Upalna bolest crijeva – uzrok, simptomi, liječenje

Upalna bolest crijeva – uzrok

Bolovi u trbuhu, grčevi i proljev samo su neki od simptoma upalne bolesti crijeva (IBD) koji mogu biti različitog intenziteta.

Ovo je stanje u kojem crijeva postaju crvena i natečena. Upalna bolest crijeva se dijeli u 2 skupine, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, koje, ako se ne liječe, dovode do komplikacija i moguće smrti.

Manifestacija bolesti ovisi o zahvaćenom području i težini upalnog procesa. Ulcerozni kolitis je stanje koje uzrokuje dugotrajnu upalu i rane u sluznici debelog crijeva i rektuma.

Crohnova bolest je karakterizirana upalom sluznice probavnog trakta, koja se širi duboko u zahvaćena tkiva.

upalna bolest crijeva
Upalna bolest crijeva se dijeli u 2 skupine, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest

Upalna bolest crijeva češće pogađa odrasle, ali može zahvatiti i starije osobe te djecu. Svaka osoba može razviti bolest, bez obzira na spol ili dob.

Najčešće se dijagnosticira u dobi između 15 i 25 godina te između 45 i 55 godina. Prehrana i stres među glavnim su čimbenicima koji mogu pogoršati simptome ovog stanja. Drugi čimbenik koji ima utjecaj je slab imunološki sustav.

Naime, kao odgovor u borbi protiv bakterija ili virusa, imunološki sustav napada stanice probavnog trakta.

Drugi čimbenici, tjelesna neaktivnost, nedovoljno sna, infekcije, uporaba protuupalnih lijekova u kombinaciji s genetskom predispozicijom pojedinca, mogu rezultirati pojavom ove bolesti.

upalna bolest crijeva
Upalna bolest crijeva češće pogađa odrasle, ali može zahvatiti i starije osobe te djecu.

Upalna bolest crijeva simptomi

Simptomi mogu biti blagi, umjereni ili teški. Isprva je na temelju simptoma vrlo teško razlikovati Crohnovu bolest od ulceroznog kolitisa.

Upalna bolest crijeva ima različite manifestacije za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. U prvom slučaju dolazi do napada na unutarnju sluznicu debelog crijeva, što uzrokuje upalu, ulceraciju i krvarenje.

Kako se ulcerozni kolitis pogoršava, ljudi gotovo uvijek imaju krvavi proljev, grčeve, umor, gubitak apetita i gubitak težine.

U drugom slučaju, upala se javlja u crijevima i može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta.

Ovdje je najčešći simptom bol u trbuhu, koji je povezan s proljevom, općom slabošću, gubitkom apetita, povraćanjem, vrućicom, anemijom i gubitkom težine.

Prvi korak u dijagnosticiranju upalne bolesti crijeva je pregled koloproktologa ili gastroenterologa.

Najčešće tražene pretrage su endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava i kolonoskopija, uz pretrage krvi i stolice, CT ili MR abdomena.

Važno je znati da upalna bolest crijeva nije zarazna i da je ne uzrokuje određena hrana, iako loše navike mogu pogoršati simptome.

upalna bolest crijeva
Prvi korak u dijagnosticiranju upalne bolesti crijeva je pregled koloproktologa ili gastroenterologa.

Upalna bolest crijeva – liječenje

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom u skladu s laboratorijskim i drugim pretragama te analizom endoskopskih i patohistoloških nalaza.

Temeljita procjena je važna jer su simptomi glavnih upalnih bolesti crijeva slični i nalikuju sindromu iritabilnog crijeva.

Budući da se radi o kroničnom problemu, osoba kojoj je dijagnosticirana upalna bolest crijeva mora živjeti s njom do kraja života. 

Liječenje mora biti kontinuirano, kao i praćenje bolesti uz redovite preglede i liječničke konzultacije. Upalna bolest crijeva uključuje lijekove ili operaciju, ovisno o proširenosti bolesti.

To bi trebalo pomoći u ublažavanju simptoma i pospješiti zacjeljivanje crijevnih lezija.

Održavanje dobrog zdravlja i uravnotežena prehrana važni su načini za smanjenje komplikacija i sprječavanje gubitka težine.

Oba oblika upalne bolesti crijeva značajno narušavaju kvalitetu života bolesnika i zahtijevaju dugotrajnu medicinsku skrb i liječenje.

Važno je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom jer čak i hrana bogata vlaknima može izazvati nadražaj crijeva tijekom akutne faze nekih od ovih bolesti.

Preporuča se izbjegavanje pušenja i alkohola, uravnotežena prehrana, smanjena konzumacija masne hrane, šećera i soli, održavanje tjelesne težine pod kontrolom.

Preporuke

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima