Što je alopecija areata?

Razlozi za gubitak kose i njen loš izgled su brojni. Prije svega, treba uzeti u obzir normalan ciklus opadanja, nedostatak vitamina, genetsku predispoziciju, neadekvatno pranje, kemijska i mehanička oštećenja.

Dakle, lako je prepoznati slabu, lomljivu kosu bez sjaja. No, razlozi opadanja nisu uvijek povezani s njegom, ponekad mogu biti posljedica nekog ozbiljnijeg stanja, poput alopecije areate.

Što uzrokuje ovo stanje? Alopecija areata je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose. Na njegov razvoj utječe nekoliko čimbenika, uključujući autoimunu zahvaćenost.

Javlja se u 2% populacije, podjednako pogađa oba spola, a može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Karakterizira ga nagli gubitak kose na zaobljenim dijelovima glave, pri čemu je tjeme potpuno glatko.

Alopecija areata može zahvatiti i druge dijelove tijela, obrve, ruke, noge. Može biti genetskog podrijetla, a većina ima obiteljsku povijest bolesti.

Određeni čimbenici također mogu pogoršati ovo stanje, kao što su teški emocionalni stres, fizičke traume, infekcije i korištenje lijekova.

alopecija areata
Alopecija areata je autoimuna bolest.

Alopecija areata simptomi

Kako se prepoznaje alopecija areata? Ova bolest počinje naglo i brzo napreduje, ali nije zarazna. Kod alopecije imunološki sustav napada zdrave stanice u tijelu, zahvaćajući folikule dlake, što zaustavlja daljnji rast kose i uzrokuje njen gubitak.

Opadanje kose može se pojaviti na jednom ili više mjesta, ovisno o težini slučaja.

Alopecija areata se dijeli na: alopecia areata incognita gdje je prisutno skupno razrjeđivanje, zatim ophiasis alopeciju gdje je prisutan gubitak kose u stražnjem dijelu vrata, alopecia totalis gdje kosa na tjemenu potpuno opada, alopecia universalis kada dlačice opadaju po cijelom tijelu.

alopecija areata
Alopecija areata – simptomi i uzrok

Među najprepoznatljivijim simptomima je gubitak kose u krugovima. S druge strane, veličina zahvaćenog područja može varirati, dok u nekim slučajevima može biti u nekoliko regija. Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju ovu bolest.

Osim genetskog faktora koji je prisutan i do 45%, postoje i drugi uzroci, kao što su: alergijska stanja, lijekovi, stres, nedostatak željeza i cinka, hormonska reakcija nakon poroda, korištenje neadekvatnih kemikalija, hipertireoza, sistemski eritematozni lupus.

Iako su zahvaćene sve dobne skupine, ljudi koji imaju alergije, rinitis i kožni ekcem skloni su pogoršanju.

Otkrijte najbolji način Kako poboljšati pamćenje? Najbolji trikovi!

Kako se liječi alopecija areata?

Je li alopecija areata izlječiva? Kod nekih pacijenata ovo stanje spontano prolazi nakon nekoliko mjeseci, nakon čega kosa počinje ponovno rasti.

Ukoliko nemate dijagnosticiranu alopeciju areatu za vas smo pripremili savjete i  najbolje prirodne lijekove protiv opadanja kose.

Ali u nekim slučajevima dolazi do potpunog gubitka svih dlačica na tijelu, što se događa u 2% populacije. U procjeni se uzima u obzir gdje i u kojoj mjeri dolazi do opadanja kose, radi li se o genetskom čimbeniku koji je doveo do ovog stanja.

Budući da alopecija areata potječe od sistemskih čimbenika, dermatolog će utvrditi uzrok, nakon čega će započeti proces liječenja.

Važno je reći da ne postoji način da se spriječi stanje alopecije areate, jer je uzrok vezan uz genetski čimbenik.

Tretmani namijenjeni liječenju alopecije areate možda neće pomoći u okončanju ovog stanja, ali stimuliraju folikul na ponovni rast kose.

Obično su učinkoviti kada su u pitanju blaži slučajevi. U tu svrhu koriste se injekcije kortikosteroida, koje su najčešći oblik liječenja.

Zatim se primjenjuju posebna rješenja kao što su kreme i masti. Liječenje često može trajati, ovisno o pojedinačnom slučaju.

Za vas smo pripremili sve o Poremećaju prilagodbe. Upoznajte sve simptome ovoga stanja. 

Evo kako se alopecija areata liječi!

Uzroci alopecije i faktori rizika

Kada imate autoimunu bolest, vaš imuni sistem napada vaše tijelo. Kod alopecije areate napadnuti su folikuli dlake.

Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti alopeciju areatu ako imate:

  • Vaš član porodice ima već alopeciju
  • Astmu
  • Downov sindrom
  • Perniciozna anemija
  • Sezonske alergije
  • Bolest štitne žlijezde
  • Vitiligo
alopecija areata
Kod alopecije areate napadnuti su folikuli dlake.

Liječenje alopecije kod kuće

Osim lijekova, postoje i druge stvari koje možete isprobati ako imate alopeciju areatu.

Nosite perike, šešire ili šalove. Pokrivaju gubitak kose i štite vašu glavu od sunca.

Smanjite stres. Čini se da lične nevolje izazivaju alopeciju areatu, iako to nije naučno dokazano. Telogen efluvium, drugi oblik gubitka kose, takođe može biti izazvan stresom.

Alopecija areata obično nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali može izazvati mnogo tjeskobe i depresivna stanja. Grupe za podršku su tu da vam pomognu da se nosite sa psihološkim efektima stanja.

Ako izgubite svu kosu, postoji mogućnost da ponovno naraste. U svakom slučaju postoje različiti načini da pokrijete gubitak kose i zaštitite vlasište.

Ako primijetite nagli gubitak kose, uvijek se obratite ljekaru. Za to mogu postojati i drugi razlozi osim alopecije areate.

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima