back to top

Leonardo da Vinči biografija (Tajna večera, Mona Lisa)

Ko je bio Leonardo da Vinči? Leonardo da Vinči biografija

U nastavku saznajte sve što vas zanima o poznatom umjetniku uz pomoć Leonardo da Vinči biografija. Leonardo da Vinči (Leonardo da ser Piero da Vinci) rođen je 14. aprila 1452. godine blizu Vinčija, a umro je 02. maja 1519. godine u Amboazu.

Bio je talijanski renesansni arhitekta, naučnik, slikar, vajar, muzičar, književnik, inovator, mislilac, matematičar, inženjer, geolog, astronom, botaničar, istoričar i kartograf.

Leonardo da Vinči biografija – Privatni život i obrazovanje

Bio je sin bogatoga firentinskog bilježnika i seljačke žene. Leonardov otac nikada nije oženio njegovu majku, bila mu je ljubavnica. Proveo je prvih pet godina u zaseoku Ankijano, u domu svoje majke, a od 1457. godine živio je u kućanstvu svog oca, bake, djeda i strica, u malom gradu Vinči.

Sve u svemu, Leonardo je imao dvanaest polubraće, mnogo mlađe nego što je bio (posljednji je rođen kada je Leonardo imao četrdeset godina). Sa polubraćom je imao malo kontakata. Sa njima je bio u problemima nakon smrti njegovog oca, u sporu zbog nasljedstva.

Sredinom 1460-tih obitelj se preselila u Firencu, najvažniji intelektualni i umjetnički centar Italije, gdje je Leonardo učio kod najboljih učitelja u gradu. Brzo je napredovao, socijalno i intelektualno. Bio je naočit, uvjerljiv u razgovoru te dobar glazbenik i improvizator.

Poslovni život

Poznat po svojoj fizičkoj gracioznosti, ljepoti i talentima pripovjedača, humoriste, mađioničara i muzičara, svoju ranu mladost je proveo na ulicama Firence uživajući u životu.

Daleko najznačajniji rad u njegovom prvom firentinskom periodu predstavlja Poklonjenje Mudraca za redovnike manastira San Donato.

Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i radeći pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce (Ludovico Sforza) stvorio svoje remek djelo Tajna Večera.

Naslikana na zidu trpezarije crkve Santa Marija dele Gracije ( Santa Maria delle Grazie) u periodu od 1495. do 1498.godine. Leonardova Tajna Večera uhvatila je, sa zapanjujućom fizičkom snagom, trenutak kada Hrist najavljuje: ” Jedan od vas će me izdati”.

Iako je slika znatno oštećena, uprkos, a ponekad i usled pokušaja restauracije, ona ostaje, prema rečima istoričara umjetnosti E.H. Gombriha, ” jedno od najvećih čuda ljudskog genija”.

Tajna večera

Kada nije bio zauzet očaravanjem Ludovikovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za pronalaske i vojne inovacije. Dobio je i značajnu porudžbinu od Ludovika, da izradi statuu konjanika u čast njegovog oca, Frančeska Sforce (Francesco Sforca).

Leonardo je izvršio detaljne pripreme i napravio plan čak i maketu, na žalost nije uspeo jer 1499. godine Francuzi zauzimaju Milano i šalju Sforcu u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma.

Godine 1502. preuzeo je zaduženje glavnog graditelja zloglasnog zapovjednika papske armije, Cezara Bordže (Cesare Borgia).

U tom periodu je naslikao i Bitku kod Angijarija a prema Vazariju i portret treće žene firentinskog plemića Franceska del Ðokonda ( Francesco del Giocondo ). Madona Elizabeta, zvana Mona Liza postaće besmrtna na najpoznatijoj i najmisterioznijoj slici u istoriji.

Leonardo je poneo sliku sa sobom kada se vratio u Milano, ovoga puta u u službi vicekralja Luja XII, Šarla D’Ambroaza .

Tokom svog drugog boravka u Milanu, Leonardo se usmerio na studije anatomije, geometrije, hidraulike i letenja, dok se istovremeno bavio projektovanjem i dekoracijom palata, planiranjem spomenika i gradnjom kanala za svog zaštitnika.

Uspio je da naslika i slike Sveti Jovan Krstitelj i Leda i Labud. Godine 1512. Ludovikov sin Maksimilijan uspeo da istjera Francuze iz Milana i da uspostavi kratku vladavinu pre nego što je bio zbačen.

Leonardo je pobjegao u Rim, gde je potražio zaštitu, Lava X medičijevskog pape (naklonjenom Mikelanćelu i Rafaelu).

Leonardo je rijetko držao četkicu tokom ovog perioda, usredsredivši se prvenstveno na studije anatomije, optike i geometrije.

Iako je Leonardo naslikao veoma malen broj slika, od kojih je većina ostala nedovršena, on je ipak bio nevjerovatno inovativan i utjecajan umjetnik.

U svojim slikarskim začecima njegovi radovi oslanjali su se na one njegovog učitelja Verrocchija. S vremenom Leonardo se sve više udaljavao od takvog načina rada i u svojim je slikama glavne likove stavljao u prvi plan dok su se u pozadini mogli vidjeti imaginarne ruševine i scene bitaka.

Da Vincijev stil inovacije najvidljiviji je na njegovom djelu Posljednja večera u kojem je tradicionalnu temu obradio na posve nov način.

Tako umjesto da je 12 apostola prikazao kao 12 zasebnih likova on ih je grupirao u dinamične jedinice po tri lika ističući tako figuru Krista koji se nalazi u središtu slike.

Veliki renesansni majstori iz Fiorentine, kao npr. Rafaelo, Andrea del Sarto i fra Bartolommeo učili su od Leonarda.

Za vrijeme drugog firentinskog perioda, Leonardo je naslikao nekoliko portreta, ali samo jedan je sačuvan do dana današnjeg – čuvena Mona Lisa (1503. – 1506., Louvre, Pariz), jedan od najslavnijih portreta ikada naslikanih.

U isto vrijeme Leonardo proučava let ptica, dizajnira stroj za letenje, i pokušava riješiti kvadraturu kruga, te proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru.

Do danas sačuvani Leonardovi crteži, koji otkrivaju njegovu briljantnu nadarenost za sastavljanje nacrta i njegovu veličanstvenost u otkrivanju anatomije ljudi, životinja i biljaka.

Leonardo da Vinči biografija (Tajna večera, Mona Lisa)
Mona Lisa

Kraj života, smrt

Od 1514. do 1516. Leonardo je živio u Rimu pod patronatom Pape Lea X.: bio je udomljen u Palazzo Belvedere u Vatikanu i izgledalo je da je zaokupljen prvenstveno znanstvenim eksperimentima. Proveo je svoje zadnje godine u Château de Clouxu, u blizini Amboisea, gdje je dizajnirao palaču u Romorantinu.

Pod zaštitom kralja Fransoa Leonardo je istrajavao u svojim proučavanjima, ali vreme je neumitno teklo. Godine izgnanstva su iscrple njegovu vitalnost, potom ga je jak moždani udar koštao upotrebe desne ruke. Leonardo je uvideo da će umreti, a da nije u potpunosti realizovao svoj san o ujedinjenju sveg znanja.

Njegovi poslednji dani, kao i veći deo života, obavijeni su misterijom. Jednom je napisao :” Kao što dobro provedeni dan donosi blaženi san, tako i dobro proživljeni život donosi blaženu smrt.”.

Leonardo da Vinči spisak slika

 • „Madona sa jabukom“ (1469. godine)
 • „Dolina rijeke Arno“ (1473. godine)
 • „Navještenje“ (1472-1475. godine)
 • „Sveti Jeronim“ (oko 1480. godine)
 • „Klanjanje tri kralja“ (1481. godine)
 • „Dama sa hermelinom“ (oko 1490. godine)
 • „Muzičar“ (1490. godine)
 • „Portret dame“ (1495-1498. godine)
 • „Tajna večera“ (1498. godine)
 • „Madona u stijenama“ prva verzija (1483-1486. godine)
 • „Madona i dijete sa svetom Anom“ (1499. godine)
 • „Serija grotesknih karikatura“ (1490-1505. godine)
 • „Bitka kod Angijarija“ (1503. godine)
 • „Mona Liza“ (1503-1505/1506. godine)
 • „Led i labud“ (1508. godine)
 • „Sveta Ana“ (1509. godine)
 • „Sveti Jovan Krstitelj“ (1514. godine)
 • „Bahus“ (1515. godine)
 • .Portret Ginevre de Benči“ (1475. godine)
 • „Krštenje Hristovo“ zajedno sa Verokijem (oko 1475-1478. godine)
 • „Madona sa cvijećem“ (1478-1480. godine)

Pročitajte i ove teme

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko...

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

možda te zanima