Salmoneloza – uzrok
Česta bakterijska bolest koja zahvaća crijevni trakt jest infekcija bakterijom salmonele ili salmoneloza.
Bakterije salmonele žive u ljudskim i životinjskim crijevima te se izlučuju stolicom. Uglavnom se moguće zaraziti putem nečiste hrane ili vode koji sadrže ovu bakteriju.
Osobitu pažnju treba posvetiti sirovom mesu, peradi i plodovima mora koji lako mogu biti zaraženi u procesu obrade, sirovim jajima ili jajima koja nisu dovoljno termički obrađena, sirovom ili nepasteriziranom mlijekom i mliječnim proizvodima te voću i povrću pri čijem uzgoju je korištena kontaminirana voda.
Salmoneloza se može dobiti i kada ljudi koji pripremaju hranu ne peru ruke nakon korištenja wc-a ili kada osobe dotaknu neku zaraženu površinu te zatim stavljaju prste u usta.
Prijenosnici bakterije salmonele mogu biti i kućni ljubimci i druge životinje poput gmazova ili ptica koji bakteriju mogu prenositi preko svoje kože, perja, krzna ili izmeta.
Infekcija bakterijom salmonele uglavnom nije opasna po život no kod nekih skupina može izazvati opasne komplikacije.
Salmoneloza – simptomi
Salmoneloza ima period inkubacije. Vrijeme od izlaganja bakteriji do razvoja bolesti može potrajati od 6 sati do 6 dana te zaraženi isprva često misle da imaju želučanu gripu.
Simptomi i znakovi bolesti uključuju; grčeve u trbuhu, proljev, povraćanje, mučninu, groznicu, zimicu, glavobolju te prisutnost krvi u stolici.
Salmoneloza sa svojim simptomima obično potraje od nekoliko do tjedan dana, a proljev može potrajati i 10 dana te je ponekad potrebno čak i nekoliko mjeseci da se povrati normalna funkcija crijeva.
Većina oboljelih ne mora nužno posjećivati liječnika jer se infekcija obično povuče sama od sebe kroz nekoliko dana, no ako je oboljela osoba dojenče, dijete, osoba starije dobi ili slabijeg imuniteta, svakako je potrebno obratiti se liječniku u slučaju da bolest traje više od nekoliko dana, ako izaziva vrlo visoku temperaturu i krv u stolici te ako izaziva dehidraciju što se može manifestirati kroz rjeđe uriniranje no obično, tamnu boju urina te suh jezik i usta.
Salmoneloza – liječenje
Kada je u pitanju salmoneloza i liječenje ove bolesti, prije svega se preporučuje unos puno tekućine, a liječnik može još propisati i lijekove protiv proljeva koji pomažu u ublažavanju grčeva koje uzrokuje proljev, no treba imati na umu da ti lijekovi mogu i produljiti trajanje ovog simptoma kada je on povezan sa infekcijom bakterije salmonele.
Salmoneloza se uglavnom ne liječi antibioticima jer oni čak mogu i produljiti razdoblje kada je bakterija prisutna u organizmu i bolest možete prenijeti na druge.
U slučaju kada se sumnja da je bakterija ušla u krvotok, imate oslabljen imunološki sustav ili osobito tešku infekciju, liječnik može propisati antibiotike za ubijanje bakterija.
Većina oboljelih se ipak oporavi u roku od nekoliko dana do tjedan dana bez posebnog liječenja. Zapravo je liječenje najviše usmjereno na sprečavanju dehidracije.
Najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a ako je dehidracija ozbiljna moguća je i hospitalizacija ili hitna pomoć kako bi se tekućine nadomjestile intravenozno.
Prevencija salmoneloze
Prevencija salmoneloze temelji se na pridržavanju sigurnosnih mjera u rukovanju, pohranjivanju i pripremi hrane.
Temeljito kuhanje hrane, posebno mesa i jaja, ključno je za uništavanje salmonella bakterija. Pravilna higijena ruku, izbjegavanje kontaminacije između sirovih i kuhanh namirnica te čuvanje hrane na sigurnim temperaturama samo su neki od načina kako se može spriječiti infekcija.
Osim toga, važno je biti svjestan potencijalnih rizika pri kontaktu sa životinjama koje bi mogle biti nositelji bakterija, te se nakon takvog kontakta pridržavati dobrih higijenskih praksi.
Iako su izbruhi salmoneloze često povezani s prehrambenim proizvodima koji dolaze iz kontaminiranih izvora, moguće je i kontaminacija na razini potrošača zbog nepridržavanja osnovnih higijenskih pravila.
Stoga je edukacija o pravilnom rukovanju hranom ključna komponenta u prevenciji ove bolesti. Javnozdravstvene kampanje i obrazovanje mogu imati značajan utjecaj na smanjenje incidencije salmoneloze, posebno u područjima gdje su ljudi manje svjesni rizika.
U globalnom kontekstu, salmoneloza ostaje izazov, posebno u zemljama u razvoju gdje infrastruktura za sigurnu vodu i higijenske uvjete može biti nedovoljna.
U takvim okruženjima, osiguranje pristupa čistoj vodi i promicanje temeljnih sanitarnih praksi mogu drastično smanjiti učestalost bolesti.
Osim toga, globalni nadzor i brza reakcija na izbruhe ključni su za kontrolu širenja salmoneloze na međunarodnoj razini.
Salmoneloza, iako obično blaga, može biti ozbiljna i potencijalno opasna za život, te zahtijeva pažnju kako u smislu osobne tako i javnozdravstvene prakse.
Pravilnom prevencijom i brzim reagiranjem na simptome, moguće je znatno smanjiti rizik od težih posljedica ove bolesti.
S obzirom na njenu rasprostranjenost i potencijal za ozbiljne komplikacije, važno je nastaviti s edukacijom i promicanjem najboljih praksi u rukovanju i pripremi hrane, kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje zajednice.
Preporučujemo da pročitate:
- UN dijeta – Upustva, jelovnik, pravila i iskustva
- Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!
- Tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen – uzrok, simptomi, liječenje
- Poremećaj prilagodbe – Sve što trebate znati
- Stalno podrigivanje – šta uzrokuje i kako se lijeći
- Zanimljivi pokloni koje deca stvarno žele da dobiju
- Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje