back to top

Mediteranska ishrana potvrđuje svoj status jednog od najzdravijih načina ishrane na svijetu.

Nova studija objavljena u ponedjeljak u BMJ journal dala je još jedan argument koji potvrđuje da je mediteranska ishrana jedna od najzdravijih na svijetu, prenosi CNN

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Ubrzava rad metabolizma

Istraživanje je potvrdilo da ta vrsta ishrane može za samo godinu dana da promjeni mikrobiom kod starijih ljudi, poboljša funkcije mozga i produži životni vijek.

Studija je pokazala da mediteranska ishrana može da smanji produkciju inflamatornih hemikalija i tako spriječi razvoj hroničnih bolesti kao što su dijabetis, rak i ateroskleroza.

Tokom čitavog života kroz probavni trakt čovjeka prođe oko 60 tona hrane, a time se naša crijeva izlažu milionima različitih bakterija, ne računajući one sa kojima smo rođeni.

Mnoge od tih bakterija igraju dobre i loše uloge u tome kako apsorbujemo hranjive materije, kako funkcioniše naš imuni sistem, utiču na nivo energije i rad metabolizma.

Nauka je pokazala da se sa starenjem smanjuju i vrste i količine mikroba koje se nalaze u crijevima. Loša ishrana naročito je česta kod starijih osoba, a na to utiče njihovo opšte zdravstveno stanje, a posebno stomatološki problemi.

Tokom studije naučnici su analizirali mikrobiom crijeva kod 612 starijih osoba iz Francuske, Italije, Holandije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, prije nego što su njih 323 stavili na specijalan režim ishrane.

Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma

Dijeta je bila prilagođena starijim osobama a zasnivala se na mediteranskim principima ishrane. Uključivala je mnogo voća i povrća, orašastih plodova, mahunarke, maslinovo ulje, ribu, malo crvenog mesa kao i malo šećera i zasićenih masti.

Ostali učesnici studije, starosti od 69 do 79 godina zamoljeni su da nastave sa uobičajenim načinom ishrane tokom narednih dvanaest mjeseci.

Nakon godinu dana, kod onih koji su se hranili prema principima mediteranske ishrane primjećene su korisne promjene mikrobioma u probavnom sistemu.

Usporen je gubitak bakterijske raznolikosti i smanjena je proizvodnja potencijalno štetnih markera upale poput C-reaktivnog proteina i interleukina-17.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Istovremeno došlo je do povećanja broja dobrih bakterija koje su onda povezane sa poboljšanjem memorije, navodi se u studiji. Promjena ishrane također usporila znakove krhkosti, odnosno uticala na stabilnost i brzinu hoda i smanjila drhtanje ruku.

Studija je rađena kao dio većeg projekta pod nazivom “Evropski projekat ishrane kod starijih ljudi” ili “NU-AGDE”, koji je uključivao 1.200 ispitanika, a koji je započet još 2012. godine.

Kako izgleda mediteranska dijeta

mediteranska ishrana
Mediteranska ishrana

Glavne karakteristike mediteranske prehrane su:

  • visok unos nezasićenih masnih kiselina,
  • smanjen unos zasićenih masnih kiselina,
  • nizak unos mesa i mesnih prerađevina,
  • umjeren unos alkohola,
  • umjeren unos mlijeka i mliječnih proizvoda,
  • visok unos kruha, žitarica i leguminoza.

Mediteranska dijeta nije vegetarijanska jer se najviše konzumiraju riba i morski plodovi, a umjereno meso i mesni proizvodi. Također, jedu se velike količine svježih namirnica, poput svježeg voća i povrća. Uobičajeni desert je svježe voće.

Mediteranska ishrana kao način života

Prethodne publikacije također su potvrdile benefite mediteranskog načina ishrane, a neki od najdominantnijh su poboljšanje memorije i kognitivnih sposobnosti generalno.

Kod starijih ljudi koji su se pridržavali ovog načina ishrane uočeno je da duže imaju jače kosti što je posebno značajno kod onih ispitanika koji imaju osteoporozu, poboljšan krvni pritisak i zdravije arterije.

Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma
Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma

Mediteranska ishrana nije samo ishrana, nego način života”, rekla je u jednom od intervjua povodom istraživanja, dijetetičar Rahaf al Boči.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Mediteranska ishrana već tri godine za redom osvaja prvo mjesto na listi “najbolje ishrane”, koju pravi US News and World Report’s.

PREPORUKA

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima