8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama

SAD je zemlja mnogih različitih krajolika i kultura, od kultnih znamenitosti New Yorka do prirodnih ljepota kalifornijskog nacionalnog parka Yosemite, u Americi ima za svakoga ponešto. Ako želite istražiti Sjedinjene Američke Države, ovaj je članak za vas. Donosimo vam osam zanimljivosti Sjedinjenih Država kako biste naučili nešto više o zemlji.

Contents

Božić je bio ilegalan

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Jedna od najnevjerojatnijih zanimljivosti Sjedinjenih Država je da je proslava Božića bila ilegalna do 1907. Razlog? Smatrao se starim poganskim festivalom koji se nije uklapao u religioznost zemlje. Ironičan podatak budući da danas SAD priprema jedne od najvećih božićnih manifestacija, kao i dekoracija diljem zemlje.

9 različitih glavnih gradova

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Izvorni glavni grad Sjedinjenih Država bila je Philadelphia, ali odatle nije otišao u Washington D.C. direktno. Od 1774. do 1800. godine Kongres se sastajao na brojnim mjestima. Zbog toga se može smatrati da je još osam gradova bilo politički glavni grad zemlje u svoje vrijeme: Baltimore, Lancaster, York, Princeton, Annapolis, Trenton, New York i, konačno, Washington D.C.

Da li ste se ikada zapitali koliko je sati u Americi? Postoji više odgovora jer u Americi je čak 6 vremenskih zona!

Dnevno se konzumira 40 hektara pizze

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Pizza je omiljena hrana Amerike. Dnevno se konzumira toliko pizza da bi se površina od 40 nogometnih igrališta mogla ispuniti. Diljem zemlje postoji više od 60.000 pizzerija, koje su posebno krcate u noći finala Superbowla. Najstariji je Lombardi’s, koji je otvoren 1905. godine. Nalazi se u New Yorku i još uvijek je jedan od najboljih u gradu.

Svaki građanin duguje 54.000 dolara

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Kolijevka kapitalizma ne može se pohvaliti da ima zdravo gospodarstvo. Zapravo, svaka bi osoba u Americi morala platiti 54.000 dolara da se izvuče iz duga. Nažalost, smatra se da 48 posto stanovništva ima niska primanja, ali u isto vrijeme postoji gotovo 170.000 studenata koji imaju kredite veće od 200.000 dolara za plaćanje studija. Zadnji dan bez državnog duga u Sjedinjenim Državama bio je 8. siječnja 1836. godine

Pentagon je najveća poslovna zgrada na svijetu

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

S više od 27 kilometara hodnika raspoređenih na pet katova, Pentagon drži svjetski rekord. Nažalost, velik dio tog prostora potpuno je promašena investicija. Toaleta ima dvostruko više nego što je potrebno jer je gradnja počela kada su još bili na snazi ​​zakoni koji su odvajali crne građane. Na sreću, ukinuti su prije inauguracije i Pentagon je bio prva zgrada u državi Virginiji koja je imala iste prostore za sve. Izgradnja je koštala više od 2 milijarde dolara.

Umjesto medalje, zdjela

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Wikimedia Commons/Charles Dana Gibson

Prva Amerikanka koja je osvojila olimpijsko zlato dobila je porculansku zdjelu. Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. medalje još nisu bile dodijeljene, ali su pobjednici dobili darove. No, ono što najviše iznenađuje nije to, već da je Margaret Abbott umrla ne znajući da je olimpijska prvakinja u ženskom golfu. Bila je u posjetu Parizu s majkom i odlučila se prijaviti na golf turnir ne znajući da je to dio olimpijskog programa.

Međurasni brakovi bili su zabranjeni 

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Unsplash/Désirée Fawn

Veći dio povijesti Sjedinjenih Država parovi različitih boja kože nisu se mogli vjenčati. Bilo kakva veza između njih završavala je kaznama i zatvorom. Tek 1967. godine ukinut je Racial Integrity Act, koji je razlikovao ljudska bića prema boji kože i sprječavao mješovite odnose.

Zastave “Made in USA”

8 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Pixabay

Od 2014. Ministarstvo obrane po zakonu mora kupovati zastave proizvedene u Sjedinjenim Državama. Još jedan znak domoljublja, jer smatraju da se vojska treba boriti uz zastave stvorene u njihovoj zemlji. Osim toga, na ovaj način izbjegavaju plaćanje poreza u inozemstvu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Nifty test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Nifty test utvrđuje moguće anomalije ploda Mnoge žene se vesele trudnoći i jedva čekaju taj trenutak kako bi se mogle ostvariti kao majke. Svaka majka bi...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

možda te zanima