Kako je ispravno pisati: dijete ili djete? Glosbe, online rječnik, besplatno. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima.

Svaki jezik ima svoja pravila koja treba poštovati i primjenjivati u svakodnevnoj komunikaciji. Jat – U bosanskom jeziku umjesto jata u dugim je slogovima po pravilu ije, a u kratkim je ( dijete – djeca). Kako se piše: dijete ili djete ili djeca ili deca?

Kako se pravilno piše dijete ili djete

Pravopis srpskog, hrvatskog, crnogorskog, kao i bosanskog jezika često može biti izvor zabune, naročito kada su u pitanju riječi koje zvuče slično ili imaju različite varijante u različitim dijalektima ili govorima. Jedno od čestih pitanja koje se pojavljuje u ovom kontekstu tiče se pravilnog pisanja riječi “dijete” ili “djete”.

Prvo i osnovno pravilo pravopisa je da se riječ “dijete” piše s “ije” u svim standardnim varijantama srpskohrvatskog jezika, što uključuje srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik. Ova riječ označava ljudsko biće u najranijoj fazi svog života, od rođenja do početka puberteta. Forma “djete” nije pravilna i ne bi trebala biti korištena u standardnom jezičkom izrazu.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Osim što je pravilno napisana kao “dijete”, ova riječ je zanimljiva i po svojim gramatičkim obilježjima. Riječ “dijete” je srednjeg roda, iako se odnosi na osobe oba pola. To je također i jedna od rijetkih riječi u srpskohrvatskom jeziku koja u množini mijenja svoj vokal, pa se kaže “djeca” umjesto očekivanog “dijeti”.

dijete ili djete
Dijete ili djete

Gramatička konstrukcija riječi “dijete” pokazuje i nekoliko zanimljivih aspekata jezika. Na primjer, u padežima se mijenjaju završeci: nominativ jednine “dijete”, genitiv jednine “djeteta”, dativ jednine “djetetu”, itd. Množina je, kao što je već spomenuto, nepravilna: nominativ množine “djeca”, genitiv množine “djece”, i tako dalje.

U pogledu pravopisa, posebno je važno naglasiti razliku između “dijete” i “djete”. U nekim dijalektima ili lokalnim govorima može doći do izgovora koji više nalikuje na “djete”.

Međutim, standardni jezik jasno propisuje pravilnu upotrebu oblika “dijete”. Ova razlika je važna ne samo u kontekstu gramatičke ispravnosti, već i u smislu jasnoće komunikacije i očuvanja jezičke kulture.

Pisanje i upotreba riječi “dijete” u srpskohrvatskom jeziku pokreće i šira lingvistička pitanja. Jezik je živ i dinamičan sistem, koji se neprestano razvija i mijenja pod uticajem raznih faktora, uključujući kulturu, medije, tehnologiju, pa i međujezičke kontakte.

Stoga je praćenje i razumijevanje pravopisnih normi ne samo pitanje gramatičke tačnosti, već i dio šireg procesa obrazovanja i kulturnog identiteta.

Zaključno, pravilno pisanje riječi dijete je osnovno i neophodno znanje u standardnom jezičkom izrazu. Iako se u govoru mogu čuti različiti dijalektalni oblici, u pisanom i formalnom komunikacijskom kontekstu treba se držati standardne forme “dijete”.

Razumijevanje i pridržavanje ovakvih jezičkih normi ne samo da pomaže u ispravnom izražavanju i razumijevanju, već i odražava poštovanje prema jezičkoj tradiciji i kulturi. Očuvanje jezičkih pravila i normi doprinosi bogatstvu, preciznosti i ljepoti jezika, što je važno ne samo za pojedince, već i za cjelokupnu jezičku zajednicu.

Seosko dijete ili djete

Koje lekcije treba prvo naučiti u engleskom jeziku? Wikipedia na bosanskom jeziku ima članak pod nazivom: Dijete. Kako uči moje dijete njemački jezik?

Da li može moje dijete od malena da uči dva jezika? Kako će se moje dijete kasnije moći sporazumjeti – npr. Može li moje dijete od malena učiti na dva jezika? Ako vaše dijete odrasta sa dva različita jezika, npr. Vaše je dijete u stanju dobro naučiti njemački jezik i onda kada Vi kod kuće.

Međunarodni dan maternjeg jezika, oko kojeg se u Vrbanjcima i danas. ABC Djeca je aplikacija za učenje bosanskog jezika. Namijenjena je mališanima koji uče prve riječi kao i djeci mlađeg školskog uzrasta.

Predstavnici roditelja bošnjačke djece koja pohađaju osnovne. Naida Pekmezović, studentica Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, smjera lektor. SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina – Topli dom za svako dijete. Roditelji djece iz Konjević-Polja nastavljaju borbu za bosanski jezik.

Ćao ili čao dijete ili djete
Dijete ili djete

Stigmatizacija djece u tiskanim medijima u Hrvatskoj i BiH

Koje je najbolje mjesto za život – to svako osjeća drugačije. Djeca izbjeglice i migranti u Unsko – Sanskom Kantonu marljivo uče bosanski jezik pred polazak u školu. Ovaj Izvještaj kaže da mimo Drvara i Glamoča samo 56 učenika u cijeloj Federaciji BiH uči srpski jezik. Mirela Müller (rođ. Tolić) rođena je u Splitu, 28.

Sveučilištu u Zadru diplomirala je Pedagogiju i Njemački jezik i književnost u. Svako dijete ima sva prava, bez obzira ko je, gdje živi, kojim jezikom govori, koje je. U zakonskom smislu nastavi na bosanskom jeziku su širom otvorena. FOTO) Čekanje se isplatilo: Djeca iz Vrbanjaca se izborila za bosanski jezik! Vrhovni sud Republike Srpske naredio je uvođenje.

Na kratko ili nakratko
Na kratko ili nakratko

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?

Saznajte zašto ne treba puniti telefon tokom noći. Kako to obično biva sa svim baterijama na mobilnom telefonu, njihovo trajanje se smanjuje što je telefon...

Kako odblokirati korisnike na Instagramu?

Kako odblokirati korisnike na Instagramu? Ovaj postupak možete istražiti u Instagram aplikaciji za pametni telefon, kao i na Instagramu na računaru. Ovaj tekst će vas...

Kako se obilježava Kurban-bajram?

Kurban-bajram nastupa dva mjeseca i deset dana nakon svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Muslimani širom svijeta sutra obilježavaju Kurban-bajram. To je jedan od dva bajrama,...

Kako se računa Pitagorina teorema?

Šta je Pitagorina teorema i kako se računa? Pitagorina teorema je teorema, koja je naziv dobila po grčkom matematičaru Pitagori, koji je živio u 6....

možda te zanima