Bolest zapadnog Nila – uzrok, simptomi, liječenje

  Kako se prenosi bolest zapadnog Nila?

  Bolest zapadnog Nila poznata je i pod imenom groznica zapadnog Nila. Tu bolest prenose zaraženi komarci te se kod ljudi koji obole simptomi mogu razlikovati, od vrlog blagih simptoma kao što su povišena temperatura, dok kod drugih može doći i do upale mozga, no o tome ćemo pričati kasnije.

  Također, povišena temperatura jedan je od simptoma herpesa na oku.

  Komarci prenose mnoge bolesti pa su tako i prijenosnici virusa zapadnog Nila. Virus zapadnog Nila spada pod arboviruse, odnosno, viruse koji se na čovjek prenose preko vektora, što je u ovom slučaju komarac.

  Komarci koji prenose taj virus najčešće se zaraze kada sišu krv zaražene ptice ili nekih sisavaca.

  Taj virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka, već samo sa određenih životinja na čovjeka ukoliko je bilo kontakta s zaraženim komarcem.

  Bolest zapadnog Nila dobila je to ime jer je prvi puta taj virus otkriven kod jedne žene koja je bila iz regije zapadnog Nila u afričkoj državi Ugandi te je tamo zabilježen veći broj takvih slučajeva.

  bolest zapadnog nila
  Bolest zapadnog Nila poznata je i pod imenom groznica zapadnog Nila.

  Bolest zapadnog Nila i koji su simptomi

  Kao što smo na početku teksta spomenuli, bolest zapadnog Nila može imati cijeli niz simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe.

  Inkubacija virusa traje između 5 i 15 dana te ukoliko dođe do zaraze, zaražena osoba će u tom vremenskom periodu krenuti pokazivati simptome bolesti.

  Osobe koje su višestruko obolijevale od te bolesti najčešće ni nemaju simptome, no kod ostalih se pojavljuju simptomi kakvi su često prisutni kod gripe.

  To su redom povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, mučnina popraćena povraćanjem te se kod nekih dodatno zna pojaviti kožni osip na području torza i leđa.

  Ako ste skloni osipu tokom ljetnih dana mnogi preporučuju tinkturu od češnjaka.

  bolest zapadnog nila
  Kod nekih slučajeva zna se pojaviti kožni osip na području torza i leđa.

  Bolest zapadnog Nila ponekad, srećom u malom broju slučajeva ima ozbiljne simptome i posljedice.

  Simptomi kod ozbiljne kliničke slike uključuju promjenu mentalnog stanja, slabljenje mišića, konvulzije,nedostatak zraka, gubitak vida pa sve do paralize, upale mozga pa čak i kome.

  Iz tih je razloga važno pratiti simptome ukoliko se sumnja na oboljenje kako bi se moglo pravovremeno reagirati.

  Ako osjetite bolove u leđima isprobajte najbolje vježbe protiv bolova u leđima.

  Kako se liječi virus zapadnog Nila?

  Bolest zapadnog Nila često prođe sama ukoliko su simptomi i klinička slika blagi, što bi značilo da je moguće oporaviti se bez liječenja.

  U takvim blagim slučajevima dobro je odraditi simptomatsko liječenje što bi značilo popiti tablete protiv bolova ukoliko patite od glavobolja ili bolova u mišićima te uzeti tablete za snižavanje temperature ukoliko je ona povišena i zahtijeva intervenciju.

  Bolest zapadnog Nila može imati i težu kliničku sliku, iako je ona dosta rijetka te je stoga potrebno pratiti simptome kako bi otišli liječniku i spriječili potencijalne komplikacije.

  Iako nema lijeka za meningitis koji je jedan od težih oblika oboljenja tim virusom, boravak u bolnici uz primanje određenih infuzija i lijekova koje sprječavaju različite vrste infekcija mogu uvelike olakšati i ubrzati oporavak.

  Najvažnije je samo ne čekati predugo jer što se dulje čeka i što je teža klinička slika, manja je šansa za potpuni oporavak ili čak preživljavanje u najgorem slučaju.

  bolest zapadnog nila
  Bolest zapadnog Nila često prođe sama ukoliko su simptomi i klinička slika blagi.

  Znakovi i simptomi ozbiljne infekcije

  U manje od 1% zaraženih osoba virus uzrokuje ozbiljnu infekciju živčanog sustava (neurološke). To može uključivati ​​upalu mozga (encefalitis) ili membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu (meningitis).

  Znakovi i simptomi neuroloških infekcija uključuju:

  • Visoka temperatura
  • Jaka glavobolja
  • Ukočeni vrat
  • Dezorijentacija ili zbunjenost
  • Koma
  • Tremor ili trzanje mišića
  • Napadaji
  • Djelomična paraliza ili slabost mišića
  • Gubitak vida
  • Ukočenost

  Znakovi i simptomi groznice Zapadnog Nila obično traju nekoliko dana. Ali znakovi i simptomi encefalitisa ili meningitisa mogu se zadržati tjednima ili mjesecima. Određeni neurološki učinci, kao što je slabost mišića, mogu biti trajni.

  Kada posjetiti liječnika?

  Blagi simptomi groznice Zapadnog Nila obično prolaze sami od sebe. Odmah potražite liječničku pomoć ako imate znakove ili simptome ozbiljne infekcije, kao što su jake glavobolje, ukočen vrat, dezorijentacija ili zbunjenost. Ozbiljna infekcija općenito zahtijeva hospitalizaciju.

  Još zanimljivih članaka:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

  Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Kako se proizvodi organska hrana

  Organska hrana i njena proizvodnja predstavlja sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda i...