back to top

Kako je ispravno pisati: dijete ili djete? Glosbe, online rječnik, besplatno. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima.

Svaki jezik ima svoja pravila koja treba poštovati i primjenjivati u svakodnevnoj komunikaciji. Jat – U bosanskom jeziku umjesto jata u dugim je slogovima po pravilu ije, a u kratkim je ( dijete – djeca). Kako se piše: dijete ili djete ili djeca ili deca?

Kako se pravilno piše dijete ili djete

Pravopis srpskog, hrvatskog, crnogorskog, kao i bosanskog jezika često može biti izvor zabune, naročito kada su u pitanju riječi koje zvuče slično ili imaju različite varijante u različitim dijalektima ili govorima. Jedno od čestih pitanja koje se pojavljuje u ovom kontekstu tiče se pravilnog pisanja riječi “dijete” ili “djete”.

Prvo i osnovno pravilo pravopisa je da se riječ “dijete” piše s “ije” u svim standardnim varijantama srpskohrvatskog jezika, što uključuje srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik. Ova riječ označava ljudsko biće u najranijoj fazi svog života, od rođenja do početka puberteta. Forma “djete” nije pravilna i ne bi trebala biti korištena u standardnom jezičkom izrazu.

Osim što je pravilno napisana kao “dijete”, ova riječ je zanimljiva i po svojim gramatičkim obilježjima. Riječ “dijete” je srednjeg roda, iako se odnosi na osobe oba pola. To je također i jedna od rijetkih riječi u srpskohrvatskom jeziku koja u množini mijenja svoj vokal, pa se kaže “djeca” umjesto očekivanog “dijeti”.

dijete ili djete
Dijete ili djete

Gramatička konstrukcija riječi “dijete” pokazuje i nekoliko zanimljivih aspekata jezika. Na primjer, u padežima se mijenjaju završeci: nominativ jednine “dijete”, genitiv jednine “djeteta”, dativ jednine “djetetu”, itd. Množina je, kao što je već spomenuto, nepravilna: nominativ množine “djeca”, genitiv množine “djece”, i tako dalje.

U pogledu pravopisa, posebno je važno naglasiti razliku između “dijete” i “djete”. U nekim dijalektima ili lokalnim govorima može doći do izgovora koji više nalikuje na “djete”.

Međutim, standardni jezik jasno propisuje pravilnu upotrebu oblika “dijete”. Ova razlika je važna ne samo u kontekstu gramatičke ispravnosti, već i u smislu jasnoće komunikacije i očuvanja jezičke kulture.

Pisanje i upotreba riječi “dijete” u srpskohrvatskom jeziku pokreće i šira lingvistička pitanja. Jezik je živ i dinamičan sistem, koji se neprestano razvija i mijenja pod uticajem raznih faktora, uključujući kulturu, medije, tehnologiju, pa i međujezičke kontakte.

Stoga je praćenje i razumijevanje pravopisnih normi ne samo pitanje gramatičke tačnosti, već i dio šireg procesa obrazovanja i kulturnog identiteta.

Zaključno, pravilno pisanje riječi dijete je osnovno i neophodno znanje u standardnom jezičkom izrazu. Iako se u govoru mogu čuti različiti dijalektalni oblici, u pisanom i formalnom komunikacijskom kontekstu treba se držati standardne forme “dijete”.

Razumijevanje i pridržavanje ovakvih jezičkih normi ne samo da pomaže u ispravnom izražavanju i razumijevanju, već i odražava poštovanje prema jezičkoj tradiciji i kulturi. Očuvanje jezičkih pravila i normi doprinosi bogatstvu, preciznosti i ljepoti jezika, što je važno ne samo za pojedince, već i za cjelokupnu jezičku zajednicu.

Seosko dijete ili djete

Koje lekcije treba prvo naučiti u engleskom jeziku? Wikipedia na bosanskom jeziku ima članak pod nazivom: Dijete. Kako uči moje dijete njemački jezik?

Da li može moje dijete od malena da uči dva jezika? Kako će se moje dijete kasnije moći sporazumjeti – npr. Može li moje dijete od malena učiti na dva jezika? Ako vaše dijete odrasta sa dva različita jezika, npr. Vaše je dijete u stanju dobro naučiti njemački jezik i onda kada Vi kod kuće.

Međunarodni dan maternjeg jezika, oko kojeg se u Vrbanjcima i danas. ABC Djeca je aplikacija za učenje bosanskog jezika. Namijenjena je mališanima koji uče prve riječi kao i djeci mlađeg školskog uzrasta.

Predstavnici roditelja bošnjačke djece koja pohađaju osnovne. Naida Pekmezović, studentica Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, smjera lektor. SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina – Topli dom za svako dijete. Roditelji djece iz Konjević-Polja nastavljaju borbu za bosanski jezik.

Kao što je navedeno u ovom članku, možete pregledavati svoj izbor dostupnih ponuda za pametne telefone i vrhunske marke te istražiti cell phone planove usluga koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.
Ćao ili čao dijete ili djete
Dijete ili djete

Stigmatizacija djece u tiskanim medijima u Hrvatskoj i BiH

Koje je najbolje mjesto za život – to svako osjeća drugačije. Djeca izbjeglice i migranti u Unsko – Sanskom Kantonu marljivo uče bosanski jezik pred polazak u školu. Ovaj Izvještaj kaže da mimo Drvara i Glamoča samo 56 učenika u cijeloj Federaciji BiH uči srpski jezik. Mirela Müller (rođ. Tolić) rođena je u Splitu, 28.

Sveučilištu u Zadru diplomirala je Pedagogiju i Njemački jezik i književnost u. Svako dijete ima sva prava, bez obzira ko je, gdje živi, kojim jezikom govori, koje je. U zakonskom smislu nastavi na bosanskom jeziku su širom otvorena. FOTO) Čekanje se isplatilo: Djeca iz Vrbanjaca se izborila za bosanski jezik! Vrhovni sud Republike Srpske naredio je uvođenje.

Na kratko ili nakratko
Na kratko ili nakratko

drugi upravo čitaju

Šta je Bilingvizam i multilingvizam?

Bilingvizam i/ili multilingvizam čine kompleksno interdisciplinarno polje proučavanja. Istraživanje ovih pojava obuhvata teorijske okvire i metodološke postupke iz različitih disciplina — sociolingvistike, primenjene lingvistike, psiholingvistike, neurolingvistike, razvojne psihologije,...

Šta je pojmovna metafora?

Šta pojmovna metafora predstavlja u jeziku? Za većinu ljudi, metafora predstavlja stilsku figuru i element književnog izražavanja, stvar jezika ali ne i mišljenja. Međutim, istraživanja...

Pravopis na slovo Č

Pravopis na slovo Č u hrvatskom i bosanskom jeziku Pravopis hrvatskog jezika obuhvaća pravila i norme koje reguliraju pisanje riječi i rečenica. Slovo "č" jedno...

Čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice, biljke poznate po svojim aromatičnim listovima i cvjetovima, stoljećima je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Najpopularnija medonosna biljka narodne medicine...

možda te zanima