back to top

Šta sve trebamo znati o transplataciji brade

Oduvijek ste željeli imati bradu kao što je imaju glumci u nekim serijama i pitali se zašto baš vi nemate takvu? Niste znali da uopšte postoji način da se to promjeni? Ako vam je izgled vaše brade izuzetno bitan i smatrate da biste vaš kompletan izgled zaokružili sa jasno definisanom bradom, transplatacija brade bi mogla biti vaš izbor.

Šta sve trebate znati o transplataciji brade? Ako vaš genetski kod nije baš bio u skladu sa vašim željama, ne morate se brinuti i misliti da je vaša savršena brada daleko. Ispravna odluka i izuzetna želja da to promjenite će vas dovesti do toga da odaberete baš transplataciju brade kao vaše rješenje.

Šta podrazumijeva transplatacija brade?

Transplatacija brade podrazumijeva tehniku kojom se folikularne jedinice sa donorske regije, najčešće tjemena glave, presađuju na vašu vilicu ili dio lica na kojem želite imati bradu. Ovo je veoma jednostavno objašnjenje međutim iza toga se krije činjenica da se radi o kozmetičkoj operaciji koja zahtjeva iskustvo i stručnost kako biste bili zadovoljni rezultatima.

transplataciji brade

Transplatacija kose je sličan proces kao i transplatacija kose na dio tjemena na kojem nema kose ili je prorijeđena. Tako da ako ste čuli i znate bilo šta o tom procesu, procedura je slična i za transplataciju brade.

Koje se metode koriste?

Metode koje se koriste najčešće jesu FUE metoda i FUT metoda. FUE metoda funkcioniše na način da presađuje kompletne folikularne jedinice, jednu po jednu sa donorske regije na regiju na koju se transplatira. Ova metoda je manje bolna i invazivna. Shodno tome ova metoda je i najčešće primjenjivana kada se radi o transplataciji brade, ali i transplataciji kose.

Kada govorimo o FUT metodi, možemo reći da je to invazivnija i bolnija metoda za razliku od FUE metode. Pristupa se na način da hirurg na koži pravi sitne rezove tkiva i uklanja ih i sa istih prikuplja folikularne jedinice i presađuje ih gdje je potrebno.

Kako izgleda period nakon tretmana?

Nakon tretmana ćete pažljivo pratiti upute hirurga kako bi vaš proces oporavka bio lakši. Transplatirane folikule će početi da opadaju 15-30 dana nakon operacije. Taj dio procesa nije nešto o čemu trebate brinuti, to je znak da sve funkcioniše po planu. Nove folikule brade će nakon toga biti spremne za rast.

Šta sve trebamo znati o transplataciji brade

U periodu od 90 dana će vaša brada izgledati onako kako ste očekivali i tada ćete vidjeti prve i početne rezultate operacije. Nakon 90 dana će sve folikule biti prihvaćene i spremne za regularan rast. Četiri mjeseca nakon operacije vaša brada će već dobiti pravi oblik, a 9 mjeseci ćete već biti u potpunosti zadovoljni jer će vaša brada kompletno izrasti.

Obje metode FUE i FUT nakon operacije će dati efekat prirodne brade, samo što je najćešće sa FUT metodom rezultat dosta gušća brada. Ovo je jednostavno iz razloga što se sa tkiva koje je iskorišteno može preuzeti mnogo više folikularnih jedinica pa je i rezultat drugačiji.

Tako da ako želite puniju i mnogo više definisanu bradu odaberite FUT metodu transplatacije brade.

Postoje li neke nuspojave i koje su?

Transplatacija brade jako rijetko podrazumijeva neuspjeh i najčešće se veže za nestručnost hirurga. Stoga je važno operaciju obaviti kod provjerenog i pouzdanog hirurga, koji će biti fokusiran na zadovoljstvo klijenta.

Šta sve trebamo znati o transplataciji brade

Mimo toga svakako da postoje određene nuspojave koje vežemo za operacije ovog tipa. Postoji rizik infekcije i blagog krvarenja. Također postoji mogućnost ožiljaka, kada govorimo o FUT metodi. Dok kod FUE metode postoji mogućnost za pojavljivanjem sitnih bijelih tačkica, koje će vremenom da izblijede.

U svakom slučaju mnogi su faktori koji utiču na to kako će vaš proces transplatacije brade da izgleda, ali morate biti svjesni da svi različito reaguju na ovakve tretmane i da morate pratiti upute koje dobijete od vašeg hirurga.

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Čaj od virka

Gospin plašt, sitna rosnica, biserak, vrkuta, samo su neki od naziva za zeljastu biljku iz porodice ruža, koja je najpoznatija kao Virak. Sastoji se iz...

Knjiga o načinu borbe

Evo o čemu govori Knjiga o načinu borbe! Razlog za pisanje ove knjige "The Way To Fight" ili u prevodu Knjiga o načinu borbe je...

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

možda te zanima