Nacionalni parkovi u Hrvatskoj: 8 predivnih lokacija koje trebate posjetiti

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj oblijuju predivnim prizorima gdje je priroda pokazala svoju potpunu raskoš.

Svjetski poznata po svojim prirodnim ljepotama, Hrvatska je zemlja koja se zaista može pohvalti nevjerojatnim krajolikom. Stoga, nije čudo da tako mala zemlja ima čak 8 prekrasnih nacionalnih parkova koji se prostiru preko 3 regije.

Većina nacionalnih parkova nalazi se u Dalmaciji (4), Središnjoj Hrvatskoj (3) i Istri (1). Najstariji, ujedno i najpoznatiji nacionalni park su Plitvička jezera, proglašene 1949. godine. Ubrzo nakon proglašen je i NP Paklenica. S drudge strane, najmlađi nacionalni park je Sjeverni Velebit, osnovan 1999. godine. 

Plitvice i Kornati uvršteni su i na popis UNESCO-ve svjetske baštine, a Paklenica i Sjeverni Velebit uvršteni su u program “Čovjek i Biosfera” (MaB) kojemu je cilj uspostaviti i njegovati odnos između čovjeka i prirode. 

Od kristalno čistih slapovi uokvirenih netaknutom prirodom preko panoramskih pogleda i raznolike flore i faune – Hrvatska jednostavno nudi sve! Riječ je o jednom od ekološki najočuvanijih dijelova Europe prepunom geoloških otkriča i prirodnih fenomena.

GoSlim - smršaj zdravo

U nastavku vam donosimo vodič s popisom svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj poredanih po regijama. Na dnu možete vidjeti i kartu svih hrvatskih nacionalnih parkova za lakše snalaženje. 

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj po pregijama

Hrvatska je zemlja oja oduzima dah, a njeni nacionalni parkovi su najveći dokaz toga. Najveći broj nacionalnih parkova nalazi se u Dalmaciji, slijedi ju Središnja Hrvatska. U istri se nalazi jedan nacionalni park, no nimalo manje očaravajuć od ostalih. Jedina regija u kojoj ne postoji nijedan nacionalni park je Slavonija. 

Dalmacija (4)

Nacionalni park Mljet

NP Mljet pokriva oko jedne trećine otoka Mljeta. Najbolje je poznat po Malom i Velikom jezeru, važnim oceanografskim fenomenima. U Velikom jezeru nalazi se Otok svete Marije s romaničkim benediktinskim samostanom koji će zaintrigirati sve ljubitelje povijesti i umjetnosti. S obzirom na to da pješačke staze povezuju mjesta Pomena i Polače, posjetitelji se mogu odlučiti i za bicikliranje. Štoviše, istraživanje jezera, njihovih plaža i špilja kanuom također je opcija. Mljet možete lako posjetiti brodskim linijama iz Dubrovnika i Pelješca. 

Jedna od opcija za doći do parka je i prijevoz jednim od brojnih izletničkih brodova koji polaze iz Splita, Korčule i Hvara. Zbog svoje ugodne mediteranske klime, Mljet je idealan za posjetiti u bilo koje doba godine. 

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Mljet

Nacionalni park Kornati

Kornati su neizostavna lokacija prilikom obilaska Hrvatske. Ovaj jedinstveni “otočni” nacionalni park sačinjava 89 otoka, otočića i grebena. U prijevodu, samo ¼ ukupne površine čini kopno. Najbolji način za uživati u božantsvenom okružju je isprobati neke od aktivnosti kao što su ronjenje i plivanje. Međutim, zbog svoje izoliranosti Kornati se mogu posjetiti jedino u sklopu organzirane ture, a najveći izbor ćete pronaći u Murteru. Ovakve vrste ekskurzija organiziraju se svakodnevno u vrijeme sezone. Koliko su Kornati lijepi govori i činjenica da su se našli na popisu 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj!

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Krka

Slapovi Krke izdvajaju se od ostalih parkova ponajviše zbog svoje bioraznolikosti. Ono što NP Krka čini posebno atraktivnim je 860 biljnih vrsta i preko 20 vrsta riba od kojih su polovica endemske. Upravo zbog toga, Krka se smatra jednom od najbogatijih europskih rijeka. Prije nego li se okupate podno slapova, preporučamo da obiđete Manastir Krka. Iako je Krka prekrasna u svako doba godine, preporučamo da je posjetite u jesen. Većina brodskih izleta do Krke polazi iz Šibenika, Splita, Zadra ili Trogira. Želite li ići autobusom, do Krke možete doći svakodnevnim autobusnim polascima do Skradina.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
NP Krka

Nacionalni park Paklenica

NP Paklenica odličan je izbor za sve ljubitelje avanture jer parira nekim od najpopularnijih penjačkih destinacija u Europi s preko 50 godina tradicije sportskog penjanja i alpinizma. Park nudi oko 400 penjačkih ruta koje se razlikuju po dužini i težini. Paklenica je najposjećenija upravo za vrijeme događaja Big Wall Speed Climbing. Ovo međunarodno natjecanje održava se 1. svibnja. Pogled s visina je zaista impresivan i obuhvaća vrhove planina, kanjone i šume. Špilje Manita Vodica su najimpresivnje i otvorene su za obilazak.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Paklenica

Središnja Hrvatska (3)

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvice su najpopularnija atrakcija u Hrvatskoj. Sastoje se od 16 velikih jezera i nekoliko malih koji zajedno čine impresivan sustav kaskadnih slapova zaštićenih UNESCO-m. Netaknuta priroda Plitvica posjetiteljima diljem svijeta oduzima dah. Zahvaljujući svojoj popularnosti, na Plitvicama možete očekivati velike gužve, pogotovo ljeti. Dobra ideja je posjetiti ih nakon sezone, u rujnu ili listopadu. U međuvremenu, na prethodnom linku provjerite sve potrebne informacije o ulaznicama i dolasku do parka. 

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Risnjak

NP Risnjak je dobio ime po jednoj od najvećih i najrjeđih predatora ovih prostora – risu. Park je također poznat po Velikom Risnjaku, drugoj najvišoj planini u Gorskom Kotaru. S vrtoglavih 1528 metara visine pruža se panoramski pogled na Kvarner, Istru i slovenski dio Alpa. Podno planine se nalazi takozvana Čudesna dolina leptira. Ovo ime nosi zbog očaravajuće tirkizne rijeke Kupe i bogate flore i faune koja ju okružuje. Risnjak je dosta posjećen park, a najviše zbog udaljenosti od nekih drugih atraktivnih destinacija poput Opatije Crikvenice.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Sjeverni Velebit

NP Sjeverni Velebit popularan je po svojim izvanrednim krškim podzemnim formacijama koje prikazuju čitav jedan svijet ispod nas. Na površini je moguće vidjeti tragove vuka, medvjeda ili risa. S obzirom na to koliko su risevi rijetka životinja na svijetu, zaista je velika čast vidjeti ga uživo. Glavni razlog zbog kojeg biste trebali posjetiti ovaj nacionalni park je taj što je ovo područje posve neistraženo. Također se našao na listi 50 najboljih nacionalni parkova u Europi, zajedno s Plitvicama i Paklenicom.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Sjeverni Velebit

Istra (1)

Nacionalni park Brijuni

NP Brijuni sastoji se od Velog i Malog Brijuna te 12 drugih otočića koji zajedno sačinjavaju jedno od najljepših istarskih blaga. Najposjećeniji je kompleks Rimska vila u uvali Verige okružena savršeno harmoničnom florom i faunom. Zbog bogatog programa uparenog s prekrasnom prirodom, zaista vrijedi posjetiti Brijune. Mnoštvo je atrakcija koje pružaju priliku upoznati ovaj dragulj poput safari parka, šetnja arheološkim muzejem i izložbom “Tito na Brijunima”, promatranje glagolitskih znamenitosti i istarskih fresaka u crkvi svetog Germana i još mnogo toga.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni park Brijuni

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj po veličini

Nacionalni parkovi Hrvatske predstavljaju oličenje prirodne ljepote koji zauzimaju 7,5% ili 994 km2 površine države, od čega je 235 km2 morske površine. Rasprostranjeni su u 3 regije diljem zemlje. Najveći nacionalni park su Plitvička jezera s površinom od 296,9 km2, a najmanji je Mljet s ukupnom površinom od 5,4 km2. Sljedeći popis uključuje svih 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj poredanih po veličini.

  1. Plitvička jezera
  2. Kornati
  3. Sjeverni Velebit
  4. Krka
  5. Paklenica
  6. Risnjak
  7. Brijuni
  8. Mljet

Ulaz u nacionalne parkove u Hrvatskoj

Iako cijena varira od parka do parka, većina posjetitelja bi se složila da su cijene više od očekivanih, posebno tijekom sezone. Kako biste uštedjeli novac i izbjegli duge redove, preporuča se kupnja ulaznica online. Osim toga, mnogi nacionalni parkovi također naplaćuju ulaznice za određene atrakcije u parku, pa je najbolje provjeriti njihove službene web stranice za više informacija. Tamo možete saznati više o svim njihovim ponudama i programima te odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

Karta nacionalnih parkova u Hrvatskoj

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj
Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj – česta pitanja

Koliko je nacionalnih parkova u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se trenutno nalazi 8 nacionalnih parkova.

Koji je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj?

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj su Plitvička jezera (1949.) i Paklenica (1949.)

Koji je najnoviji nacionalni park u Hrvatskoj?

Najnoviji nacionalni park u Hrvatskoj je Sjeverni Velebit, proglašen 1999. godine.

Koji je najopasniji nacionalni park u Hrvatskoj?

Nijedan spomenuti nacionalni park do sada nije imao fatalnih nezgoda. Svakako, savjetujemo da svejedno pripazite kada ste na vidjelicama (da se ne poskliznete) i da ne provocirate životinjski svijet.

Koje hrvatske regije imaju najviše nacionalnih parkova?

Dalmacija je regija s čak 4 nacionalna parka.

Koje hrvatske regije nemaju nijedan nacionalni park?

Jedina regija bez nacionalnog parka je Slavonija.

Još sličnog sadržaja

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima