Kako prepoznati ovisnika o kokainu?

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i drugim drogama

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i drugim drogama? Kokain, sintetička psihoaktivna tvar, djeluje na središnji živčani sustav, a zbog svog stimulativnog djelovanja jedna je od najkonzumiranijih i najopasnijih droga na svijetu.

Što je djelovanje brže i jače, veća je vjerojatnost nastanka ovisnosti. Objavljene studije su pokazale da ovisnik o kokainu ne može pokazati očekivane pozitivne ili negativne emocije.

Njegova uporaba izaziva osjećaj svemoći, uzbuđenja, nedostatka apetita i sna. Naime, kokain ima tri vrste djelovanja, anestetičko, kardiovaskularno i djelovanje na srednji živčani sustav.

Ovi učinci, budući da izazivaju pozitivne senzacije, utječu na stvaranje zavisti, ali i doprinose razdražljivosti, zbunjenosti i nemiru.

Konzumacija kokaina ima dugotrajan učinak na mozak, tijelo i sve organe. Uz snažan destruktivni učinak na mozak, kokain izaziva brojne promjene.

Mnogi su ovisnici o tabletama koje su dostupne u ljekarnama poput acetilsalicilne kiseline ili aspirina.

Zato je važno znati kako prepoznati ovisnika o kokainu, ima li novih usvojenih navika.

Obitelj i prijatelji moraju biti svjesni ovih promjena u ponašanju pojedinca i tražiti načine na koje mogu pomoći.

Konzumiranje droga često izazivaju poremećaj prilagodbe

Kako prepoznati ovisnika o kokainu
Kokain izaziva depresiju, anksioznost i druge psihičke bolesti.

10 znakova kako prepoznati ovisnika o kokainu

Postoji nekoliko uobičajenih znakova kako prepoznati ovisnika o kokainu. U početku osoba koja proba kokain doživi tahikardiju, grčeve i visok krvni pritisak. Postoji nedostatak apetita i sna.

Primjetni su tamni, duboki podočnjaci, suha usta i natečen nos s tragovima droga. Kada ovisnik nije pod utjecajem kokaina, uočava se određena vrsta apatije, kao i nespremnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Mogu se primijetiti i česte halucinacije. Do gubitka obiteljskih veza dolazi jer ovisnik ne prihvaća savjete bliskih ljudi, niti ga zanima što drugi misle ili govore o njemu. Postoji razdražljivost ili bijes iz trivijalnih razloga.

  Kako očistiti sudoper na prirodan način?

Suočen sa željom za drogom, ovisnik ne mari ni za jedan drugi aspekt života i spreman je drogirati se u bilo koje doba dana i noći, bez brige o posljedicama. Sljedeći važan pokazatelj kako prepoznati ovisnika o kokainu je depresija.

Osjećaj straha, manija progona ili čak želja za samoubojstvom su u svijesti ovisnika koji se osjeća sigurnim samo u društvu drugih ovisnika ili pod utjecajem kokaina.

Anksioznost je jako izražena, ovisnik postavlja ciljeve koje ne može ispuniti, a zbog nesposobnosti rješavanja problema frustriran je i pribjegava drogama.

Ovisnikova opsesija i tjeskoba muče ga do te mjere da ne može misliti ni na što osim na kokain.

Ova opsesija je toliko izražena da dominira cjelokupnim ponašanjem. Neuspješni pokušaji prevladavanja ovisnosti dovode osobu do potpunog osjećaja bespomoćnosti.

Sve to utječe na društveni život, pa se pojedinac često udaljava od poznanika i prijatelja, sklon je nasilničkom ponašanju i kriminalu.

Kako prepoznati ovisnika o kokainu
Droge imaju štetne posljedice po život.

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i simptome ovisnosti

Budući da je ovo najopasnija vrsta droge, ključno je znati kako prepoznati ovisnika o kokainu.

Ovisnicima koji dulje vrijeme koriste kokain potrebna je sve veća količina da bi imali isti učinak.

Istodobno, dugotrajni korisnici imaju poremećene mentalne funkcije, nesposobnost pažnje i pamćenja.

Među ostalim, niz je tjelesnih problema vezanih uz kroničnu konzumaciju kokaina, među kojima su najčešće kardiovaskularne i respiratorne tegobe, mučnine, infekcije itd.

Kronični problemi ovise o učestalosti uporabe kokaina i dugotrajnoj upotrebi.

Znati kako prepoznati ovisnika o kokainu ključno je za početak liječenja. Česta konzumacija nanijet će ogromnu štetu zdravlju, ali i svim drugim područjima života, rada, življenja i osobnih odnosa.

Povećanje učestalosti i intenziteta konzumacije kokaina pokazatelj je da treba biti vrlo oprezan kada dođe do promjene ponašanja osobe za koju sumnjamo da je ovisna.

  Namirnice koje se ne zamrzavaju

Liječenje se provodi na standardni način za sve pojedince, tretmani uključuju aspekte gdje je detoksikacija uključena kao jedna od važnih faza procesa.

Uvijek je potrebno biti posebno oprezan, jer se i nakon nekoliko mjeseci liječenja ovisnik može vratiti starim navikama.

Kako kokain utječe na organizam?

Ostali simptomi ovisnosti

Problemi na poslu ili u školi. Osoba se čini nezainteresovanom ili je često odsutna i priznaje da je pogriješila.

Nezainteresovanost za fizički izgled. Osoba odjednom prezire odjeću i dotjerivanje.

Promjene u ponašanju. Imaju drastične promjene u odnosima i mogu djelovati tajnovito u vezi sa aktivnostima i ličnim prostorom.

Problemi s novcem. Osoba počinje da vam često traži kredite.

Kako prepoznati ovisnika o kokainu
Kako prepoznati ovisnika o kokainu?

Također, postoje i fizički simptomi koji pokazuju vanjskih zloupotrebe heroina:

  • Nerazumljiv govor
  • Promjene raspoloženja
  • Ožiljci na rukama, nogama, prstima ili nogama
  • Poremećeni obrasci spavanja
  • Problemi sa pažnjom i pamćenjem
  • Nedostatak pažnje na ljude i okolinu
  • Problemi sa koordinacijom
  • Konfuzija

Na blagom/umjerenom/teškom spektru poremećaja zloupotrebe opioida, zabrinutoj osobi je teže uočiti simptome odvikavanja kod nekoga ko je rano ušao u ovisnost.

Međutim, imajte na umu da simptomi koji oponašaju gripu – fluktuacije tjelesne temperature, znojenje, naježivanje, bolovi u trbuhu – mogu ukazivati na odvikavanje od heroina, posebno ako ih osoba pokaže ujutro nakon noći bez upotrebe.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Normalna razina šećera u krvi – mjerenje šećera prije i nakon jela

br>Normalna razina šećera u krvi je izuzetno važna za naše zdravljeDijabetes (med. diabetes mellitus) ili šećerna bolest je sve veći zdravstveni problem kod ljudi,...

TEST LIČNOSTI: Izaberi jednu sliku i saznaj šta otkriva o tebi!

Test ličnosti: Izaberi jednu sliku i saznaj šta otkriva o tebi! Test ličnosti je mnogo popularan. Uz njihovu pomoć možemo saznati sve aspekte našeg karaktera, osobine...