Kako postati udomitelj djece

Kako postati udomitelj djece? Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo nije moderna pojava – otkad postoji društvo, postoji i potreba za udomiteljima, a različite civilizacije taj su problem rješavale na institucionaliziran način.

Na današnje udomiteljstvo gleda se kao nešto vrlo plemenito i nesebično, no premda to zaista jest veliki čin, kod nas se prakticiraju procedure koje prolaze udomitelji da bi dobili udomiteljsku licencu.

Kako postati udomitelj je pitanje na koje možemo donekle odgovoriti u ovome članku, no svakako će potencijalni kandidati još jednom biti upućeni u cijeli proces jednom kada on krene.

Počnimo od početka: što čini jednu udomiteljsku obitelj?

Udomiteljsku obitelj čini udomitelj, odnosno pojedinac koji ima odgovarajuću udomiteljsku licencu, njegov odnosno njezin supružnik odnosno supružnica te ostali članovi kućanstva udomitelja.

Koga se udomljuje?

Udomljuju se djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb; to nisu samo djeca bez roditelja, već i zanemarena djeca, djeca žrtve obiteljskog nasilja, djeca s različitim tjelesnim i mentalnim poremećajima te djeca oduzeta od roditelja od strane socijalne službe.

Kako postati udomitelj i udomiteljska obitelj? O tome govorimo u ovome članku.

kako postati udomitelj djece
Kako postati udomitelj djece – Šarovi imaju veće šanse

Kako postati udomitelj i proći proceduru?

Da biste postali udomitelj, potrebno je proći specifičnu proceduru s timom za udomiteljstvu Centra za socijalnu skrb.

Prvi korak je naravno predaja sve potrebne dokumentacije koja uključuje neke osnovne informacije o Vama, zašto se prijavljujete za udomitelja i još dosta druge dokumentacije.

Ipak, to je tek početak jer da biste dobili udomiteljsku licencu morat ćete proći još puno razgovora i pregleda.

  Kako se riješiti krtica?

Jedan od tih razgovora je i onaj sa psihologom jer da Vam vlast omogućila da udomljujete djecu mora biti sigurna da niste osoba lošeg i rizičnom psihološkog stanja. Postoji i psihološko testiranje kroz koje morate proći.

Kako postati udomitelj procedura također uključuje i razgovore sa socijalnim radnikom koji Vam je dodijeljen. Socijalni radnik ispunjava razne formulare u razgovorima s Vama, a isto tako posjećuje Vaš dom.

Vaš dom mora biti adekvatan za skrb djece. Nismo otkrili koji su točno parametri po kojima se određuje prolazak na ovome testu, no sigurni smo da i sami možete zaključiti da Vam dom mora biti prostran za udomljavanje djece; higijenski čist i mora nalikovati domu gdje djeca mogu sigurno odrastati.

Kako postati udomitelj i kada ta procedura završava? Procedura može potrajati više tjedana, čak i preko mjesec dana, a završava izdavanjem licence.

kako postati udomitelj djece
kako postati udomitelj djece

Kako postati udomitelj? Što je licenca za udomitelje.

Zakon Republike Hrvatske nalaže da svaki udomitelj mora imati udomiteljsku licencu kako bi službeno imao tu ulogu. Licenca se izdaje na 5 godina i nakon isteka ju je potrebno ponovo obnoviti.

Udomiteljstvo je u očima zakona pravo zaposlenje stoga uživate puna prava zaposlene osobe (mirovinsko, zdravstveno itd. ).

Postoje dvije vrste udomiteljstva: standardno i specijalizirano. Glavna razlika u ove dvije vrste je broj djece.

Standardno udomiteljstvo podrazumijeva da ste udomitelj većeg broja djece. Zakon nalaže da taj broj bude 3-4, no postoje iznimke u oba smjera.

priprema za porodilište
Kako usvojiti dijete

Specijalizirano udomiteljstvo pak podrazumijeva skrb nad jednim djetetom, no u pitanju je dijete s posebnim potrebama (djeca s poteškoćama u ponašanju, djeca s posebnim potrebama itd. ).

Potrebno je napomenuti da specijalizirano udomiteljstvo zahtjeva da imate određeno obrazovanje (psiholog, doktor, fizioterapeut, psihoterapeut itd. ).

  Kako izbrisati stare objave na Facebooku

Kada se pitate: “Kako postati udomitelj? ” radite već prvi korak prema postizanju licence i obavljanju plemenite dužnosti.

U svakom društvu takvi pojedinci su uvijek potrebni, a ta potreba svakako se dodatno pojačava u vremenu društvenih promjena i pandemija.

Ukoliko Vas zanima kako postati udomitelj, javite se Centru već danas i započnite svoj put do statusa udomitelja.

PROČITAJTE I OVO

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Kako prepoznati masona? Najbolji znakovi!

Kako prepoznati masona u svakodnevnom životu Često možemo čuti o masoneriji, ali i o tome kako prepoznati masona. Iako postoje mnogi mitovi vezani uz masoneriju,...