back to top

zemlja uzburkane povijesti i predivnih pejzaža

Sjetite se Škotske i vjerojatno ćete prizvati slike gorštaka u kiltu od tartana, gajdaša, čudovišta iz Loch Nessa, usamljenih dvoraca, golf terena, veličanstvenog krajolika i čupave gorštačke stoke. Sve je to dio mistike ove jedinstvene zemlje, ali i (osim Nessie) vrlo stvaran pregled onoga što turisti tamo vide. Škotska je zanimljiva zemlja uzburkane povijesti, ali i fascinantnih pejzaža koji će vam naprosto oduzeti dah.

Škotsku možete istražiti brodom, pješice po njezinim predivnim stazama, slikovitom vožnjom vlakom ili obilaskom automobilom, a svaki od odabira dovest će vas do nezaboravnih iskustava. Povijest je zaista posvuda, a vaše će vas avanture razgledavanja dovesti do dvoraca i legendarnih bojnih polja na kojima su se borili klanovi.

Još jedna od velikih atrakcija Škotske je njezina osamljenost, s udaljenim dijelovima močvara obraslih vrijeskom; skrovite plaže; i divlje, romantične planine, sa svojim dubokim dolinama i jezerima. Bilo da odaberete živahne gradove, povijesne gradove ili udaljene močvare i otoke, vidjet ćete da su svi ispunjeni nezaboravnim stvarima koje možete vidjeti i raditi.

Edinburški dvorac i Royal Mile

Kameni tornjevi i zidine dvorca Edinburgh dominiraju horizontom Edinburgha još od 13. stoljeća. Smješten na vrhu crne bazaltne stijene, nudi veličanstven pogled na grad i putovanje kroz burnu povijest Škotske.

U dvorcu Edinburgh izdvajamo spektakularne krunske dragulje, slavni Kamen sudbine (Stone of Scone) i kapelu sv. Margarete, izgrađenu 1130. godine, što je čini najstarijom zgradom u Edinburghu. Dvorac možete posjetiti i preko pokretnog mosta koji se proteže preko starog jarka sa široke Esplanade, gdje se svakog kolovoza održava poznata Edinburgh Military Tattoo. Čini se kao da nad vratima dvorca bdiju brončane statue legendarnih heroja Williama Wallacea i Roberta Brucea.

Dolje se Royal Mile proteže niz strminu do elegantne palače Holyroodhouse, još jedne od najpoznatijih znamenitosti Edinburgha. Oivičena gradskim kućama od opeke i povijesnim znamenitostima, Royal Mile također je puna malih trgovina, tvornica kiltova, čajana, muzeja i kafića. Između njegovih visokih zgrada – neke dosežu više od 10 katova na nizbrdici – nalaze se uske male uličice, zvane “vjetrovi”, koje se pletu između sićušnih skrivenih zidova.

U svoju rutu svakako uključite i Nacionalni muzej Škotske. Kao jedna od najvećih škotskih atrakcija, ovaj zabavni muzej uključuje baš sve, od srednjovjekovnih artefakata do izložaka povezanih s umjetnošću i znanošću.

Škotska i Loch Lomond

Idilično Loch Lomond, samo nekoliko minuta vožnje sjeverozapadno od Glasgowa, najveće je britansko jezero. Prema škotskom piscu Walteru Scottu, to je također “Kraljica škotskih jezera”. S obiljem pastrve, lososa i bijele ribe koje su pravi mamac za ribiče, tamo je obilje sportova na vodi, a ima i puno otvorenog prostora za planinarenje.

Popularne aktivnosti u Loch Lomondu su izleti brodom, ali i šetnje uz jezero do veličanstvenog Ben Lomonda sa spektakularnim pogledom na nacionalni park Trossachs.

Najnovija atrakcija koju ovdje treba dodati je Loch Lomond Shores, dom sjajnog trgovačkog centra, poljoprivredne tržnice, restorana, a ima i mogućnost iznajmljivanja bicikala i čamaca. Glavna atrakcija je akvarij Loch Lomond SEA LIFE. Osim prikaza autohtonog morskog života, ova obiteljska atrakcija sadrži najveći akvarij za morske pse u Škotskoj.

Škotska i krstarenje jezerom Loch Ness

Kad zamislite Loch Ness, vjerojatno ćete zamisliti i mitsko čudovište koje je, prema legendi, stoljećima obitavalo ovim jezerom. Kao najveće vodeno tijelo u škotskom Great Glenu, Loch Ness, dio je vodenog puta koji povezuje istočnu i zapadnu obalu Škotske. Ono i tri druga jezera spojeni su Kaledonskim kanalom, kojim možete krstariti na kratkim izletima.

Kanal i svako od jezera okruženi su nekim od najljepših planinskih krajolika, ali nijedan dio nije slikovitiji od samog jezera Loch Ness, s romantičnim ruševinama dvorca Urquhart na samoj padini iznad vode. Kao središte mnogih drevnih mitova, dvorac iz 12. stoljeća postao je žrtva požara nekih 500 godina kasnije.

Najbolji pogled na dvorac pruža se s vode, a možete stići brodom ili se pored njega proći na samom krstarenju Loch Nessom.

Potpirujući legendu o Nessie izlošcima i izvještajima o ukazanjima, izložba Loch Ness u hotelu Drumnadrochit također nudi zanimljive informacije o geološkoj formaciji Loch Nessa i okolnog područja. Dvorac, kanal i jezero Loch Ness lako su dostupni iz Invernessa.

Royal Yacht Britannia, Edinburgh

Više od 40 godina Royal Yacht Britannia bila je plutajuća kraljevska rezidencija, putujući više od 1.609.344 kilometara oko svijeta. Tako možete upoznati život kraljevske obitelji, njihovih gostiju i posade, sve to dok istražujete Britanninih pet glavnih paluba uz audio obilazak. Posjetit ćete most, državne apartmane i kraljevske spavaće sobe, prostorije za posadu i strojarnicu.

Također možete vidjeti Rolls-Royce Phantom V koji je nekada putovao brodom i zaustaviti se na čaju i kolačima u čajani Royal Deck. Ono što je na novo pridodano atrakciji 2019. godine upravo je hotel Fingal – nudi luksuzni smještaj u nekadašnjem svjetioniku koji je bio vezan uz kraljevsku jahtu.

Otok Skye i unutarnji Hebridi

Skye, najveći od unutarnjih otoka Škotske, posebno je popularan među ptičarima, avanturistima i ljubiteljima prirode. Njegov divlji, romantični planinski krajolik obilježen je zelenim dolinama, špiljama, usamljenim dolinama, pješčanim plažama i brzim slapovima – prilično izvanredna raznolikost za otok dug samo 80 kilometara i širok 24.

Na otoku se nalaze ostaci praiskonske hrastove šume, kao i obilje divljih životinja kao što su vidre, tuljani i najmanje 200 vrsta ptica. Do Skyea je vrlo lako doći jer je s kopnom povezan mostom, a osim toga, do njega možete doći i trajektom.

Ostali otoci u Unutrašnjim Hebridima između ostalih uključuju i Islay, Jura, Mull, Raasay, Staffa i Iona. Dolazak do Ione je malo kompliciraniji, zahtijeva dvije vožnje trajektom, ali je izuzetno isplativ. Smatra se škotskom “kolijevkom kršćanstva” jer je upravo ovdje sv. Kolumba stigao iz Irske u 6. stoljeću kako bi širio evanđelje.

Crkva iz 12. stoljeća, atmosferske ruševine opatije i isklesani kameni spomenik iz 10. stoljeća među njegovim su najboljim atrakcijama. Ovdje se nalazi i najstarije kršćansko groblje u Škotskoj, s grobovima više od 60 škotskih kraljeva, uključujući i Macbetha.

Škotska i Dvorac Stirling

Kao palača Jamesa V. i dom djetinjstva Marije, kraljice Škotske, dvorac Stirling jedna je od najbolje očuvanih renesansnih građevina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dok neke ranije građevine još uvijek stoje na svojim temeljima, velebne dvorane i sobe dvorca pažljivo su restaurirane i opremljene upravo prema izgledu iz 16. stoljeća, čak i do mukotrpnih reprodukcija njegovih tapiserija. S posjetiteljima komuniciraju i kostimirani tumači kako bi oživjeli dvorac i njegovu povijest, a vikend programi Lovac na povijest osmišljeni su za mlade istraživače.

Idealno smješten između Edinburgha i Glasgowa, Stirling je poznat po bitci kod Bannockburna, u kojoj je Robert Bruce porazio engleske osvajače 1314. godine, kao i po bitci kod Stirling Bridgea, pobjedi za neovisnost Škotske koju je osigurao legendarni William Wallace. Sjajni Bannockburn Heritage Center nudi izvrsne izložbe u vezi s ovom važnom erom.

Između Stirling i Bridge of Allan nalazi se veličanstveni Wallaceov spomenik, spektakularan toranj od 246 stepenica s nevjerojatnim pogledom na cijelo područje. Ovdje također možete vidjeti niz artefakata za koje se kaže da su pripadali samom velikom Wallaceu.

Škotska Umjetnička galerija i muzej Kelvingrove

Otkako je požar uništio velik dio djela Charlesa Rennieja Mackintosha na Umjetničkoj školi u Glasgowu, galerija i muzej Kelvingrove postali su glavno odredište za obožavatelje stila iz Glasgowa, osebujnog dijela pokreta Arts & Crafts i secesijskog stila početkom 20. stoljeća.

Stvorena i otvorena neposredno prije požara, Charles Rennie Mackintosh i Glasgow Style Gallery uključuju nekoliko cijelih soba Mackintosha, kao i djela drugih istaknutih umjetnika pokreta.

Uz ostala značajna blaga, sadrži i portret Van Gogha, alate i nakit iz brončanog doba iz Arrana i Kintyrea, Mark 21 Spitfire iz 1944. godine i veličanstvene orgulje iz 1901. koje su se koristile za svakodnevne besplatne koncerte, a jedan od najpopularnijih izložaka muzeja je Krist sv. Ivana od Križa Salvadora Dalija.

Škotska je izumila golf

Škoti polažu pravo na mnoge izume kao što su bicikl, poštanske marke, telefone i parne strojeve. Ali njihov najtrajniji izum možda je upravo golf.

Jedan od životnih snova predanih golfera upravo je igrati u cijenjenom Royal and Ancient Golf Clubu koji se nalazi u povijesnom St. Andrewsu i samo 30 kilometara jugoistočno od Dundeeja. Osnovan 1750. godine i međunarodno priznat kao vladajuće tijelo golfa, St. Andrews redoviti je domaćin poznatog British Opena na jednom od svojih brojnih terena s 18 rupa, od kojih je najpoznatiji par-72 Old Course koji se proteže uz surovu obalu.

Iako su početni termini često rezervirani šest mjeseci unaprijed, neki su dostupni putem lutrije dva dana unaprijed za one koji nemaju rezervacije.

Vrijedno je posjetiti i veličanstvenu staru klupsku zgradu i Britanski muzej golfa koji dokumentira povijest “doma golfa” od srednjeg vijeka do danas.

Fort William & Ben Nevis

Najbolje mjesto za istraživanje Ben Nevisa, najviše britanske planine, iz slikovitog je grada Fort Williama. Smješten na jugoistočnom kraju Kaledonskog kanala, ovaj obalni grad svoje korijene vuče iz izvorne utvrde izgrađene u 17. stoljeću. Iako odavno ne postoji, povijest tvrđave može se istražiti u West Highland Museumu, zajedno s pozamašnim zbirkama slika, gorštačkih nošnji i oružja.

Ono što svakako morate učiniti jest uskočiti u parni vlak Jacobite. Proslavljen po filmskoj franšizi o Harryju Potteru, vlak slijedi West Highland Line preko spektakularnog vijadukta Glenfinnan.

Zatim, tu je Ben Nevis. Lako ga je po vedrom danu uočiti iz Fort Williama, a to je zaista impresivan prizor koji privlači mnoge planinare, kako amatere tako i one koji se bave planinarenjem. Unatoč nadmorskoj visini, uspon se može postići za oko 2,5 sata i zaista se isplati se zbog spektakularnih pogleda koji se protežu čak na 241 kilometar preko Škotskog gorja sve do Irske.

Riverside Museum i Tall Ship, Glasgow

Kao jedan od najposjećenijih škotskih atrakcija, besplatni muzej Riverside u Glasgowu okuplja povijest kopnenog i vodenog prijevoza. Tijekom posjeta možete vidjeti tramvaje, lokomotive, autobuse, konjske zaprege i starinske automobile, zajedno s brodovima i drugim modelima.

Vrhunac je autentična rekonstrukcija ulica Glasgowa iz 1938. godine, s trgovinama u koje slobodno možete ući i peronima koji vode do svih izloženih lokomotiva. Sve u svemu, više od 20 interaktivnih zaslona i 90 velikih zaslona osjetljivih na dodir prikazuju slike, uspomene i filmove koji zbirkama daju dodatno značenje.

Vani na rijeci Clyde možete se ukrcati na S. S. Glenlee, visoki brod izgrađen 1896. godine Odlikuje ga činjenica da je jedini brod izgrađen u Clydeu koji još uvijek plovi u Britaniji.

Škotska i njeno visočje

Škotsko gorje ima mistiku rođenu iz surovih, neukroćenih krajolika i duge povijesti, istovremeno nasilne i romantične. Rijetko naseljene, ove planine i stjenovite obale jednako vole i planinari i biciklisti, ali i oni koji uživaju u ribolovu, golfu, vožnji kajakom, raftingu, hodanju po klancu i drugim avanturama na otvorenom.

Kroz njega su prošarana ljupka mala sela i gradovi sa smještajem i restoranima. Možete se zaustaviti u sićušnom obalnom selu Dornoch kako biste vidjeli njegovu katedralu i ruševine dvorca. Isto možete učiniti i u John o’Groatsu koji je najsjevernija točka Britanije, 1406 kilometara od najjužnije točke na Land’s End u Cornwallu. Ovaj sjeverni vrh Škotske možete istražiti na novoj turističkoj ruti, North Coast 500.

Škotska i otok Arran

Lijepi otok Arran s razlogom se naziva “Škotska u malom”. Ovaj savršeni otok kraj zapadne obale zemlje odražava krajolike cijele zemlje i to sve na površini od jedva 267 četvornih kilometara. Ovdje možete pronaći valovita močvare, surove planine, pješčane plaže, ribarske luke, dvorce i golf terene, i to sve na manje od sat vremena vožnje trajektom od Glasgowa, a sve unutar područja koje možete lako istražiti u samo dan ili dva.

Što je najbolje, nema potrebe za automobilom jer oko otoka redovito voze autobusi, povezujući njegove glavne atrakcije. Iako se njegove znamenitosti – uključujući dvorac Brodick i planinu Goat Fell – mogu posjetiti u jednom danu (uključujući i vožnju trajektom), lako biste mogli provesti čak i do nekoliko dana da istražite ovaj mali primjerak Škotske.

Škotska i njena krvava bitka za neovisnost

U travnju 1746. godine ovdje je bio posljednji pokušaj Škotske da postigne svoju neovisnost od Engleske, što je poništeno u onome što je postalo poznato kao bitka kod Cullodena, iako je mnogi smatraju pravim masakrom.

Svoj posjet biste trebali započeti u vrhunskom centru za posjetitelje. Uz izvrsne prikaze i izvještaje koji dokumentiraju ovaj sudbonosni dan u škotskoj povijesti, tu je i izvrstan film koji ocrtava ključne događaje sve kako su se i odvijali. Tu je i krovna platforma koja gleda na samo bojište.

Svoje vrijeme možete potrošiti na lutanje terenom, stoga izdvajamo brojne nadgrobne spomenike škotskog klana; Memorijalni Cairn; kao i Cumberland Stone koji označava mjesto s kojeg su Englezi zapovijedali bojnim poljem. Tu je i nekoliko preživjelih zgrada, uključujući Old Leanach Cottage.

Jedna od najboljih, posebno za obožavatelje hit TV serije, upravo je Outlander Experience Tour Diane Gabledon. Osim Cullodena, ove zabavne škotske ture obilaze i druge glavne atrakcije, uključujući Loch Ness i dvorac Urquhart.

Škotska i Robert Burns Country

Nijedan posjet Škotskoj nije potpun bez posjeta barem jednom ili dva mjesta povezana s najslavnijim sinom zemlje – pjesnikom Robbiejem Burnsom. Sjajan način da doživite dio Burnsovog života i vremena, kao i da vidite neke od najljepših dijelova zemlje, upravo je staza Burnsove baštine.

Turu možete započeti u muzeju rodne kuće Roberta Burnsa u Allowayu, na periferiji Ayra, gdje ćete pronaći savršeno očuvanu slamnatu kuću u kojoj je pjesnik rođen i proveo veći dio djetinjstva.

Nakon posjeta ostalim znamenitostima povezanim s Burnsom – uključujući spomenik i vrtove stvorene u znak sjećanja na njegov život i vrijeme provedeno u Ayru, zbirku njegovih najvažnijih spisa i Auld Kirk iz 16. stoljeća gdje je pokopan njegov otac – ova kružna tura ide prema jugu do Dumfries.

Ovdje možete vidjeti izvrsnu kuću Roberta Burnsa u kojoj je proslavljeni pjesnik proveo posljednje četiri godine svog života (gdje je umro 1796. sa samo 36 godina). Ova atrakcija prikazuje živopisan portret njegova života, a njegovo posljednje počivalište nalazi se nedaleko u crkvenom dvorištu sv. Mihaela.turistplus.hr

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima