back to top

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama

SAD je zemlja mnogih različitih krajolika i kultura, od kultnih znamenitosti New Yorka do prirodnih ljepota kalifornijskog nacionalnog parka Yosemite, u Americi ima za svakoga ponešto. Ako želite istražiti Sjedinjene Američke Države, ovaj je članak za vas. Donosimo vam osam zanimljivosti Sjedinjenih Država kako biste naučili nešto više o zemlji.

Božić je bio ilegalan

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Jedna od najnevjerojatnijih zanimljivosti Sjedinjenih Država je da je proslava Božića bila ilegalna do 1907. Razlog? Smatrao se starim poganskim festivalom koji se nije uklapao u religioznost zemlje. Ironičan podatak budući da danas SAD priprema jedne od najvećih božićnih manifestacija, kao i dekoracija diljem zemlje.

9 različitih glavnih gradova

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Izvorni glavni grad Sjedinjenih Država bila je Philadelphia, ali odatle nije otišao u Washington D.C. direktno. Od 1774. do 1800. godine Kongres se sastajao na brojnim mjestima. Zbog toga se može smatrati da je još osam gradova bilo politički glavni grad zemlje u svoje vrijeme: Baltimore, Lancaster, York, Princeton, Annapolis, Trenton, New York i, konačno, Washington D.C.

Da li ste se ikada zapitali koliko je sati u Americi? Postoji više odgovora jer u Americi je čak 6 vremenskih zona!

Dnevno se konzumira 40 hektara pizze

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Pizza je omiljena hrana Amerike. Dnevno se konzumira toliko pizza da bi se površina od 40 nogometnih igrališta mogla ispuniti. Diljem zemlje postoji više od 60.000 pizzerija, koje su posebno krcate u noći finala Superbowla. Najstariji je Lombardi’s, koji je otvoren 1905. godine. Nalazi se u New Yorku i još uvijek je jedan od najboljih u gradu.

Svaki građanin duguje 54.000 dolara

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Kolijevka kapitalizma ne može se pohvaliti da ima zdravo gospodarstvo. Zapravo, svaka bi osoba u Americi morala platiti 54.000 dolara da se izvuče iz duga. Nažalost, smatra se da 48 posto stanovništva ima niska primanja, ali u isto vrijeme postoji gotovo 170.000 studenata koji imaju kredite veće od 200.000 dolara za plaćanje studija. Zadnji dan bez državnog duga u Sjedinjenim Državama bio je 8. siječnja 1836. godine

Pentagon je najveća poslovna zgrada na svijetu

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

S više od 27 kilometara hodnika raspoređenih na pet katova, Pentagon drži svjetski rekord. Nažalost, velik dio tog prostora potpuno je promašena investicija. Toaleta ima dvostruko više nego što je potrebno jer je gradnja počela kada su još bili na snazi ​​zakoni koji su odvajali crne građane. Na sreću, ukinuti su prije inauguracije i Pentagon je bio prva zgrada u državi Virginiji koja je imala iste prostore za sve. Izgradnja je koštala više od 2 milijarde dolara.

Umjesto medalje, zdjela

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Wikimedia Commons/Charles Dana Gibson

Prva Amerikanka koja je osvojila olimpijsko zlato dobila je porculansku zdjelu. Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. medalje još nisu bile dodijeljene, ali su pobjednici dobili darove. No, ono što najviše iznenađuje nije to, već da je Margaret Abbott umrla ne znajući da je olimpijska prvakinja u ženskom golfu. Bila je u posjetu Parizu s majkom i odlučila se prijaviti na golf turnir ne znajući da je to dio olimpijskog programa.

Međurasni brakovi bili su zabranjeni 

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Unsplash/Désirée Fawn

Veći dio povijesti Sjedinjenih Država parovi različitih boja kože nisu se mogli vjenčati. Bilo kakva veza između njih završavala je kaznama i zatvorom. Tek 1967. godine ukinut je Racial Integrity Act, koji je razlikovao ljudska bića prema boji kože i sprječavao mješovite odnose.

Zastave “Made in USA”

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Od 2014. Ministarstvo obrane po zakonu mora kupovati zastave proizvedene u Sjedinjenim Državama. Još jedan znak domoljublja, jer smatraju da se vojska treba boriti uz zastave stvorene u njihovoj zemlji. Osim toga, na ovaj način izbjegavaju plaćanje poreza u inozemstvu.

drugi upravo čitaju

Kravlje ludilo – uzrok, simptomi, liječenje

Kravlje ludilo bolest živčanog sustava goveda Bolest kravlje ludilo ili goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) je kronična bolest živčanog sustava. Inficiranost kod stoke u Velikoj Britaniji ovom...

Meni, više od samo liste jela

Kada ulazimo u restoran, prva stvar koju obično tražimo je meni. Ali, što zapravo meni predstavlja? Meni nije samo popis jela i cijena; on...

Zdrav doručak – kod kuće i u školi

Doručak je prvi obrok u danu i trebao bi zadovoljiti otprilike 20-30% dnevnih potreba za hranjivim tvarima. Za djecu i školsku djecu posebno je...

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

možda te zanima