Život pčele – kako izgleda i koliko traje?

  Kako izgleda život pčele

  Kako izgleda život pčele? Zašto su pčele toliko važne? Pčele imaju ključnu ulogu u ekosustavu.

  Naime, oni su najvažniji tip oprašivača na svijetu jer osiguravaju da ljudi imaju hranu koja im je potrebna za život.

  Da nema pčela, ne bismo imali voća, povrća, meda. Vrijedi spomenuti da je u svijetu poznato oko 20.000 vrsta pčela.

  Pčele (Apis mellifera) su najpoznatija autohtona vrsta na ovim prostorima. Pčelinja zajednica je vrlo dobro organizirana i sastoji se od jedne matice, stotina trutova i tisuća pčela radilica. Matica je jedina pčela koja se razmnožava i polaže jaja.

  Što se tiče života pčele, on je prilično kratak. Vrsta pčele, kao i godišnje doba kada je rođena, utječe na njen životni vijek.

  Naime, život pčele radilice je najkraći, dok matica preživljava sve ostale. Odrasli trutovi nemaju nikakvu korisnu svrhu unutar košnice osim parenja s maticom.

  Rijetko prežive zimu jer pčele radilice žele zaštititi svoje resurse. Kada se trut izbaci iz košnice, ubrzo umire od hladnoće ili gladi, a prosječni životni vijek mu je osam tjedana.

  Danas postoje i bespilotne pčele koje će mijenjati prave i oprašivati biljke.

  zivot pcele
  Život pčele je prilično kratak.

   

  Koliko traje život pčele

  Život pčele sastoji se od četiri faze: stadija ličinke, kukuljice i odrasle pčele. Ove faze su poznate kao metamorfoza, jer se oblik pčele mijenja od jaja do odrasle pčele.

  Stadij ličinke za pčele radilice i matice je sličan jer se rađaju iz oplođenog jajašca. U prvih nekoliko dana, poput ličinki, pčele radilice, matice i trutovi hrane se matičnom mliječi.

  Ali nakon toga samo kraljica nastavlja uzimati matičnu mliječ. Tijekom stadija kukuljice, pčele formiraju krila, noge i unutarnje organe, koristeći zalihe masti koje su se nakupile tijekom stadija ličinke.

  Ukupno vrijeme da postane odrasla pčela je 21 dan, 16 dana za matice i 24 dana za trutove.

  Zahvaljujući bogatoj hrani, matice brže napreduju i razvijaju se. Matica je najveća pčela u pčelinjem društvu i veća je od pčele radilice.

  Trutovi su veći od pčela radilica, ali ne veći od matica. Koliko je dug život pčele ovisi o tome je li matica, radilica ili trut.

  Da li ste znali da je Čaj od majčine dušice je lijek za razne bolesti?!

  Čimbenici koji utječu na život pčele

  Prvi dio života pčele radilice provodi unutar košnice, a zadnji dio se sastoji od traženja hrane, sakupljanja peluda ili nektara.

  Pčele radilice su zadužene za oprašivanje, kada slete na cvijet skupljaju pelud i odbacuju ga nogama ostavljajući ga na drugim biljkama.

  Kada je riječ o kućnim biljkama za vas smo pripremili najbolje savjte po pitanju Kako spasiti uvelu biljku nakon godišnjeg.

  Ljeto je najaktivniji dio godine, kada pčele traže hranu, spremaju nektar i prave med. Tijekom ljeta život pčele je oko pet do šest tjedana. Tijekom zime žive duže, pet mjeseci ili više.

  Matica ima najvažniju ulogu u pčelinjem društvu i najduži životni vijek. Prosječni životni vijek matice je do pet godina.

  Matica polaže između 1000 i 2000 jaja unutar košnice. Opstanak matice u zimskim mjesecima ovisi o održivosti kolonije. Pčele radilice štite maticu i pomažu joj u regulaciji temperature.

  Ako matica nema dovoljno jaja, pčele radilice počinju razvijati novu maticu koja će zamijeniti staru. Nova kraljica je okružena pažnjom i hranom, dok je stara odbačena.

  U nekim pčelarskim praksama matica se mijenja nakon dvije godine. Čimbenici koji utječu na život pčele su brojni.

  Pčele radilice mogu umrijeti zbog prirodnih čimbenika, mogu ih pojesti druge životinje ili ubiti druge pčele.

  Također, pčele radilice mogu umrijeti od prekomjernog rada. Ali najveća prijetnja životu pčele je infekcija koja može uništiti cijelu pčelinju zajednicu. Osim grinja Varroa destructor, druge prijetnje su peticidi i gubitak staništa.

  Kukci, insketi, crvi mogu se često pojaviti u snovima. Prema tumačenjima snova crvi označavaju nedostatak samopuzadanja osobe na javi. 

  Saznajte više ovdje Šta znači sanjati crve!

  Evo kako izgleda život pčele.

  Životni ciklus pčele

  Životni ciklus pčela sastoji se od četiri faze: jaja, ličinka, lutka i odrasla osoba. Cijeli ovaj proces varira po trajnosti među različitim ulogama pčela.

  Za maticu je potrebno oko 16 dana, za pčele radilice 18 do 22 dana, a za trutovke 24 dana.

  Pčelinja matica snese u saće od 2000 do 3000 jaja dnevno, po jedno u svakoj ćeliji.

  Oplođena jaja, koja će postati ženke medonosne pčele – pčele radilice, polažu se u manje ćelije za razliku od neoplođenih jaja, koja postaju muške pčele – trutovi.

  Tri dana nakon što je jaje položeno, ono se izleže u oblik nalik crvu koji se zove larva.

  Larva nema noge, krila ili antenu. Larva koja se hrani samo matičnom mliječom, tvari izlučenom iz žlijezda pčela dojilja, izaći će iz svoje ćelije, poznate kao matična ćelija, kao matica.

  Ostale ličinke, koje izrastu u pčele radilice i trutove, 2-3 dana se hrane matičnom mliječom, a zatim prelaze na pčelinji kruh (pelud i med).

  Larva je unutar ćelije pokrivena voskom. Okreće čahuru oko svog tijela i na kraju se kukulji.

  Kukuljica razvija krila, noge, glavu, oči, grudni koš i trbuh i počinje izgledati kao odrasla pčela.

  Nakon otprilike 7 do 14 dana, pčela prožvače svoj put kroz voštani poklopac i izleže se iz ćelije.

  zivot pcele
  Život pčele sastoji se od četiri faze: jaja, ličinka, lutka i odrasla osoba.

  Zanimljivosti o pčelama koje sigurno niste znali

  • Pčele imaju 5 očiju
  • Pčele su insekti pa imaju 6 nogu
  • Muške pčele u košnici zovu se trutovi
  • Pčele lete oko 20 mph
  • Ženke pčela u košnici (osim matice) nazivaju se pčele radilice
  • Broj jaja koja snese matica: 2.000 na dan je maksimum
  • Gubitak uboda će uzrokovati smrt pčela
  • Pčele postoje oko 30 miliona godina!
  • Pčele nose polen na zadnjim nogama u korpi za polen ili korbikuli
  • Prosječna košnica može primiti oko 50.000 pčela
  • Stočari moraju sakupiti nektar sa oko 2 miliona cvjetova da bi napravili 1 funtu meda
  • Pčele imaju 2 para krila
  • Glavni oblik komunikacije među pčelama je putem kemikalija koje se nazivaju feromoni
  zivot pcele
  Prosječna košnica može primiti oko 50.000 pčela.

  Naučnici sa Univerziteta u Bristolu otkrili su da bumbari imaju sposobnost da koriste svoje ‘smrdljive otiske stopala’ da razlikuju svoj miris, miris rođaka i miris stranca.

  To znači da mogu poboljšati svoj uspjeh u pronalaženju hrane i izbjegavati cvijeće koje je već posjećeno.

  Pčele imaju plesni pokret koji se zove ‘ples mahanja’. To zapravo uopće nije plesni pokret, već pametan način međusobne komunikacije kako bi rekli svojim drugovima iz gnijezda gdje da idu kako bi pronašli najbolji izvor hrane. Istraživačima sa Univerziteta Sussex je trebalo dvije godine da dekodiraju ples.

  Preporučujemo da pročitate

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Kako postati udomitelj djece

  Kako postati udomitelj djece? Što je udomiteljstvo? Udomiteljstvo nije moderna pojava – otkad postoji društvo, postoji i potreba za udomiteljima, a različite civilizacije taj su...

  Šta je inozitol?

  Šta je Inozitol? To je supstanca koja je slična vitaminu, deo kompleksa B vitamina, iako nije klasičan vitamin. Zapravo, od izomera inozitola, vitaminska svojstva ima...

  Šta znači Neimar?

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...