Zubac prvostupanjski osuđen, još se ne raspravlja o smjeni ili suspenziji

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije održao sjednicu iako je još početkom ovoga mjeseca Goran Zubac, ravnatelj SIPA-e, osuđen prvostupanjski na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Podsjećamo, Goran Zubac je osuđen nakon što je oglašen krivim za kazneno djelo nesavjestan rad u službi, a izrečena mu je jednogodišnja zatvorska kazna koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Zubac, rukovoditelj jedne od najvažnijih policijskih agencija u državi, prema presudi nije reagirao na nerede do kojih je došlo 7. veljače kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH te načinjena ukupna materijalna šteta od 339.522 marke.

Neovisni odbor je zapravo nadležan za smjenu i predlaže smjenu rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili kazneno djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za kaznena djela iz oblasti sigurnosti prometa. Enes Obralija, zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora PSBiH, za Klix.ba je kazao kako sjednica još uvijek nije zakazana te da ne zna za kada je predviđeno njezino održavanje.

“Sjednicu treba zakazati predsjednik Žiko Krunić kao i predložiti dnevni red, ali on to do sada nije uradio. Naime, članove Nezavisnog odbora o tome mora obavijestiti najmanje sedam dana prije održavanja sjednice”, pojasnio je Obralija koji smatra kako postoje razlozi za smjenu ili suspenziju. Naime, inicijativa za suspenziju Zupca s pozicije ravnatelja SIPA-e i ranije je pokretana i to u vrijeme kada je Zubac bio samo optuženi, a ne i osuđenik. Međutim, takav prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH nije usvojen na Nezavisnom odboru te je pao zbog dva glasa “protiv”. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar tada je napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Zupcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here