja na 25%. Ako dođe do recidiva, može se pokušati liječenje tijekom 3 mj. Svakih 2 do 4 tj. tijekom liječenja treba učiniti krvnu sliku da se otkrije agranulocitoza, koja je rijetka.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

možda te zanima