Zagonetka oko Putinovog zdravlja

Ruski predsjednik Vladimir Putin već danima nije viđen u javnosti. Kremlj demantuje spekulacije o tome da ima zdravstvene probleme. Ipak, glasine ne prestaju.

“Da li je zdrav?” “Apsolutno!” “Ima li jak stisak ruke?” “Takav da bi Vam je slomio kada bi se pozdravio s Vama.” U jednom intervjuu za radio “Eho Moskve” Dimitri Peskov, predsjednikov glasnogovornik, uz ironiju je demantovao glasine da Vladimir Putin ima zdravstvene probleme. 62-godišnji šef Kremlja je “zdrav kao dren” i u javnosti se ne pojavljuje samo zato što ima mnoštvo termina, tvrdi Peskov.

Odgođen sastanak u Astani

U jednom intervjuu dan ranije Peskov je odbacio tvrdnje da je Putinova posjeta Kazahstanu, planirana za kraj ove radne sedmice, otkazana iz zdravstvenih razloga. U kazahstanskom glavnom gradu Astani Putin je htio da se sastane sa predsjednikom te države Nursultanom Nasarbajevim i sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ove tri zemlje su osnivači Euroazijske privredne unije. Zbog sankcija Zapada Rusiji i niskih cijena nafte, ova organizacija ima sve više problema. Osim toga, Putin je s kolegama htio da razgovara o situaciji u Ukrajini. Planirani susret će se održati za nekoliko dana, tvrdi Peskov.

Ipak, već danima se u Rusiji govori o zdravstvenom stanju predsjednika. Novinska agencija RBK bila je jedna od prvih koja je primijetila da se Putin u javnosti nije pojavljivao od 6. marta. RBK nije državna, nego privatna agencija koja važi za dobro informisanu.

Problemi s leđima narušavaju predsjednikov imidž

Ovo je drugi put da se u javnosti diskutuje o zdravstvenom stanju Vladimira Putina. U septembru 2012. je mnogima palo u oči da Putin šepa. Ruski predsjednik je tada smanjio broj nastupa u medijima i otkazao više termina i putovanja u inostranstvo. Njegov glasnogovornik Peskov tada je rekao da se predsjednik povrijedio prilikom bavljenja sportom. Poznato je da je Putin aktivni džudista.

Spekulacije o zdravlju tada po treći put izabranog predsjednika ostavile su mrlje na njegovom imidžu. On se u javnosti uvijek predstavlja kao zdrav čovjek i sportista. Postoje i njegove fotografije na kojima je go do pojasa. Rusi do tada nisu bili u prilici da vide predsjednika kako šepa. U opozicionim krugovima i na internetu bio je to povod za mnoge šale i izrugivanja.

Spekulacije o “pobuni u palači”

Ovoga puta glasine o njegovim navodnim zdravstvenim problemima stižu samo nekoliko dana uoči prve godišnjice od ruske aneksije Krima, a u toku je još uvijek kriza na istoku Ukrajine.

Postoje čak i glasine da je Putin navodno mrtav i da je u toku “bitka” za to ko će preuzeti njegovu poziciju. Ništa novo. Već mjesecima ruski mediji spekulišu o mogućoj “pobuni” prozapadnih struja u predsjedničkoj palači ili o mogućem napadu na predsjednika. Sam Putin je na to reagovao s humorom. “Kod nas ne postoje palače, pa ne može biti ni pobuna u palači”, izjavio je u decembru 2014. Dodao je da je njegova rezidencija u Kremlju sigurna.

Borba s čečenskim liderom Kadirovom?

Činjenica je da se predsjednik danima nije pojavljivao u javnosti, i to u danima u kojima teče istraga o ubistvu njegovog političkog protivnika Borisa Njemcova. Ruska policija je brzo saopštila da je uhapsila nekoliko osumnjičenih. Radi se o saradnicima policijskih i sigurnosnih službi iz ruske republike Čečenije. Međutim, glavnoosumnjičeni je potom povukao svoje priznanje. Ruski mediji pišu o drugim mogućim počiniocima koji takođe stižu iz Čečenije i tvrde da su njihova imena poznata Putinu.

Neki analitičari pretpostavljaju da postoji konflikt između ruske obavještajne službe i moćnog čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, koji je lično podržao glavnog osumnjičenog u slučaju ubistva Borisa Njemcova. Kadirov je nedavno od Putina dobio visoko odlikovanje i zakleo se ruskom predsjedniku na vjernost. Navodno bi za njega bio spreman i da umre.

DW

Podijeli objavu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here