back to top

Sindrom iritabilnog kolona – uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom iritabilnog kolona jedan od najčešćih probavnih poremećaja

Sindrom iritabilnog kolona – spastički kolon, poznat i kao IBS (Irritable bowel syndrome ili iritabilni kolon), je poremećaj probavnog sustava koji ne predstavlja životno ugrožavajuće stanje, ali značajno narušava kvalitetu života oboljele osobe.

Ovaj poremećaj može se javiti u svim dobnim skupinama, najčešće se javlja kod ženskih mlađih osoba između 20 do 30 godina no mogu to biti i druge osobe često ili stalno izložene stresu. Poremećaj je to probave debelog crijeva koje povezuje dio tankog crijeva do anusa.

Nije poznat točan uzrok ove bolesti, javlja se u obliku više različitih tegoba, a čest uzrok su mu stres ili napetost, upale i infekcije, može se razviti nakon trovanja hranom ili kao posljedica preosjetljivosti na neku hranu.

Sindrom iritabilnog kolona često je popraćen emocionalnim čimbenicima, neadekvatnom prehranom, uzimanjem nekih lijekova, anksioznim poremećajima, depresijom, napadajima panike ili u rijetkim slučajevima i utjecajima hormona.

Kod oboljelih se javljaju bolovi u crijevu, koji se ponavljaju 3 mjeseca i duže te proljev i/ili zatvor crijeva, dolazi do promijenjenog ritma pražnjenja crijeva, neravnoteže crijevne mikroflore.

sindrom iritabilnog kolona
Šta je sindrom iritabilnog kolona?

Simptomi koji upućuju na sindrom iritabilnog kolona

Simptomi IBS-a (sindrom iritabilnog kolona) mogu biti različiti, najčešće su to bolovi u trbuhu u obliku grčeva koji uglavnom prestaju nakon pražnjenja crijeva.

Također su česti simptom proljev i opstipacija (zatvor crijeva) ili i jedno i drugo. Osim neugodnih ponekad i vrlo jakih bolova javlja se nadutost, u stolici ima sluzi, probava je bučna, oboljeli osjećaju slabost i mučninu.

Bolest se javlja ili sa simptomima proljeva ili konstipacije. Kod sindroma iritabilnog crijeva kada prevladavaju proljevi, oni se obično javljaju odmah poslije buđenja, ili za vrijeme ili neposredno nakon obroka, osobito nakon naglog konzumiranja hrane.

Javlja se bol, nadutost, hitan nagon na defekaciju obično sa stolicama malog ili umjerenog volumena, pa čak i inkontinencija.

Kod sindroma iritabilnog crijeva kada prevladava konstipacija, bolesnici obično osjećaju bol najmanje na jednom mjestu u crijevu, konstipacija se izmjenjuje s periodima normalne učestalosti stolice.

Stolica je uz bistru ili bijelu sluz, mogu se javiti nadutost, vjetrovi, mučnina i žgaravica. Emocionalni stres i obroci često pogoršavaju sindrom iritabilnog kolona.

sindrom iritabilnog kolona
Simptomi koji upućuju na sindrom iritabilnog kolona

Dijagnoza i kako se liječi sindrom iritabilnog kolona

Dijagnoza poremećaja sindroma iritabilnog crijeva se kod liječnika specijaliste određuje nakon dijagnostičke obrade kojom je potrebno isključiti eventualnu organsku bolest crijeva.

Najčešće će liječnici tražiti da se napravi kompletna krvna slika, CRP (C-reaktivni protein) i/ili fekalni kalprotektin, testiranje serološko na celijakiju, probir na karcinom debelog crijeva kako bi se isključila maligna bolest crijeva.

Za liječenje je najvažnija promjena u načinu života i prehrane, izbjegavanje hrane koja izaziva nadutost odnosno plinove (npr. grah, luk, mrkva, banane, šljive, pereci), alkohol i kofein treba izbjegavati, ponekad i laktozu i gluten.

Kod bolesnika s konstipacijom potrebno je korištenje laksativa, kako bi se smanjili ili spriječili bolovi liječnik će prepisati određene lijekove, u slučaju depresivnog stanja antidepresive.

Važno je strogo pridržavanje preporuka liječnika kako bi se pravilno ovaj poremećaj liječio, liječenje je obično dugotrajno.

Redovita tjelesna aktivnost dokazano ublažuje simptome sindroma iritabilnog crijeva. Iako većina bolesnika od ovog poremećaja pati čitav život, većina oboljelih pronađe načine na koje mogu ublažiti simptome.

sindrom iritabilnog kolona
Dijagnoza i kako se liječi sindrom iritabilnog kolona

Vrlo je važno pridržavati se pravila u vezi prehrane, oboljeli ne bi trebali konzumirati masnu hranu, alkohol, kavu, gazirana pića, mahunarke, žitarice i neoguljeno voće.

Također se preporučuje jesti polako i redovito, obroci ne bi smjeli biti preobilni, i smanjiti maksimalno unos šećera.

Za prevenciju kako bi se izbjegao sindrom iritabilnog kolona dobro je imati prehranu bogatu celulozom, voćem, povrćem, a smanjiti konzumiranje masne i zašećerene hrane, smanjiti unos ugljikohidrata.

Potrebno je smanjiti stres na minimum. Važno je oboljelima pružiti psihološku pomoć i suosjećajnost.

Važno je oboljelima koje muči sindrom iritabilnog kolona reći da nije u pitanju nikakva fizička bolest već da se radi o naglašenoj osjetljivosti njihovih crijeva na stres, hranu ili lijekove. Izuzetno je važno dovoljno se odmoriti, higijena spavanja je također bitna.

Tagovi: bolovi u trbuhu, IBS, probavni poremećaj, Proljev, Sindrom iritabilnog crijeva, sindrom iritabilnog kolona, spastički kolon, zatvor crijeva

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima