Dizartrija – uzrok, simptomi, liječenje

Contents

Što je dizartrija

Što je dizartrija? Adekvatna produkcija govora ovisi o nekoliko različitih čimbenika, od kojih je najvažniji motorička kontrola pokreta.

Ovi pokreti koji su važni za govor spadaju među najsloženije. Naime, potrebno je koristiti niz mišića (to su mišići lica, usana, jezika i grkljana).

Kada se promijeni pravilan rad ovih mišića, utječe se na jasnoću govora i javlja se dizartrija. Naziv dolazi od grčke riječi i znači nemogućnost jasnog izgovora riječi.

Ovo stanje je skup neuroloških i motoričkih govornih poremećaja. Karakterizira ga slabost mišića, nekoordinacija i nevoljni pokreti.

U rasponu težine, može varirati od blage do teške. Na temelju pokazatelja promjena u mišićnim skupinama mehanizama govornog sustava, prisutne su sljedeće promjene: smanjen glasni intenzitet, smanjena respiratorna podrška, vrlo tih glas, nesigurnost, poteškoće u pokretanju fonacije, regulacija glasnog intenziteta je vrlo slaba.

Postoji nekoliko vrsta dizartrije, a jedna od njih je poznata kao ataksična dizartrija. Karakteriziraju ga pauze između riječi, artikulacijske netočnosti, izobličenja suglasnika i samoglasnika.

Dizartrija
Dizartrija - uzrok, simptomi, liječenje

Dizartrija – simptomi i uzroci

Koji su uzroci dizartrije? Naime, dizartrija može imati nekoliko različitih uzroka. Uzroci su povezani s oštećenjem mozga pri rođenju, ozljedom ili bolešću.

Među najčešćim su poremećaji živčanog sustava, poput tumora. Kada je dizartrija prisutna od rođenja, to je posljedica mišićne distrofije ili cerebralne paralize.

Stečeni uzroci uključuju tumore mozga, ozljede mozga, zarazne bolesti poput encefalitisa i meningitisa te genetske poremećaje.

Dizartrija
Dizartrija - uzrok, simptomi, liječenje

Promjene koje utječu na pojavu dizartrije u odrasloj dobi su Parkinsonova bolest ili amiotrofična lateralna skleroza. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati dizartriju.

Simptomi ovog poremećaja mogu varirati, ali najčešći su: poremećaj govora, nejasan govor koji utječe na razumijevanje, nevoljni pokreti usana i jezika, smanjeni intenzitet glasa, poteškoće u dobivanju glasa, otežano disanje, poteškoće u promicanju mišića lica, usana i jezika, također glasan ili prenisko prekinut govor.

Najveći rizik od razvoja ovog stanja je kod osoba koje imaju degenerativne, moždane ili neuromišićne bolesti, kao i kod onih koji konzumiraju velike količine droge i alkohola.

Dizartrija
Dizartrija - uzrok, simptomi, liječenje

Dizartrija – vrste i metode liječenja

Postoji nekoliko vrsta dizartrije koje se međusobno razlikuju. Spastična dizartrija povezana je s motoričkom kontrolom mišića lica i vrata.

Ovdje se javlja povećani tonus mišića, vokalizacija je prisiljena. Kod ataksične dizartrije najkarakterističnija je nekoordinirana vokalizacija i dolazi do prekida u izgovoru.

Flacidnu dizartriju karakteriziraju netočnost u izgovoru glasova i slabost govorne muskulature. Kod Parkinsonove bolesti javlja se oblik hipokinetičke dizartrije.

U tom slučaju pacijent ima vrlo slabu glasnoću i netočan izgovor glasova.

Kada je u pitanju hiperkinetička dizartrija, ona se očituje kroz poremećaj dišne funkcije, glas je obično oštar i napet s nepravilnim izgovorom. Mješovita je kombinacija više od jedne vrste dizartrije koja je prethodno opisana.

Osobe s dizartrijom mogu imati blage ili vrlo teške promjene. Budući da se radi o motoričkom poremećaju, liječenje se temelji na učenju motoričkih funkcija.

Kako razviti motoriku kod djece? Ove su vještine presudne u dječjem razvoju, budući da igraju ključnu ulogu u ukupnom fizičkom i kognitivnom rastu djeteta.

Postoje dvije glavne vrste motoričkih sposobnosti: gruba motorika i fina motorika. Gruba motorika uključuje kretanje velikih mišićnih skupina, kao što su ruke i noge, dok fina motorika uključuje korištenje malih mišića u rukama i prstima.

Gruba motorika se odnosi na sposobnost kontrole velikih mišićnih skupina, poput onih u rukama i nogama, za izvođenje pokreta kao što su trčanje, skakanje i penjanje. Razvijanje grube motorike pomaže djeci da postanu fizički sigurnija i koordiniranija.

Ovoj vrsti motorike potrebno je najviše pažnje posvetiti do treće godine djetetova života. Gruba motorika, dakle, predstavlja temelj za naprednije tjelesne aktivnosti, poput sporta, plesa, ali i fine motorike.

Koriste se i tehnike koje su usmjerene na govorni sustav, zbog čega je važno postaviti adekvatan tretman.

Način na koji će se liječiti ovisi o promjenama uzrokovanim poremećajem, odnosno o što većem otklanjanju simptoma.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

možda te zanima