Platna lista: Da li je poslodavac dužan dati?

Što je platna lista?

Vijest o puštanju plaće je zasigurno mnogima najljepša vijest u mjesecu na poslu. Kod obračuna plaće, nadoknade plaće i otpremnine, svaki poslodavac je obavezan svojim radnicima uručiti obračun plaće na kojemu je vidljivo na koji načinje utvrđena sama svota plaće i njene naknade ili otpremnine.

IP1 obrazac je platna lista koja je vidljiva za isplaćenu plaću na kojoj svaki poslodavac mora iskazati sve elemente u obračunu podataka sa strane zaposlenika i poslodavca.

Koji su rokovi i obaveze pri slanju platne liste?

Kod obračuna plaće, naknade plaće ili same otpremnine, poslodavac je dužan najkasnije u roku 15 dana od same isplate uručiti svome radniku obračun na kojemu je vidljiva svota plaće ili možda otpremnine.

Ako poslodavac na dan dospjelosti plaće ne isplati istu, kao i naknadu ili otpremninu, on je obavezan do kraja istog mjeseca priložiti obračun iznosa radniku koji sadrži iznos koji je dužan isplatiti.

Kako bi lakše podigli platu poželjno je da imate kreditnu karticu

Pri samome ispostavljanju platnih lista, poslodavac mora voditi brigu o tome da je NP1 obrazac sama izvršna ispravka, dok je IP1 obrazac koji sadrži podatke koji radnicima daje uvid o načinu obračunavanja plaće i javnih davanja.

Platna lista je dokaz o isplaćenoj plaći, dokaz koji vam služi za moj posao, moja isplata.

Za vas smo pripremili savjete na temu Kako nastaviti sretan život i nakon povratka s godišnjeg

platna lista
Platna lista je dokaz o isplaćenoj plaći.

Što sadrži platna lista?

Svaka platna lista mora sadržavati sljedeće: Podatke o poslodavcu. Kod pravne osobe ona mora sadržavati ime tvrtke, njeno sjedište, OIB i IBAN broj računa. Kod fizičke osobe ona mora sadržavati ime i prezime osobe, OIB i IBAN broj računa.

  Kako poslati poruku koja se sama izbriše

Potrebni su osnovni podaci o radniku, informacije o razdoblju, točnije mjesecu isplate ili naknade plaće.

Podaci o ostvarenim satima koji su provedeni u radu i druge podatke koji su bitni za svotu plaće.

Podaci o javnim davanjima kao doprinosi iz plaće kao i porez na dohodak uz sami prirez.

Potrebni su podaci o ostalim primicima koji se povezuju uz satnicu rada, podaci o neto plaći, podaci o doprinosima na istu plaću.

S druge strane važno je naglasiti kako sami poslodavac nije obvezan u obračunu plaće navoditi obvezujuće podatke koji su relevantni za rad noću, rad blagdanima ili ako postoji prekovremeni rad.

Navedeno se ne mora iskazivati u IP1 obrascu. Da li se platna lista mora čuvati kada se ona zaprimi? Odgovor je da. Poželjno je da čuvate platnu listu jer je ona svojevrsni dokument i dokaz.

Koristite G – mail u poslovne svrhe? Onda vas sigurno zanima Kako brzo očistiti Gmail

platna lista
Čuvajte vašu platnu listu.

Za što služi platna lista?

Svaka naša plaća je dokument računovodstvene prirode, ona je pravno valjana i omjer njene isplate je utvrđen između poslodavca i posloprimca.

Platna lista mora sadržavati porezne podatke tvrtke, kao i podatke radnika koji će ju primiti.

Kao takva, platna lista se zapravo može opisati kao faktura plaćanja, zato ona mora sadržavati osnovnu plaću koju zaposlenik dobiva kao i njene dobitke i odbitke.

Na taj iznos se mogu nadodati određeni dodaci kao staž, rang u firmi, obuka, rizik na poslu, prekovremeni rad, bonuse za postignute ciljeve.

Sav zbroj navedenih stavki se rezultira u krajnjoj bruto plaći samog radnika. Koja je razlika između bruto i neto plaće?

Bruto plaća je iznos u kojemu se obračunava mirovinsko, porez i prirez. Dok je neto plaća vaš zarađeni novac u konačnici koji vi primate na račun.

  Kako odabrati pravu rent a car agenciju u Beogradu

Na platnoj listi možemo vidjeti sve navedeno, od bruta, do bruta 2 do neto plaće koja sjeda na naš račun.

U brojkama to možemo pokazati na sljedeći način. Ako vam je plaća 5.500 eura, vaša neto plaća poslodavca košta 9.000 eura. Gledajući u omjeru 60% dobivate vi, 40% država, a sav trošak plaća poslodavac.

Saznajte ovdje Kako izračunati postotak!

Evo kako se vrši obračun plate!

Dostavljanje platne liste radniku prema zakonu

Platna lista radniku se može uručiti i putem pošte preporučenom dostavom sa povratnicom, budući da na taj način poslodavac ima dokaz o uredno izvršenoj dostavi.

“Da li se platna lista radniku može uručiti putem pošte, te da li mora biti preporučena dostava sa povratnicom obzirom da se platna lista smatra izvršnom ispravom?

S tim u vezi, ističemo da je odredbom člana 79. stav 3. Zakona o radu (“Sl. novine FBiH”, br. 26/2016 i 89/2018 – dalje: Zakon), propisano da je prilikom isplate plaće poslodavac dužan radniku uručiti pisani obračun plaće.

platna lista
Platna lista radniku se može uručiti i putem pošte.

Također, članom 80. navedenog zakona predviđeno je da poslodavac koji ne isplati plaću u roku iz člana 79. stav 1. ovog zakona ili je ne isplati u cijelosti dužan do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, radniku uručiti obračun plaće koju je bio dužan isplatiti. Obračun iz stava 1. ovog člana smatra se izvršnom ispravom.

Shodno navedenom, Zakonom je propisana obaveza poslodavca da radniku uruči pisani obračun plaće, s tim da nije preciziran način uručenja što podrazumjeva da se može prihvatiti bilo koja vrsta uručenja kojom bi poslodavac imao dokaz o uredno izvršenoj dostavi, a imajući u vidu moguće pravne posljedice uručenja odnosno neuručenja.”

(Izvod iz Mišljenja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, br. 03-34/11-2726/19 od 30.10.2019. godine)

  Šta je biorazgradivi otpad

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je ofsajd?

Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....