Odgođeno imenovanje federalne vlade

Imenovanje Vlade Federacije BiH je odgođeno zbog viška kandidata za ministre iz reda srpskog naroda, a očekuje se kako bi novi saziv trebao biti imenovan u narednim danima, kazao je za Al Jazeeru Fadil Novalić, kandidat za premijera FBiH.

Prema Ustavu Federacije FBiH, entitetsku vladu čini osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Međutim, kako je kazao Novalić, kada su se popunjavale aplikacije, nije odmah primijećeno da postoje četiri kandidata za ministra iz reda srpskog naroda.

”Svi su u dobroj vjeri da će to biti riješeno večeras ili sutra”, rekao je Novalić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović ranije je saopćio kako je uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova Vlade FBiH utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi propisani Ustavom te da u cilju zaštite Ustava povlači saglasnost datu na Odluku o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u vladi u predloženom sastavu.

Spor o Ministarstvu finansija

Tri stranke koje čine novu vlast u Federaciji BiH najviše su se sporile o Ministarstvu finansija.

Gotovo po pravilu, na čelu tog resora je, po nacionalnom ključu, Hrvat. U ovom mandatu i na federalnom i na nivou države je iz redova Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Hrvatske udruge ratnih stradalnika u BiH razočarane su jer Hrvatima nije pripalo mjesto federalnog ministra za branitelje. Jer, takva su bila predizborna obećanja – da će se poništiti revizija koju smatraju nepravednom.

“Mi smo se svi radovali. Naravno i naša Udruga logoraša, koja je silno patila u proteklom četvorogodišnjem razdoblju. Mi smo veoma razočarani, ali eto. To je to…”, kaže Mirko Zelenika, član Udruge hrvatskih logoraša u BiH.

Pitaju se zašto umjesto, naprimjer kulture, HDZ nije više insistirao na ministarstvu koje se bavi njihovim pravima. Pratili su, umjesto toga, spor o nadzoru nad finansijama. No, tu političku bitku smatraju opravdanom.

“Ako će predsjednik Vlade FBiH biti Bošnjak, da dopredsjednik Vlade i ministar financija bude Hrvat i to je sasvim OK”, dodaje Zelenika.

Ta podjela mjesta na snazi je otkad postoji Federacija. Premijera Bošnjaka uvijek je pratio ministar finansija Hrvat. Dva nisu bila iz HDZ-a, u vrijeme SDP-ovih premijera. No, i tada su ministri bili iz manjih stranaka s hrvatskim predznakom.

“Kada je riječ o ministrima koji ulaze u novi saziv Vlade FBiH, najviše su se koplja lomila oko onoga za financije. Na kraju je odlučeno da to ministarstvo dijele sve tri stranke u vlasti, a ministra, odnosno ministricu, imenuje HDZ BiH”.

Vlada se sastavlja po nacionalnom ključu – devet Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. U takvom odnosu i načinu donošenja odluka, mjesto ministra finansija ima posebnu težinu.

‘Politika se svodi na novac’

“On ima jednu važnu političku funkciju, da praktično može kontrolirati procese s isplatom novca u Federaciji BiH jer ne postoje propisi unutar odlučivanja Vlade FBiH da se može oko bilo koje točke donijeti veto ili je zaustaviti. Za razliku od Vijeća ministara u kojemu imate nacionalni veto”, ističe Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Osim u slučaju izmjena zakona o načinu odlučivanja, Ministarstvo finansija ostaje, uz premijera, ključno. HDZ BiH je, pak, osim entitetskog, u koalicijskim pregovorima dobio i državnog ministra finansija.

“Ja osobno mislim da to nije dobro rješenje koje je sad dogovoreno. Jer na taj način postoji teorijska, a mislim i praktična mogućnost da se preko ministara financija ostvari apsolutna kontrola financijskih tijekova i Federaciji i BiH”, ocijenio je Slavo Kukić, profesor Sveučilišta u Mostaru.

Kukić kaže kako se politika u BiH uglavnom svodi na novac. Spor o Federalnom ministarstvu finansija pokazao je ono što je na koncu dogovoreno, da novčane tokove žele kontrolirati sve tri stranke koje čine vlast.

Al Jazeera

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here