Ivić Pašalić se vraća u HDZ?

Na obilježavanju 25. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a u utorak navečer u dvorani “Vatroslav Lisinski” okupilo se, prema nekim procjenama, više od 2000 ljudi.

No, najviše pažnje privukao je dolazak Ivića Pašalića. Bivšem potpredsjedniku HDZ-a i nekadašnjem savjetniku predsjednika Franje Tuđmana bilo je to, kako nam je sam rekao, prvo pojavljivanje na nekom velikom HDZ-ovu skupu otkako ga je Ivo Sanader isključio iz stranke.

Autor: Rozita Vuković

– S radošću sam primio poziv i došao. Bio sam i na godišnjici smrti predsjednika Tuđmana na koju sam pozvan, a sada sam pozvan jer sam ovdje prije 25 godina bio na Prvom općem saboru – komentirao je svoj dolazak Pašalić. Na pitanje znači li to da bi se nakon 13 godina mogao vratiti u HDZ, rekao je kako između njegova povratka u HDZ i njegove želje da postane član stranke postoji ozbiljna statutarna prepreka.

Ublažavanje Statuta

– Riječ je o izmjeni Statuta koji je Sanader donio kad me isključio. Tada je promijenjen Statut da oni koji su isključeni ne mogu ponovno biti primljeni u stranku. Ali to je stvar formalne naravi. Postoji jedan kontinuirani dijalog i dobra želja, nadam se, s obje strane. Ali, pomalo, ima vremena – rekao je Pašalić o mogućem povratku.

Inače, prema sadašnjem Statutu HDZ-a, oni koji su izbačeni ne mogu se ponovno učlaniti, a oni koji su izbrisani ili sami otišli mogu se vratiti, ali onda o njihovu zahtjevu odlučuje Visoki časni sud. Putem Visokog časnog suda tako se u HDZ nedavno vratio Milan Kovač koji je svojedobno otišao iz stranke i pridružio se Pašaliću u Hrvatskom bloku. Danas je Kovač član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Zajednice utemeljitelja, a jučer nam je rekao da “u HDZ-u vlada pozitivno razmišljanje oko povratka onih koju su nepravedno izbačeni iz stranke”.

– Stav je da treba ublažiti odredbe Statuta kako bi se i Pašaliću, ali i svima onima koji izraze želju za povratkom u HDZ, a koji su nepravedno izbačeni, taj povratak olakšao. A gospodin Pašalić je nepravedno izbačen, na najbrutalniji način i bez argumenta. Kao predsjednik Zajednice utemeljitelja ja sam posebno senzibiliziran za utemeljitelje koji su na takav način izbačeni. Doktor Pašalić bio je prva žrtva detuđmanizacije – rekao je Kovač.

Radna skupina

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak rekao je da se u stranci nije razgovaralo o konkretnim imenima koja se žele vratiti, ali je potvrdio da se radi na izmjeni Statuta.

– Osnovana je radna skupina koja radi na tome kako bi se na sljedećem izbornom Saboru koji će se održati iza parlamentarnih izbora, promijenio Statut. Ima dosta onih koji su isključeni i izbrisani iz članstva a da nisu prošli proceduru i zato im, ako to žele, treba olakšati povratak – rekao je Čuljak.

Jutarnji.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here