Sjećanje na fra Luku Markešića: Zalagao se za zajednički život

HNV u BiH organizovao je okrugli stol posvećen fra Luki povodom obilježavanja dvogodišnjice njegove smrti.

Piše: Minela Pamuk

Kada se govori o fra Luki Markešiću govori se, ustvari, o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o ravnopravnosti naroda, o humanizmu, slobodi i pravima ljudi.

Rekao je ovo gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas na okruglom stolu organizovanom povodom obilježavanja dvogodišnjice smrti fra Luke Markešića.

– Na samom početku rata, agresije na BiH, svojim istupima fra Luka je dao do znanja gdje se nalazi, na kojoj političkoj poziciji i gdje se nalazi franjevačka provincija Bosne srebrene, jer njegovi govori se nisu razlikovali od govora većine franjevaca, posebno od govora fra Petra Anđelovića, tadašnjeg provincijala. Za njih je BiH bila temelj njihovog života i nikada nisu dvojili oko mogućnosti opstajanja u BiH. Fra Luka je bio veliki kritičar i aktivista protiv politike podjele BiH, protiv uništavanja BiH i njenih naroda i nikada nije preferirao nijedan narod, a znao je kako se treba boriti za narod kojem je pripadao i za vjeru kojoj je pripadao, istakao je Komšić.

Ostavio je fra Luka, tvrdi to i profesor Mirko Pejanović, poseban pečat u svom radu kao predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća. U vremenu u kojem je djelovao dao je zanimljiv pečat u metodu rada HNV-a na najvažnijim područjima djelovanja jedne takve nevladine organizacije.

– Ja sam tada vodio Srpsko građansko vijeće i imao sam odličnu saradnju s njim. Mi smo to zvali zajednički rad, koordinacija i radili smo na raznim pitanjima. Najprije je to bilo pitanje postizanja ustavne ravnopravnosti naroda na cijelom prostoru države BiH, to je onaj poznati projekt koji se zvao Konstitutivnosti naroda kroz odluku Ustavnog suda BiH, a zapravo on znači uvođenje ustavne ravnopravnosti na cijelom prostoru i skidanje diskriminacije u entitetskim ustanovama kada je u pitanju ravnopravnost naroda. Vršili smo demokratski pritisak, najviše uz pomoć medija, na proces odlučivanja u Ustavnom sudu i Ustavni sud je 2000. godine donio jednu snažnu odluku na temelju koje su kasnije promijenjeni entitetski ustavi i ukinuta ova diskriminacija. U toj aktivnosti fra Luka je na veoma inovativan način unosio sebe i prijedloge Hrvatskog narodnog vijeća, sjetio se Pejanović, koji je bio i prijatelj sa fra Lukom.

Teško je danas, kako je kazao Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, prepoznati ljude u BiH koji su sa takvom upornošću, dosljednošću i intelektualno-političkom čistotom misli, jasnim stavovima gradili svoje misli za dobrobit svih u BiH.

Sjetio se fra Luke i fra Mile Babić koji je kazao kako je fra Luka bio protiv etničkog nacionalizma. Zalagao se, kako je kazao, prvo za ljudska prava, pa onda za prava kolektiva.

Oslobođenje

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here