Leonardo da Vinči biografija (Tajna večera, Mona Lisa)

Ko je bio Leonardo da Vinči? Leonardo da Vinči biografija

U nastavku saznajte sve što vas zanima o poznatom umjetniku uz pomoć Leonardo da Vinči biografija. Leonardo da Vinči (Leonardo da ser Piero da Vinci) rođen je 14. aprila 1452. godine blizu Vinčija, a umro je 02. maja 1519. godine u Amboazu.

Bio je talijanski renesansni arhitekta, naučnik, slikar, vajar, muzičar, književnik, inovator, mislilac, matematičar, inženjer, geolog, astronom, botaničar, istoričar i kartograf.

Leonardo da Vinči biografija – Privatni život i obrazovanje

Bio je sin bogatoga firentinskog bilježnika i seljačke žene. Leonardov otac nikada nije oženio njegovu majku, bila mu je ljubavnica. Proveo je prvih pet godina u zaseoku Ankijano, u domu svoje majke, a od 1457. godine živio je u kućanstvu svog oca, bake, djeda i strica, u malom gradu Vinči.

Sve u svemu, Leonardo je imao dvanaest polubraće, mnogo mlađe nego što je bio (posljednji je rođen kada je Leonardo imao četrdeset godina). Sa polubraćom je imao malo kontakata. Sa njima je bio u problemima nakon smrti njegovog oca, u sporu zbog nasljedstva.

GoSlim - smršaj zdravo

Sredinom 1460-tih obitelj se preselila u Firencu, najvažniji intelektualni i umjetnički centar Italije, gdje je Leonardo učio kod najboljih učitelja u gradu. Brzo je napredovao, socijalno i intelektualno. Bio je naočit, uvjerljiv u razgovoru te dobar glazbenik i improvizator.

Poslovni život

Poznat po svojoj fizičkoj gracioznosti, ljepoti i talentima pripovjedača, humoriste, mađioničara i muzičara, svoju ranu mladost je proveo na ulicama Firence uživajući u životu.

Daleko najznačajniji rad u njegovom prvom firentinskom periodu predstavlja Poklonjenje Mudraca za redovnike manastira San Donato.

Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i radeći pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce (Ludovico Sforza) stvorio svoje remek djelo Tajna Večera.

Naslikana na zidu trpezarije crkve Santa Marija dele Gracije ( Santa Maria delle Grazie) u periodu od 1495. do 1498.godine. Leonardova Tajna Večera uhvatila je, sa zapanjujućom fizičkom snagom, trenutak kada Hrist najavljuje: ” Jedan od vas će me izdati”.

Iako je slika znatno oštećena, uprkos, a ponekad i usled pokušaja restauracije, ona ostaje, prema rečima istoričara umjetnosti E.H. Gombriha, ” jedno od najvećih čuda ljudskog genija”.

Tajna večera

Kada nije bio zauzet očaravanjem Ludovikovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za pronalaske i vojne inovacije. Dobio je i značajnu porudžbinu od Ludovika, da izradi statuu konjanika u čast njegovog oca, Frančeska Sforce (Francesco Sforca).

Leonardo je izvršio detaljne pripreme i napravio plan čak i maketu, na žalost nije uspeo jer 1499. godine Francuzi zauzimaju Milano i šalju Sforcu u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma.

Godine 1502. preuzeo je zaduženje glavnog graditelja zloglasnog zapovjednika papske armije, Cezara Bordže (Cesare Borgia).

U tom periodu je naslikao i Bitku kod Angijarija a prema Vazariju i portret treće žene firentinskog plemića Franceska del Ðokonda ( Francesco del Giocondo ). Madona Elizabeta, zvana Mona Liza postaće besmrtna na najpoznatijoj i najmisterioznijoj slici u istoriji.

Leonardo je poneo sliku sa sobom kada se vratio u Milano, ovoga puta u u službi vicekralja Luja XII, Šarla D’Ambroaza .

Tokom svog drugog boravka u Milanu, Leonardo se usmerio na studije anatomije, geometrije, hidraulike i letenja, dok se istovremeno bavio projektovanjem i dekoracijom palata, planiranjem spomenika i gradnjom kanala za svog zaštitnika.

Uspio je da naslika i slike Sveti Jovan Krstitelj i Leda i Labud. Godine 1512. Ludovikov sin Maksimilijan uspeo da istjera Francuze iz Milana i da uspostavi kratku vladavinu pre nego što je bio zbačen.

Leonardo je pobjegao u Rim, gde je potražio zaštitu, Lava X medičijevskog pape (naklonjenom Mikelanćelu i Rafaelu).

Leonardo je rijetko držao četkicu tokom ovog perioda, usredsredivši se prvenstveno na studije anatomije, optike i geometrije.

Iako je Leonardo naslikao veoma malen broj slika, od kojih je većina ostala nedovršena, on je ipak bio nevjerovatno inovativan i utjecajan umjetnik.

U svojim slikarskim začecima njegovi radovi oslanjali su se na one njegovog učitelja Verrocchija. S vremenom Leonardo se sve više udaljavao od takvog načina rada i u svojim je slikama glavne likove stavljao u prvi plan dok su se u pozadini mogli vidjeti imaginarne ruševine i scene bitaka.

Da Vincijev stil inovacije najvidljiviji je na njegovom djelu Posljednja večera u kojem je tradicionalnu temu obradio na posve nov način.

Tako umjesto da je 12 apostola prikazao kao 12 zasebnih likova on ih je grupirao u dinamične jedinice po tri lika ističući tako figuru Krista koji se nalazi u središtu slike.

Veliki renesansni majstori iz Fiorentine, kao npr. Rafaelo, Andrea del Sarto i fra Bartolommeo učili su od Leonarda.

Za vrijeme drugog firentinskog perioda, Leonardo je naslikao nekoliko portreta, ali samo jedan je sačuvan do dana današnjeg – čuvena Mona Lisa (1503. – 1506., Louvre, Pariz), jedan od najslavnijih portreta ikada naslikanih.

U isto vrijeme Leonardo proučava let ptica, dizajnira stroj za letenje, i pokušava riješiti kvadraturu kruga, te proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru.

Do danas sačuvani Leonardovi crteži, koji otkrivaju njegovu briljantnu nadarenost za sastavljanje nacrta i njegovu veličanstvenost u otkrivanju anatomije ljudi, životinja i biljaka.

Leonardo da Vinči biografija (Tajna večera, Mona Lisa)
Mona Lisa

Kraj života, smrt

Od 1514. do 1516. Leonardo je živio u Rimu pod patronatom Pape Lea X.: bio je udomljen u Palazzo Belvedere u Vatikanu i izgledalo je da je zaokupljen prvenstveno znanstvenim eksperimentima. Proveo je svoje zadnje godine u Château de Clouxu, u blizini Amboisea, gdje je dizajnirao palaču u Romorantinu.

Pod zaštitom kralja Fransoa Leonardo je istrajavao u svojim proučavanjima, ali vreme je neumitno teklo. Godine izgnanstva su iscrple njegovu vitalnost, potom ga je jak moždani udar koštao upotrebe desne ruke. Leonardo je uvideo da će umreti, a da nije u potpunosti realizovao svoj san o ujedinjenju sveg znanja.

Njegovi poslednji dani, kao i veći deo života, obavijeni su misterijom. Jednom je napisao :” Kao što dobro provedeni dan donosi blaženi san, tako i dobro proživljeni život donosi blaženu smrt.”.

Leonardo da Vinči spisak slika

 • „Madona sa jabukom“ (1469. godine)
 • „Dolina rijeke Arno“ (1473. godine)
 • „Navještenje“ (1472-1475. godine)
 • „Sveti Jeronim“ (oko 1480. godine)
 • „Klanjanje tri kralja“ (1481. godine)
 • „Dama sa hermelinom“ (oko 1490. godine)
 • „Muzičar“ (1490. godine)
 • „Portret dame“ (1495-1498. godine)
 • „Tajna večera“ (1498. godine)
 • „Madona u stijenama“ prva verzija (1483-1486. godine)
 • „Madona i dijete sa svetom Anom“ (1499. godine)
 • „Serija grotesknih karikatura“ (1490-1505. godine)
 • „Bitka kod Angijarija“ (1503. godine)
 • „Mona Liza“ (1503-1505/1506. godine)
 • „Led i labud“ (1508. godine)
 • „Sveta Ana“ (1509. godine)
 • „Sveti Jovan Krstitelj“ (1514. godine)
 • „Bahus“ (1515. godine)
 • .Portret Ginevre de Benči“ (1475. godine)
 • „Krštenje Hristovo“ zajedno sa Verokijem (oko 1475-1478. godine)
 • „Madona sa cvijećem“ (1478-1480. godine)

Pročitajte i ove teme

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta uvoz auta?

Uvoz auta u Bosnu i Hercegovinu čest je izbor za mnoge kupce koji traže specifične modele automobila, bolje cijene ili vozila s boljom opremom...

Šta je Platonska ljubav?

Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali izuzetno značajna gesta, nije samo običaj,...

BIB.BA Tamo gdje inovacija sreće inspiraciju

U svijetu koji se neprestano mijenja i evoluira, potreba za brzim, pouzdanim i sveobuhvatnim izvorom informacija nikada nije bila veća. BIB.BA stiže kao odgovor na...

možda te zanima