back to top

Upalna bolest crijeva – uzrok, simptomi, liječenje

Upalna bolest crijeva – uzrok

Bolovi u trbuhu, grčevi i proljev samo su neki od simptoma upalne bolesti crijeva (IBD) koji mogu biti različitog intenziteta.

Ovo je stanje u kojem crijeva postaju crvena i natečena. Upalna bolest crijeva se dijeli u 2 skupine, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, koje, ako se ne liječe, dovode do komplikacija i moguće smrti.

Manifestacija bolesti ovisi o zahvaćenom području i težini upalnog procesa. Ulcerozni kolitis je stanje koje uzrokuje dugotrajnu upalu i rane u sluznici debelog crijeva i rektuma.

Crohnova bolest je karakterizirana upalom sluznice probavnog trakta, koja se širi duboko u zahvaćena tkiva.

upalna bolest crijeva
Upalna bolest crijeva se dijeli u 2 skupine, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest

Upalna bolest crijeva češće pogađa odrasle, ali može zahvatiti i starije osobe te djecu. Svaka osoba može razviti bolest, bez obzira na spol ili dob.

Najčešće se dijagnosticira u dobi između 15 i 25 godina te između 45 i 55 godina. Prehrana i stres među glavnim su čimbenicima koji mogu pogoršati simptome ovog stanja. Drugi čimbenik koji ima utjecaj je slab imunološki sustav.

Naime, kao odgovor u borbi protiv bakterija ili virusa, imunološki sustav napada stanice probavnog trakta.

Drugi čimbenici, tjelesna neaktivnost, nedovoljno sna, infekcije, uporaba protuupalnih lijekova u kombinaciji s genetskom predispozicijom pojedinca, mogu rezultirati pojavom ove bolesti.

upalna bolest crijeva
Upalna bolest crijeva češće pogađa odrasle, ali može zahvatiti i starije osobe te djecu.

Upalna bolest crijeva simptomi

Simptomi mogu biti blagi, umjereni ili teški. Isprva je na temelju simptoma vrlo teško razlikovati Crohnovu bolest od ulceroznog kolitisa.

Upalna bolest crijeva ima različite manifestacije za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. U prvom slučaju dolazi do napada na unutarnju sluznicu debelog crijeva, što uzrokuje upalu, ulceraciju i krvarenje.

Kako se ulcerozni kolitis pogoršava, ljudi gotovo uvijek imaju krvavi proljev, grčeve, umor, gubitak apetita i gubitak težine.

U drugom slučaju, upala se javlja u crijevima i može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta.

Ovdje je najčešći simptom bol u trbuhu, koji je povezan s proljevom, općom slabošću, gubitkom apetita, povraćanjem, vrućicom, anemijom i gubitkom težine.

Prvi korak u dijagnosticiranju upalne bolesti crijeva je pregled koloproktologa ili gastroenterologa.

Najčešće tražene pretrage su endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava i kolonoskopija, uz pretrage krvi i stolice, CT ili MR abdomena.

Važno je znati da upalna bolest crijeva nije zarazna i da je ne uzrokuje određena hrana, iako loše navike mogu pogoršati simptome.

upalna bolest crijeva
Prvi korak u dijagnosticiranju upalne bolesti crijeva je pregled koloproktologa ili gastroenterologa.

Upalna bolest crijeva – liječenje

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom u skladu s laboratorijskim i drugim pretragama te analizom endoskopskih i patohistoloških nalaza.

Temeljita procjena je važna jer su simptomi glavnih upalnih bolesti crijeva slični i nalikuju sindromu iritabilnog crijeva.

Budući da se radi o kroničnom problemu, osoba kojoj je dijagnosticirana upalna bolest crijeva mora živjeti s njom do kraja života. 

Liječenje mora biti kontinuirano, kao i praćenje bolesti uz redovite preglede i liječničke konzultacije. Upalna bolest crijeva uključuje lijekove ili operaciju, ovisno o proširenosti bolesti.

To bi trebalo pomoći u ublažavanju simptoma i pospješiti zacjeljivanje crijevnih lezija.

Održavanje dobrog zdravlja i uravnotežena prehrana važni su načini za smanjenje komplikacija i sprječavanje gubitka težine.

Oba oblika upalne bolesti crijeva značajno narušavaju kvalitetu života bolesnika i zahtijevaju dugotrajnu medicinsku skrb i liječenje.

Važno je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom jer čak i hrana bogata vlaknima može izazvati nadražaj crijeva tijekom akutne faze nekih od ovih bolesti.

Preporuča se izbjegavanje pušenja i alkohola, uravnotežena prehrana, smanjena konzumacija masne hrane, šećera i soli, održavanje tjelesne težine pod kontrolom.

Preporuke

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima