Plenković istjerao Most na čistac. Pa ga najurio iz Vlade

Taman kad je na sjednici Vlade najavio nacionalni program reformi, premijer Andrej Plenković proveo je prvu reformu: razriješio je trojicu ministara Mosta koji su digli ruku protiv odluke da Vlada stane u zaštitu Zdravka Marića.

Piše: Tomislav Klauški

I tako je na petoj točki Vlade, praktički pala Vlada.

Druga Vlada HDZ-a i Mosta u razmaku od manje od godinu dana. Nakon ovoga moglo bi se čak reći da će ona Vlada koja preživi proljeće dobiti jubilarnu nagradu.

Uglavnom, tako nam izgleda ona obećana stabilnost Andreja Plenkovića.

Ne samo da je godinu dana jedva preživljavao u koaliciji s Mostom, dovodeći se u situaciju da tri njegova ministra u Vladi dižu ruku protiv njegova prijedloga, već je rezolutno smijenio ta tri ministra i praktički doveo Most pred svršen čin. Valjda bismo sad trebali dobiti tu obećanu stabilnost.

Jer ova koalicija je gotova.

Nije žrtvovao pijuna

U razmaku od samo par dana Plenković se tako riješio župana Zlatka Ževrnje i tri Mostova ministra, od kojih su dvojica ključna ministra u Vladi, zaduženi za resore pravosuđa i unutarnjih poslova. A odlučio je zadržati ministra financija Zdravka Marića, odnosno nije želio žrtvovati “pijuna”, premda najvažnijeg u Vladi, za opstanak koalicije koja mu je ionako predstavljala sve veće opterećenje.

Ovakav napad hrabrosti Andreja Plenkovića nitko nije očekivao.

Potez sa Ževrnjom još se moglo protumačiti kao spašavanje HDZ-a pred lokalne izbore, ali ovim otvorenim i dosad još neviđenim izbacivanjem trojice ministara iz Vlade, i to pred televizijskim kamerama, dakle pred očima čitave javnosti i birača, premijer je značajno podigao uloge.

I nametnuo se kao lider.

Bio je to nečuven potez za jednog diplomata i dosad prilično kompromiserskog, mekanog i neodlučnog političara koji je uporno odgađao donošenje teških odluka. Ali kao takav, ovaj potez ipak nosi rukopis Vladimira Šeksa, sive eminencije HDZ-a koji je kumovao planu za smjenu Ževrnje i mogao bi stajati iza Plenkovićeva plana da današnjim izglasavanjem povjerenja Mariću, istjera Most na čistac.

Most navodno, prema nekim infromacijama, nije želio da se danas na sjednici Vlade nađe točka dnevnog reda s izglasavanjem povjerenja Mariću, ali je Plenković sinoć naknadno uvrstio tu točku kako bi dočekao odluku Mosta prije neizvjesnosti s izglasavanjem u Saboru.

Most glumi žrtvu

I koliko god to sada izgledalo bizarno, uoči lokalnih izbora ovime bi politički mogle profitirati obje strane: Most je ostao principijelan oko Marića i mogao bi glumiti žrtvu Plenkovićeve samovolje, a Plenković je pokazao liderstvo i odlučnost da raščisti situaciju s nepouzdanim partnerom.

Svatko je ostao dosljedan sebi. Barem na kratki rok.

Ali to svejedno dokazuje, ta njihova dosljednost, da ovi partneri naprosto više nisu stvoreni jedni za druge.

Ako je Most lani srušio HDZ, a HDZ danas srušio Most, onda je teško zamisliti da bi ikada više te dvije stranke mogle sjesti zajedno u Vladu.

Osim ako ne računaju na treću sreću.

Plenković je danas srušio Vladu, ali je ojačao svoju poziciju. Most je danas ostao bez tri ministra, ali je možda ostao vjeran sebi.

A hrvatski građani još jednom gledaju tragikomični igrokaz Vlade koja nam se zaklinjala u stabilnost.

24 sata

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here