Policija pod političkim tutorstvom

Hrvatska stranka prava (HSP) drži vrlo opasnim po društvo i neovisnost policije te sigurnost građana jučerašnji izbor novog Neovisnog/Nezavisnog odbor za izbor i imenovanja u Federalnoj uprav i policije (FUP) koji je izvršen po modelu političkog pritiska i ucjena.

Riječ je o klasičnom izboru u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u formi političkog pritiska i nemoralne trgovine koja bi trebala biti legalizirana i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Međutim, nadamo se kako će ovo biti zaustavljeno upravo u Domu naroda ali i od strane pravosudnih tijela u BiH, jer pored političkog izbora i nasilja nad procedurom, izvršene su i nezakonitosti u smislu zastupljenosti žena. Naime, u Odboru bi od sedam članova trebale biti zastupljene i žene, pored one nacionalne odrednice o tri Bošnjaka, dva Hrvata te jednog Srbina i jednog ostalog.

U pozadini cijelog slučaja je nezadovoljstvo HDZ BiH sa prijašnjim izborom Dragana Lukača za direktora FUP-a i pokušaj da se preko novog Neovisnog/Nezavisnog odbora izvrše politička imenovanja i kadroviranja u samoj policiji od postavljanja načelnika odjela do specijalnih jedinica i logističkih poslova. Direktora Lukača se sustavno medijski napadalo oko njegova staža, ali kada se utvrdilo da nije ispunio uvijete za mirovinu, sada ga se želi maknuti preko Neovisnog/nezavisnog odbora. Već duže vrijeme se u policijskim krugovima spominje Robert Perić iz Granične policije i Željko Ćorić iz SIP-e kao mogući kandidati za prvog čovjeka FUP-a i one koji će u Sarajevu osigurati redi i mir u Hercegovini, posebice za stranačke tajkune i ratne profitere. Nakon ovog prvog koraka, očito da su se otkočili odnosi HDZ BiH i SDA po pitanju daljnjeg ovladavanja policijom, koja je jedina koliko-toliko ostala neovisna, dok su svime ostalim ovladali, od zdravstva i školstva do oružanih snaga i sveučilišta te javnih i kulturnih institucija.

Među predloženim kandidatima od sedam članova, a na prijedlog Mladena Boškovića dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i ujedno predsjednika Komisije za izbor i imenovanja, te visokog dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) iz Stoca, prošla je ova nelegalna odluka po modelu političkih ucjena. Sada predstoji da isti tekst prođe i u Domu naroda Parlamenta BiH i objavljivanje u Narodnim novinama, kako bi odluka mogla stupiti na snagu, ali već sada je izvjesno da se to ne može dogoditi, jer su prekršeni pozitivni zakonski akti oko samog sastava Odbora po pitanju spolne zastupljenosti, ali i već razvidnog pristupa pokušaja političkog tutorstva i ovladavanja policijom. Policija mora biti profesionalna i neovisna, a nakon ovoga čina i kočenja održavanja sjednica Zastupničkog doma, dok se ne izglasa ova odluka, dokaz je kako je po srijedi velika politička trgovina i ucjena na koji je pristala Stranka demokratske akcije (SDA) koja se godinama klela u neovisnost policijskih struktura.

Nikola Raguž, predsjednik HSP

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala neznase.ba
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here