back to top

Gvineja kao jedan od pravih dragulja Zapadne Afrike

Upoznajte Gvineju i sve njene prirodne ljepote

Opustošena epidedmijom ebole i čarolijama političkih preokreta u posljednjih 100 godina, mala Gvineja, nacija koja je otprilike iste veličine kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, zasigurno je imala dosta problema.

No, to nekako nije uspjelo umanjiti upornost i osmijehe ovdašnjih mještana koji još uvijek ponosno gledaju na svoju divlju i neugaženu zemlju kao na jedan od pravih dragulja Zapadne Afrike. A Gvineja to i jest.

I dok upozorenja FCO-a sve više nestaju, turisti koji se ipak odluče uputiti na ovu granicu kontinenta – i dalje bi trebali biti što je moguće oprezniji, dok vijugaju između prašuma i beskrajnih valova velikog Fouta Djallona, dok zaranjaju u prostrane tržnice užurbanog Conakryja ili idu na usamljene plaže sjevernih obala.

Obećavajući i avanturu i izolaciju, ova velika kontinentalna ploča smještena na rubu Atlantika ostaje odvojen, nepoznat i uistinu, uistinu lijep svijet!

gvineja
Gvineja kao jedan od pravih dragulja Zapadne Afrike

Conakry

Pulsirajući u pravim afričkim ritmovima sa svojom raznolikom tržnicom (na primjer, šareno povrće na bazaru Madina), pivnicama i malinke glazbenim ritmovima, Conakry je sve što biste očekivali od glavnog grada koji predstavlja jednu od najneobičnijih nacija zapadne Afrike.

Često krvavi državni i protudržavni udari odvijali su se između njegovih ulica tijekom desetljeća, a u srcu grada još uvijek stoje jezivi ostaci kampa Boiro, gdje su politički zatvorenici mučeni tijekom prevrata pod predsjednikom Sékouom Touréom.

Međutim, lijepe i važne znamenitosti kao što su katedrala sv. Marije i Nacionalni muzej Gvineje stvaraju zanimljivu ovdašnju ravnotežu.

Iles de Los

Mnoštvo otoka koji se nalaze tik uz obalu od užurbanih ulica grada Conakryja, Iles de Los nude pogled na ono što bi Gvineja mogla biti, ili bi bila, da nije njenog nestabilnog političkog života.

Rasprostranjen preko otoka Tamara, Roume i Kassa (zajedno s nekoliko manjih otoka), arhipelag je mjesto kosog zlatnog pijeska i mangrova, vitkih palmi i slane pjene Atlantskog oceana.

Obalnim dijelovima Ile de Roume i Kassa nižu se neke od vrhunskih plaža, s nebrojenim hotelskim odmaralištima i lakim pristupom brodom s pristaništa glavnog grada.

Nacionalni park Gornjeg Nigera

Dominirajući na nevjerojatnih 6000 četvornih kilometara usred istočne Gvineje, Nacionalni park Gornjeg Nigera (ili Nacionalni park Haut Niger, kako ga zovu lokalno) sada je na samom čelu zapadnoafričkog očuvanja.

Ogromno prostranstvo obalnih šuma i savana, vijugavih rijeka i planinskih šikara dom je jedinih preostalih suhih šuma u zemlji.

Između grana i krošnji drveća, rezervat skriva čimpanze i gambijske mungose, iznimno rijetke zapadnoafričke morske krave i znatiželjne divovske pangoline. Za ljubitelje prirode i divljih životinja ovo je sigurno najveća atrakcija u zemlji!

Nzérékoré

Ovaj brzorastući grad bio je redovno prihvatište za izbjeglice koje bježe od sukoba iz drugih zapadnoafričkim zemljama na jugu.

Posljedično, postoji uistinu raznolika populacija lokalnog stanovništva koje nastanjuje prostrane četvrti i sirotinjski gradovi koji izranjaju iz širokih šumskih površina koje se protežu duž liberijske granice, a da ne spominjemo niz uspješnih tržnica koje se nalaze u samom srcu grada.

Štoviše, Nzérékoré je poznat po svojim kovačima srebra i odličnoj lokaciji na samo nekoliko koraka od Forêt Classée de Diécké i planine Nimba koja je bogata divljim životinjama.

Gvineja
Zašto posjetiti Gvineju?

Gorje Fouta Djallon

Zeleni tepih prošaran tek povremenim kapuljama i krševitim izbočenjem drevne pješčenjačke stijene, trošene i erodirane stoljećima trošenja, prekriva golemo prostranstvo poznato kao Fouta Djallon.

Smješten u srcu Gvineje, ovaj zeleni krajolik dolina obraslih džunglom i kamenja posutog lišajevima stekao je reputaciju jednog od najljepših u zemlji.

Tako dolaze mnogu plninari kako bi se popeli na vidikovce Petteh Djige, istražili izvorišta rijeka Gambije i Senegala, susreli rustikalne poljoprivredne zajednice naroda Mande i još puno, puno toga.

Planina Nimba

Prostirući se na trodržavnom spoju Gvineje, Obale Bjelokosti i Liberije na krajnjem jugoistoku zemlje, Mount Nimba označava najvišu točku u divljem i krševitom lancu Nimba.

Izvija se poput velike, travom obrasle kičme iznad valovitih polja lelujave savane koja ga okružuju, sa zelenim planinskim livadama i zelenim travnjacima koji su često daleko iznad oblaka.

Danas je cijelo područje pravo ostvarenje sna ekoturista i dolazi zajedno s oznakom UNESCO-a koja je namijenjena zaštiti svih ugroženih stvorenja unutar, a to su živorodne žabe krastače; zebra duikers; patuljasti nilski konji i još mnogo njih!

Cape Verga

Kolibe od bambusa na plaži i lelujave kokosove palme, svjetlucavi žuti pijesak i beskrajni udar atlantskih valova čine da Cape Verga izgleda slično legendarnim rajskim plažama Madagaskara ili Karibi.

Labé

Smješten gotovo na vrhuncu u srcu Gvineje, samo nekoliko koraka od uzdižućih vrhova i šuma gore spomenutog Fouta Djallona, ​​Labé predstavlja drugi po veličini grad u cijeloj zemlji.

Koristeći povijesnu lokaciju na raskrižju nekih od najvažnijih trgovačkih putova zapadne Afrike, ova tržnica (poznata pod prikladnim nazivom Grand Marche) svakodnevno vrvi prodavačima iz dalekih krajeva kao što su Senegal, Mali i Maroko.

Tu je i izvrstan lokalni muzej koji bilježi fascinantnu kulturnu povijest regije Fouta Djallon. Mrene Chutes de Sala također su pravo područje za dnevne izlete iz Labéa.

Faranah

Rodno mjesto nekadašnjeg gvinejskog vođe, Sékoua Touréa, Faranah, samo se u prošlom stoljeću transformiralo iz vrlo malog poljoprivrednog gradića u srcu nacije u izgrađeno središte provincije.

Jedan od omiljenih ulaza u popularni nacionalni park Haut Niger (koji se nalazi samo nekoliko koraka prema istoku), također ima veliku džamiju i mnoštvo lokalnih tržnica koje ćete voljeti istraživati.

Tome dodajte iznenađujuće živahan noćni život, i lako je vidjeti zašto Faranah polako postaje sve češća na ruti neustrašivih putnika kroz zapadnu Afriku.

Kidija

Samo kratka vožnja kroz zapadnoafričku savanu od pulsirajućeg glavnog grada Conakryja, malo bukoličko mjesto Kindia nudi predah od urbane strke na obali Gvineje.

Kako biste iskusili svakodnevne vibracije seoskog života, zaputite se u mali provincijski grad s niskim kućicama i povremenim zaseokom pokrivenim slamom.

Ovdje ćete moći kušati fou fou kruh u ukusnom umaku od bamije, lutati tržnicom, pa čak i otići na rubove regije Fouta Djallon, gdje dramatični vodopadi Voile de la Mariee presijecaju stijene na dva dijela.

Kankan

Prostiran na istočnim ravnicama Gvineje i zauzimajući više zemlje čak i od glavnog grada, Kankan teško da je najkompaktniji grad u zapadnoj Africi.

Međutim, urednost nikada nije bila jača strana ovog povijesnog mjesta, a danas će se posjetitelji morati kretati prašnjavim ulicama i meandrima rijeke Niger kako bi otkrili priče o njezinoj povijesnoj važnosti kao srcu nekadašnjeg Baté Carstva.

U današnje vrijeme, Kankan se proslavio kao jedan od velikih gvinejskih centara za učenje.

Gvineja i grad povijesne trgovine robljem

Boké je bio grad procvata u mračnim godinama europske trgovine robljem u zapadnoj Africi.

Duž njegovih luka i pristaništa, koji su se nizali duž meandra Rio Nuneza, nekoć je na tisuće konvoja ljudskog tereta odlazilo prema atlantskoj obali.

Danas se instinktivna stvarnost ove prošlosti još uvijek može vidjeti u muzeju utvrde-zatvora Fortin de Boké, koji dobro bilježi živote i nevolje zarobljenih robova tijekom tog doba.

Lokacija grada također ga čini glavnim mjestom za zaustavljanje na putu od Conakryja do granice Gvineje Bisau na sjeveru.

gvineja
Gvineja i grad povijesne trgovine robljem

Dubreka

Prošaran uvalama zaljeva Sangareya i vijugavim vodenim kanalima, zaljevima i golemim prostranstvima močvara mangrova koje se u ovom dijelu zemlje spuštaju prema Atlantiku, mala Dubreka nudi zanimljivu malu sliku ruralnog gvinejskog života.

Međutim, s velikim planinskim vrhovima koji se nadvijaju iznad nje, lako je vidjeti da je prirodna strana najveća atrakcija grada.

I nitko se ne može mjeriti s bučnim vodopadima prekrasnih Les Cascades De La Soumba, koji kiše i padaju preko niza stjenovitih strmina blizu središta. Nikako ne zaboravite ponijeti fotoaparat!

Massif du Ziama

Naizgled beskrajan tračak zelenila koji zauzima duboke južne dijelove istočne Gvineje, Massif du Ziama smatra se jednim od najvažnijih rezervata u zemlji.

Odjeven je u guste i maglovite ostatke stabala dabema i bako, po kojima gaze krokodili i oklopi kornjača, ali i najudaljenija gvinejska plemena.

Od posebne je važnosti područje od 1000 četvornih kilometara šume Ziama koja se nalazi na vrhu platoa, a koje je i UNESCO označio kao biosferu.

Kissidougou

Kissidougou je jedan od gradova južne Gvineje koji razvija brže od ostalih.

Prožet kulturnom raznolikošću Liberijaca i Obala Bjelokosti koja je pomiješana s tradicijama etničkih naroda Kissi porijeklom iz prefekture, njegove trošne tržnice i ulice prekrivene blatom odišu posebnim šarmom. Međutim, zaista su zanimljiva brda koja okružuju Kissidougou.

Upravo ovdje neke od vrhunskih plantaža Gvineje najavljuju velika polja zrna kave, a ovdje se zapadnoafričke šume počinju širiti preko brda. Tu je i sjajan muzej, koji će vas vratiti u lokalnu povijesti i baštinu.

Dakle, Gvineja je zapadnoafrička država poznata po svojim bogatim mineralnim resursima te raznolikim staništima i divljini. Procjenjuje se da država ima 12,3 milijuna stanovnika, a njen glavni i najveći grad je Conakry. Iako je službeni jezik Gvineje francuski, najčešći jezici koji se govore su Fulani, Susu i Mandinka.

Države koje graniče sa zemljom su Obala Slonovače, Senegal, Mali, Liberija i Sierre Leone. Kako se pokazalo da je Gvineja vrlo interesantna afrička zemlja, donosimo vam i neke njene zanimljivosti.

Gvineja ima četvrtu po veličini džamiju u Africi

Dominantna religija u Gvineji je islam, koji prakticira oko 90% stanovništva zemlje. Čuvena Velika džamija koja se nalazi u Conakryju otvorena je 1982. godine, a četvrta je po veličini u Africi i najveća u podsaharskoj Africi. Riječ je o vjerskoj znamenitosti koja može ugostiti i do 25.000 vjernika.

Gvineja se često naziva i Gvineja-Conakry

Gvineja je također poznata kao Gvineja-Conakry kako bi se razlikovala od susjednih država Ekvatorijalne Gvineje i Gvineje Bisau, koje sve sadrže riječ Gvineja u svom imenu.

Gvineja je druga najveća nacija u svijetu po proizvodnji boksita

Iako je Gvineja među najsiromašnijim nacijama na svijetu, ona sadrži značajna nalazišta minerala. Poznato je da zemlja ima jednu četvrtinu svjetskih rezervi boksita, kao i više od 1,8 milijardi metričkih tona visokokvalitetne željezne rude. Također je poznato da Gvineja posjeduje velika nalazišta zlata, urana i dijamanata.

Gvineja ima 320 km dugu obalu, kao i legendarne plaže

Obala Gvineje duga je 320 km. Zemlja također ima prekrasne plaže poput onih na Cape Vergi i Les de Los. Poznate plaže u Cape Vergi uključuju plažu Sobane i plažu Bel Air, dok se u Les de Los na plaži nalaze prekrasne kolibe od bambusa.

Gvineja se ranije zvala Francuska Gvineja

Gvineja se prije zvala Francuska Gvineja jer je bila francuska kolonija osnovana 1891. godine, a bila je dio Francuske zapadne Afrike. Gvineja je bila francuska kolonija gotovo 70 godina dok nije stekla neovisnost 2. listopada 1958. godine.

Sakaćenje ženskih genitalija (FGM) ozbiljan je problem u Gvineji

Statistika koju su objavili Anastacia Gage i Ronan van Rossem, izvanredni profesori na Sveučilištu Tulane i Sveučilištu Ghent, tvrdi da se 98% žena u Gvineji podvrgne FGM-u. Većina religija, kultura i etničkih skupina u Gvineji podržava FCM, što rezultira jednom od najviših stopa u svijetu.

Razine pismenosti u Gvineji su vrlo niske

Od 2017. godine, stopa pismenosti odraslih u Gvineji iznosila je 41%, zbog čega je zemlja rangirana kao zemlja s 9. najnižom stopom nepismenosti odraslih u svijetu.

U Gvineji je osnovno obrazovanje obvezno samo 6 godina, nakon čega učenici mogu odlučiti nastaviti školovanje ili ga prekinuti.

Nažalost, većina učenika ne stigne niti do potrebnih 6 godina školovanja. Glavni razlog za nisku stopu pismenosti u Gvineji je i visoka stopa siromaštva u zemlji. S BDP-om od 1180 dolara, Gvineja je među najsiromašnijim zemljama svijeta.

Gvineja je u velikom dijelu zaštićena

Područje koje se nalazi pod zaštitom iznosi 35,6% veličine zemlje, a uključuje tri nacionalna parka, kao i druge vrste zaštićenih područja – Nacionalni park Badiar, Nacionalni park Gornjeg Nigera, Mount Nimba Strict Nature Reserve, Nyalama Classified Forest i Masiv Ziami.


turistplus.hr

Preporuka

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima