back to top

Endokarditis – uzrok, simptomi, liječenje

Endokarditis koji je uzrok bolesti?

Endokarditis je ozbiljno i potencijalno smrtonosno stanje. To je upala sluznice srčanih zalistaka, nekad i ovojnice srčanih zalistaka.

Javlja se kada bakterije iz vašeg tijela uđu u krvotok te napadnu vaše srce. To je moguće u slučajevima dentalnih procedura ili endoskopskih pregleda.

Bakterije sa vaše kože ili iz usta, crijeva, dišnog sustava ili urinarnog trakta mogu ući u vaš krvotok kada; jedete, perete zube sa adekvatnom pastom za zube, obavljate oralnu higijenu ili za vrijeme nužde.

Za endokarditis je svaka od tih situacija potencijalan uzrok. Ako bakterije kroz krvotok dođu do srca, velikom brzinom počnu stvarati kolonije koje proizvode enzime uništavajući okolno tkivo.

Kod zdravog srca zalisci su vrlo otporni na infekcije, no međutim, bakterije se lako prikvače na površine bolesnih zalistaka i taku brzo uzrokuju opću infekciju.

Zamijenjeni srčani zalisci manje su otporni na takve napade i infekcije. U slučaju razvoja takvog stanja potrebna je brza reakcija liječnika i tretman koji će spriječiti daljnju štetu i još veće komplikacije.

Betametazon krema odlična je u liječenju kožnih bolesti i liječi sve osipe i rane. 

Endokarditis
Šta je Endokarditis?

Endokarditis – simptomi

Ako imate neke od ovih simptoma, moguće je da se kod vas razvio endokarditis; povišena temperatura (iznad 38,4°), zimica ili znojenje, osobito noćno, bol, osjetljivost, crvenilo ili oticanje, posjekotine koje ne zacjeljuju, crvena, topla ili rana sa iscjetkom, grebanje u grlu, upaljeno grlo ili bol pri gutanju, glavobolja, sinusni iscjedak i začepljenost nosa.

Dodatni simptomi: trajan suhi kašalj ili produktivan kašalj dulji od 2 dana, dijelovi vaših usta ili jezika koji su pobijelili, vrtoglavica, povraćanje ili proljev, krvni ugrušci, unutarnja krvarenja ili srčani udar, zaduha, slab apetit i gubitak težine te bolovi u mišićima i zglobovima.

Bolovi u zgloboima izaziva brucelozu.  

Endokarditis

Da bi dijagnoza za endokarditis bila točna i potpuna, potrebno je napraviti sljedeće pretrage prije uzimanja bilo kakvih antibiotika; kompletnu krvnu sliku koja pokazuje imate li infekciju, hemokulture koje će pokazati koja bakterija uzrokuje vašu infekciju.

EKG koji će dati detaljniju sliku stanja vašeg srca, bris srčanih zalistaka, PET nuklearno skeniranje koje može detaljno prikazati mjesto infekcije.

Endokarditis – liječenje

Ako se kod vas razvije endokarditis trebat će vam brza liječnička pomoć ne bi li se spriječile daljnje komplikacije i oštećenja srca.

To je bolest koja može jako ograničiti život pacijenta, stoga će liječnik prvo započeti terapiju antibioticima širokog spektra ne bi li suzio izbor bakterije odgovorne za infekciju.

Nakon toga mogu se koristiti lijekovi koji ciljaju točno te organizme te kroz 6 tjedana izliječe upalu.

Endokarditis
Liječenje bolesti

Ukoliko je endokarditis svojom pojavom oštetio bilo koji dio vašeg srca, postoji mogućnost da će vam se operacijom morati vratiti normalna srčana funkcija.

Za bakterijsku se upalu koriste antibiotici no ako je riječ o drugom uzročniku koriste se i razrjeđivači krvi ili protugljivični lijekovi.

Vrlo je važno da znate koja ste krvna grupa zbog pretraga. 

Iako uz nuspojave, takva terapija nužna je kako bi spasila život pacijenta. Neki se osjećaju mnogo bolje već samo nekoliko dana nakon primijenjene terapije, dok je drugima, ipak, potrebno nešto više vremena za oporavak.

Oralna je higijena višestruko učinkovita u smanjenju rizika od bakterijskog endokarditisa. Također, oralna higijena spriječava pojavu Gingivitisa.

Infektivni endokarditis je infekcija endokarda i srčanih valvula

Bakterije (a nešto rjeđe i gljivice) mogu ili krvnom strujom ili, u rijetkim slučajevima, kontaminacijom srca (za vrijeme kirurškog zahvata na srcu) dospjeti, zapeti i ugnijezditi se u srčanim zaliscima valvula i inficirati endokard.

Anatomski promijenjeni ili oštećeni zalisci srčanih valvula su posebno prijemljivi za infekciju, ali se i uredni zalisci mogu inficirati ukoliko je bakterija izrazito agresivna ili se u krvi nalazi jako veliki broj bakterija.

Nakupine bakterija i krvni ugrušci na srčanim zaliscima (nazvane vegetacije) mogu se otkinuti i krvlju otputovati do vitalnih organa gdje mogu zapriječiti arterijski krvni protok.

Takva su začepljenja vrlo opasna i mogu uzrokovati moždani udar, srčani udar (infarkt) ili inficirati i oštetiti područje u kojem se zaustave.

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima