ŽELJANO MOJA, TUGO MOJA: Zovko: “Korupcija i kriminal u BiH – posljedice frustriranosti ‘ustavnom arhitekturom'”

Zanimljiva dijagnoza, za koju je, očito, potrebno višegodišnje diplomatsko i europarlamentarno iskustvo.

Željana Zovko, bivša veleposlanica Bosne i Hercegovine u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, živi je primjer ugrožnosti Hrvata, a osobito Hrvatica, u Bosni i Hercegovini. Bivša srednjoškolska profesorica, koja je više od deceniju provela u bh. diplomaciji, ove je godine, nakon što je samovoljno napustila veleposlaničko mjesto u Rimu, postala poslanica Hrvatske u Europskom Parlamentu.

Europarlamentarka Zovko nazočila je ovih dana u Zagrebu sastanku delegacija HDZ-a Hrvatske i HDZ-a Bosne i Hercegovine. Nejasno je da li je bila u sastavu hrvatskog HDZ-a koji ju je izabrao u Europski Parlament, li sestrinskog HDZ-a BiH, zahvaljujući kome je bila veleposlanica.

U razgovoru za “Jutarnji list” Željana Zovko je komentirala nedavne oštre kritike koje je na račun vlasti u Bosni i Hercegovini iznio predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul. Podsjetimo, Daul je nakon posjete Bosni i Hercegovini kazao da je šokiran rasprostranjenošću korupcije, zastojem u eurointegracijama, stanjem u obrazovanju, činjenicom da studenti kupuju univerzitetske diplome. Njegove kritike poslanica Zovko ovako je prokomentirala:

“Mislim da je reagirao emotivno isprovociran situacijom u kojoj se zemlja nalazi. BiH je u krizi, ali to ne znači da su svi isti i da je proces takav zahvaljujući samo korumpiranosti protiv koje se svi borimo. Točno je da je korupcija veliki problem u BiH, da je obrazovanje nekvalitetno, da su neke obrazovne institucije upitne, no srž problema je neriješena politička siituacija, neriješena ustavna pozicija i ustavna arhitektura iz koje proizilazi cijeli niz frustracija.”

Zanimljiva dijagnoza, za koju je, očito, potrebno višegodišnje diplomatsko i europarlamentarno iskustvo: korupcija u BiH, objašnjava Željana Zovko, nije posljedica sistemske, kapilarne pljačke, katastrofalnog pravosuđa, nezajažljive političke klase, nego ona dolazi kao rezultat “frustracije” zbog neriješene “ustavne pozicije i arhitekture”.

Slobodna Bosna

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here