Suđenje Mladiću: Za bijeg iz Travnika Hrvati morali platiti 1,5 miliona KM

Ratni zapovjednik vojske Srba u BiH Ratko Mladić kao svjedoka obrane doveo je u Den Haag tajnika HVO-a u općini Travnik 1992. – 1993. Davora Kolendu.

On je trebao svjedočiti da je Mladićeva vojska bila humana prema Hrvatima koji su se nakon izbijanja sukoba s Muslimanima kolektivno izvukli iz Travnika 7. juna 1993. preko srpskog teritorija.

Agencija Sense prenosi da je haaški tužitelj Roeland Bos tokom ispitivanja Kolende pokazao Mladićev dopis iz juna 1993. da “HVO treba predati paket srpskoj strani s milion i pet stotina hiljada njemačkih maraka za prijevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete…”

– Oko 5.000 žena, djece i staraca autobusima je prebačeno preko Vlašića u Hrvatsku, a 800 muškaraca nekoliko je dana zadržano u logoru na Manjači. Tamo im je osiguran smještaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namjere, tvrdi Mladić.

Tužitelj je izvukao staru Kolendinu izjavu koju je 1993. dao SIS-u, gdje kaže kako je na Manjači s drugima na temperaturi većoj od 30 stepeni cijeli dan morao skandirati “Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska”. Kolenda sada nije demantirao tu izjavu.

Dok su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati ratovali, u BiH su bili saveznici 1993. i 1994, Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i municija, tako da su se strane vrlo lako dogovorile, ispričao je sudu Kolenda.

Tužitelj Bos je u protuispitivanju predočio nekoliko dokumenata o saradnji srpske vojske i HVO-a u BiH: Hrvati su plaćali Srbima da tuku artiljerijom po Armiji BiH kad im je to trebalo, i naručivali oružje u zamjenu za naftu i novac. Hrvati su srpsku pomoć skupo plaćali, navodi iz haške sudnice agencija Sense.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here