Enterobijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Enterobijaza – uzrok bolesti 

Crijevni paraziti česti su kod djece. Smatraju se zdravstvenim problemom u ruralnim područjima i nerazvijenim zemljama.

Smatra se da zahvaćaju 25% svjetske populacije, a njihov prijenos ovisi o higijenskim i sanitarnim uvjetima.

Enterobijaza je jedna od najčešćih crijevnih infekcija u svijetu od koje uglavnom obolijevaju djeca.

Uzrokuje ga crv Enterobius vermicularis i uglavnom zahvaća probavni sustav. Crv je bijele boje, plosnat i veličine ukosnice.

Ova crijevna infekcija uključuje ciklus koji počinje kada osoba proguta jaje koje zatim dospije u tanko crijevo.

Nakon što se naseli u rektumu, ženka dospijeva u anus zaražene osobe gdje polaže jajašca koja mogu izazvati jak svrbež i iritaciju na tom području.

Svrbež je vrlo intenzivan i može izazvati sekundarne infekcije. Nakon što se ličinke razmnože, mužjak se eliminira izmetom, a ženka ostaje u crijevu. Životni ciklus Enterobius vermicularis traje 65 dana.

Postoje tri različita načina prijenosa: enterobijaza se može prenijeti izravno kada osoba proguta parazita iz anusa u usta, neizravni prijenos kontaminacijom vodom ili hranom koja se proguta ili dodirom rukama te retroinfestacija.

Enterobijaza
Enterobijaza – uzrok bolesti 

Enterobijaza simptomi bolesti

Većina zaraženih nema simptoma ni znakova, no neki osjećaju perianalni svrbež te zbog češanja imaju perianalne ekskorijacije.

Rijetko, migrirajuće ženke se penju u ženski spolni sustav, uzrokujući vaginitis, te ponekad, peritonealne promjene.

Mnoga druga stanja bila su pripisivana infestaciji Enterobiusom (npr. bol u trbuhu, nesanica, konvulzije) no uzročna povezanost je malo vjerojatna. Uzročnici su pronađeni kako začepljuju lumen crvuljka u slučajevima apendicitisa, no prisutnost parazita možda je slučajna.

  Gigantizam: uzrok, simptomi i liječenje

Nakon polaganja jajašca su infektivna nekoliko sati, a na posteljini, odjeći, plahtama, predmetima i drugim površinama prežive do tri tjedna.

Enterobijaza – uzrok bolesti 
Bolovi u leđima su jedan od simptoma bolesti.

Crijevna parazitoza ukazuje na to da crv koji uzrokuje enterobiazu boravi u crijevima, gdje se razmnožava.

Budući da se kretanje crijevnih glista prema anusu događa tijekom noći, simptomi su tada češći. U nekih bolesnika enterobijaza može biti asimptomatska.

Međutim, kod drugih bolesnika glavni simptom je jak svrbež oko anusa uzrokovan taloženjem jajašaca crva.

Svrbež je često toliko jak da se osoba budi usred noći kako bi se češala, što uzrokuje jaku iritaciju.

Kod nekih pacijenata intenzivno češanje anusa uzrokuje ranu koja se može inficirati i zahtijeva liječenje. Ostali simptomi su vaginalni iscjedak, mučnina, bolovi u trbuhu, krvava stolica, mučnina, tjeskoba, razdražljivost.

Prema stručnjacima, enterobijaza može dovesti do poremećaja spavanja kod zaraženih osoba. Važno je naglasiti da se, zbog lakšeg prijenosa bolesti, u obitelji u kojoj postoji oboljeli preporučuje liječenje kako bi se otklonio uzročnik infekcije i izbjeglo izlaganje riziku od moguće infekcije.

Dijagnoza enterobioze postavlja se laboratorijskim pregledom koji otkriva prisutnost glista i jajašca ženke.

Enterobijaza
Enterobijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Enterobijaza – liječenje

Kako se liječi enterobijaza? Da bismo spriječili ovu crijevnu infekciju, prvi korak je postaviti ispravnu dijagnozu i provesti pravilno liječenje svih zaraženih.

Zato je potrebno potražiti liječničku pomoć kada se pojave simptomi.

Metoda koja se koristi je analni bris, koji uključuje korištenje prozirne ljepljive trake nanesene na kožu regije, pri čemu se jajašca i ženke, ako ih ima, lijepe na površinu trake, koja se promatra pod mikroskopom. Laboratorijska dijagnoza enterobioze temelji se na nalazu parazita i jaja.

U slučaju da je enterobijaza dijagnosticirana liječenje treba provoditi uzimanjem lijekova prema preporuci liječnika, u nekim slučajevima može biti indicirana i primjena masti.

  Karcinom bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Ovisno o slučaju, lijekovi se mogu razlikovati, a tretman je potrebno ponoviti nakon dva tjedna. Kao što je spomenuto, liječenje se mora primijeniti na sve zaražene osobe.

Također je potrebno primjenjivati određene preventivne mjere kao što su: pranje ruku prije pripreme hrane i nakon korištenja toaleta, tuširanje svako jutro, redovito rezanje noktiju, iskuhavanje posteljine i donjeg rublja, redovito provjetravanje spavaće sobe, pravilno čišćenje prostora.

Reinfestacija je česta, jer se živa jajašca mogu izlučivati i 1 tj. nakon liječenja, a jajašca odložena u okoliš prije liječenja mogu preživjeti 3 tj.

Budući da u pravilu postoje višestruke infestacije unutar kućanstva, može biti potrebno liječenje cijele obitelji. Odjeću, posteljinu i druge predmete treba često prati, a okoliš usisati.

Petrolatum ili druge antipruritičke kreme primijenjene 2–3×/dan na perianalno područje mogu ublažiti svrbež.

Izdvajamo za vas

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Tinktura od sikavice – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od sikavice - biljke za zdravlje jetre Biljka sikavica danas se zbog svog blagotvornog djelovanja uzgaja u cijelom svijetu, a u medicini se koristi...

Vitamin B5 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B5 – pantotenska kiselina Poznato je koliko su vitamini važni za organizam, a njihov višak ili manjak dovodi do neravnoteže metabolizma i bolesti. Iako su...

Autofagija dijeta – prehrana i jelovnik po danima

Što je autofagija dijeta? Autofagija ili autofagocitoza su riječi koje dolaze iz grčkog jezika i u slobodnom prijevodu znače “jesti sam sebe”. Što je autofagija dijeta? Autofagija...

Poremećaji jedenja (anoreksija i bulimija) i oralno zdravlje

Kod osoba s poremećajem jedenja krajnje je poremećeno ponašanje, prateće misli i osjećaji vezani uz jedenje. Poremećaji jedenja karakteriziraju silan i neodoljiv nagon da se...

možda te zanima