Kako se prenosi bolest zapadnog Nila?

Bolest zapadnog Nila poznata je i pod imenom groznica zapadnog Nila. Tu bolest prenose zaraženi komarci te se kod ljudi koji obole simptomi mogu razlikovati, od vrlog blagih simptoma kao što su povišena temperatura, dok kod drugih može doći i do upale mozga, no o tome ćemo pričati kasnije.

Također, povišena temperatura jedan je od simptoma herpesa na oku.

Komarci prenose mnoge bolesti pa su tako i prijenosnici virusa zapadnog Nila. Virus zapadnog Nila spada pod arboviruse, odnosno, viruse koji se na čovjek prenose preko vektora, što je u ovom slučaju komarac.

Komarci koji prenose taj virus najčešće se zaraze kada sišu krv zaražene ptice ili nekih sisavaca.

Taj virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka, već samo sa određenih životinja na čovjeka ukoliko je bilo kontakta s zaraženim komarcem.

Bolest zapadnog Nila dobila je to ime jer je prvi puta taj virus otkriven kod jedne žene koja je bila iz regije zapadnog Nila u afričkoj državi Ugandi te je tamo zabilježen veći broj takvih slučajeva.

bolest zapadnog nila
Bolest zapadnog Nila poznata je i pod imenom groznica zapadnog Nila.

Bolest zapadnog Nila i koji su simptomi

Kao što smo na početku teksta spomenuli, bolest zapadnog Nila može imati cijeli niz simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe.

Inkubacija virusa traje između 5 i 15 dana te ukoliko dođe do zaraze, zaražena osoba će u tom vremenskom periodu krenuti pokazivati simptome bolesti.

Osobe koje su višestruko obolijevale od te bolesti najčešće ni nemaju simptome, no kod ostalih se pojavljuju simptomi kakvi su često prisutni kod gripe.

To su redom povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, mučnina popraćena povraćanjem te se kod nekih dodatno zna pojaviti kožni osip na području torza i leđa.

Ako ste skloni osipu tokom ljetnih dana mnogi preporučuju tinkturu od češnjaka.

bolest zapadnog nila
Kod nekih slučajeva zna se pojaviti kožni osip na području torza i leđa.

Bolest zapadnog Nila ponekad, srećom u malom broju slučajeva ima ozbiljne simptome i posljedice.

Simptomi kod ozbiljne kliničke slike uključuju promjenu mentalnog stanja, slabljenje mišića, konvulzije,nedostatak zraka, gubitak vida pa sve do paralize, upale mozga pa čak i kome.

Iz tih je razloga važno pratiti simptome ukoliko se sumnja na oboljenje kako bi se moglo pravovremeno reagirati.

Ako osjetite bolove u leđima isprobajte najbolje vježbe protiv bolova u leđima.

Kako se liječi virus zapadnog Nila?

Bolest zapadnog Nila često prođe sama ukoliko su simptomi i klinička slika blagi, što bi značilo da je moguće oporaviti se bez liječenja.

U takvim blagim slučajevima dobro je odraditi simptomatsko liječenje što bi značilo popiti tablete protiv bolova ukoliko patite od glavobolja ili bolova u mišićima te uzeti tablete za snižavanje temperature ukoliko je ona povišena i zahtijeva intervenciju.

Bolest zapadnog Nila može imati i težu kliničku sliku, iako je ona dosta rijetka te je stoga potrebno pratiti simptome kako bi otišli liječniku i spriječili potencijalne komplikacije.

Iako nema lijeka za meningitis koji je jedan od težih oblika oboljenja tim virusom, boravak u bolnici uz primanje određenih infuzija i lijekova koje sprječavaju različite vrste infekcija mogu uvelike olakšati i ubrzati oporavak.

Najvažnije je samo ne čekati predugo jer što se dulje čeka i što je teža klinička slika, manja je šansa za potpuni oporavak ili čak preživljavanje u najgorem slučaju.

bolest zapadnog nila
Bolest zapadnog Nila često prođe sama ukoliko su simptomi i klinička slika blagi.

Znakovi i simptomi ozbiljne infekcije

U manje od 1% zaraženih osoba virus uzrokuje ozbiljnu infekciju živčanog sustava (neurološke). To može uključivati ​​upalu mozga (encefalitis) ili membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu (meningitis).

Znakovi i simptomi neuroloških infekcija uključuju:

  • Visoka temperatura
  • Jaka glavobolja
  • Ukočeni vrat
  • Dezorijentacija ili zbunjenost
  • Koma
  • Tremor ili trzanje mišića
  • Napadaji
  • Djelomična paraliza ili slabost mišića
  • Gubitak vida
  • Ukočenost

Znakovi i simptomi groznice Zapadnog Nila obično traju nekoliko dana. Ali znakovi i simptomi encefalitisa ili meningitisa mogu se zadržati tjednima ili mjesecima. Određeni neurološki učinci, kao što je slabost mišića, mogu biti trajni.

Kada posjetiti liječnika?

Blagi simptomi groznice Zapadnog Nila obično prolaze sami od sebe. Odmah potražite liječničku pomoć ako imate znakove ili simptome ozbiljne infekcije, kao što su jake glavobolje, ukočen vrat, dezorijentacija ili zbunjenost. Ozbiljna infekcija općenito zahtijeva hospitalizaciju.

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima