Koliko mora biti tlak u gumama?

Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno?

Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg metalnog ljubimca, već još važnije, za samu sigurnost nas na cesti.

Osim ispravnog motora, kočnica i razne druge auto opreme, jako važna stavka za sigurnost na cestama je i tlak u gumama.

Naime, neispravan tlak u gumama može itekako utjecati na mogućnost upravljanja, skretanja i kočenja vozila, na njegovo sveopće ponašanje na cesti i prianjanje na podlogu.

Također, tlak u gumama može itekako povećati potrošnju goriva, čak štoviše i bržu potrošnju guma.

Svi se suočavamo sa sve većim cijenama goriva. Za vas smo pripremili savjete za Ušteda goriva: Kako smanjiti potrošnju automobila?

U nekim slučajevima, zbog tlaka u gumama čak možete i pasti na tehničkom pregledu. Upravo zato, jako je dobro znati koliko mora biti tlak u gumama.

Da biste izbjegli sve neželjene posljedice koje smo opisali gore, u idućem tekstu ćemo vam objasniti koliko mora biti tlak u gumama i kako ga održavati na normalnoj razini. Uz tako usvojeno znanje, vaša sigurnost, potrošnja goriva i guma biti će očuvana.

Ukoliko razmišljate o kupovini novog automobila možda će vas zanimati proces po pitanju financiranja električnih automobila.

koliko mora biti tlak u gumama
Saznajte koliki tlak mora biti u gumama!

Evo koliko mora biti tlak u gumama i kako izvršiti kontrolu tlaka

Automobili zaslužuju našu svakodnevnu brigu i pažnju. Osim što ćemo  na taj način produžiti vijek trajanja automobila i očuvati vrijednost, također ćemo potencijalno očuvati i svoj život povećavajući sigurnost vožnje na cesti.

  Očni pritisak simptomi koje morate pratiti

Jedna od važnijih briga o autu jest briga o tlaku u gumama, stoga svaki odgovoran vozač mora znati koliko mora biti tlak u gumama.

Naime, gume čak i ako su nove i potpuno savršenom stanju, one po samoj prirodi gube pritisak.

Idealno bi guma gubila 0.1 bar mjesečno, ali to obično bude znatno više. Upravo zato, savjetujemo vam da kontrolirate tlak u gumama barem jednom mjesečno. To radite vrlo jednostavno.

Šta se najčešće mijenja prilikom servisa automobila?

Posjetite obližnju benzinsku pumpu, prikvačiti ventil za punjenje guma i očitati koliki je trenutni tlak u gumama.

Takvo mjerenje tlaka bilo bih dobro napraviti odmah ujutro dok su gume prazne, jer zagrijavanjem se mijenja njihov zlak.

Ako vas zanima koliko mora biti tlak u gumama, to ćete najlakše saznati tako da očitate navedenu brojku sa same gume. Naime, gume obično sadržavaju taj podatak.

koliko mora biti tlak u gumama
Tlak u gumama možete provjeriti na benzinskoj pumpi.

Koliko mora biti tlak u gumama općenito?

U prethodnom smo poglavlju naveli da gume obično sadrže podatak koliko mora biti tlak u gumama.

Međutim, ako niste u mogućnosti naći tu brojku ili vaša guma jednostavno taj podatak ne sadržava, u nastavku ćemo vam reći određena opća pravila za pumpanje guma automobila.

Naime, mnogi ljudi se pitaju koliko mora biti tlak u gumama upravo zato jer njihove gume ne sadrže taj podatak, niti ga mogu pronaći na internetu za taj model guma.

U pravilu, brojke su sljedeće: stražnje gume trebaju biti napumpane otprilike na 1.9 do 2.1 bara, dok prednje gume trebaju biti napuhane od 2.1 do 2.3 bara.

Ako se pak radi o niskoprofilnim sportskim gumama koje imaju ojačane bočne stijenke i mogu podnijeti veći pritisak, takve gume možete pumpati i do 2,6 bara za stražnje gume, tj. 2,8 bara za prednje.

  Šta nam tijelo poručuje kada se trgnemo iz sna?

Ipak, takvo pumpanje guma vam ne bi preporučili za gradsku vožnju u kojoj automobil češće lupa o prepreke, oštre ležeće policajce i tome slično.

Pogledajte zašto je tlak u gumama važan

Koji je idealan tlak u gumama?

Ispravan pritisak u gumama je izuzetno važan za postizanje dobre kilometraže gasa i najviše života od vaših guma.

Vaš automobil ima preporučeni pritisak u gumama koji će dati najbolju kilometražu goriva, rukovanje i vijek trajanja guma za taj automobil – i to je napisano upravo na vratima vozila.

Na novijim automobilima, preporučeni pritisak u gumama najčešće je naveden na naljepnici unutar vozačevih vrata.

Ako na vratima nema naljepnice, specifikacije obično možete pronaći u korisničkom priručniku. Većina automobila će preporučiti 32 psi do 35 psi u gumama kada su hladne.

Razlog zbog kojeg provjeravate pritisak u gumama kada su hladne je taj što dok se gume kotrljaju po cesti, trenje između njih i ceste stvara toplinu, povećavajući i temperaturu i tlak zraka.

Za najpreciznije očitavanje (da ne spominjemo najkonzistentnije), provjerite je li automobil stajao preko noći ili je barem bio parkiran nekoliko sati.

Nemojte napumpati gume na tlak naveden na samoj gumi. Taj broj je maksimalni tlak koji guma može izdržati, a ne preporučeni tlak za vozilo.

Prekomjerno napuhavanje vaših guma omogućit će vam odskakanje i lošu vožnju automobila, dok vožnja s nedovoljno napuhanim gumama može uzrokovati prerano trošenje zbog povećanog trenja.

U svakom slučaju, ako vaše gume ne budu napumpane do preporučenog tlaka, negativno će utjecati na trošenje guma i performanse vozila — i definitivno će utjecati na vaš raspored održavanja kada je u pitanju njihova zamjena.

Koliko mora biti tlak u gumama?
Koliko mora biti tlak u gumama?

Kako provjeriti tlak u gumama?

Biti upoznat kako provjeriti tlak u gumama ključno je za vašu sigurnost i održavanje guma u dobrom radnom stanju. Za provjeru tlaka koristi se mjerač tlaka u gumama.

  Zašto je bitno znati koja ste krvna grupa

Kada je u pitanju odabir mjerača, obično imate 3 mogućnosti:

Mjerači tlaka tipa olovke – imaju šipku nalik ravnalu koja klizi unutar i iz rukava za mjerenje tlaka zraka
Manometri s biranjem tlaka – imaju brojčani broj sa kazaljkom nalik satu
Digitalni manometri – Prikaz brojeva na digitalnom ekranu

Stavite mjerač tlaka u vreteno ventila, pazeći da je mjerač ravnomjerno i čvrsto pritisnut na vretenu. Čitajte mjerače tlaka kao što biste gledali sat jednom rukom.

S digitalnim manometrom jednostavno pročitajte broj na zaslonu. Nemojte provjeravati tlak u gumama više od jednom, jer zrak može izaći kroz vreteno ventila pri narednim očitanjima.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je ofsajd?

Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....