back to top

Kako djeluje vitamin B3?

Vitamin B kompleksa odgovoran je za obavljanje različitih metaboličkih funkcija našeg tijela. Vitamin B3, također poznat kao niacin, još je jedan u ovoj skupini.

Kao i drugi vitamini u ovom kompleksu, također je topiv u vodi. Obavlja mnoge funkcije. Pomaže tijelu da pretvori hranu u glukozu koja se koristi za energiju.

Utječe na cirkulaciju krvi, metabolizam, kontrolu dijabetesa i funkciju živčanog sustava.

Druga funkcija koju ima je da pomaže u proizvodnji steroidnih hormona u nadbubrežnim žlijezdama, kao što su spolni hormoni. Ima antioksidativno djelovanje i učinkovit je u održavanju kože. Također je poznato da utječe na ravnotežu kolesterola.

Ima važnu ulogu u proizvodnji kortizola i inzulina, utječe na zdravlje srca i izvrsna je pomoć za metaboličku obradu proteina, ugljikohidrata i masti.

Vitamin B3 pomaže tijelu pretvoriti hranu u glukozu koja se koristi za proizvodnju energije. Osim što tijelu nudi opskrbu energijom, poboljšava cirkulaciju, zdravlje kože i smanjuje stres. Prema nedavnim istraživanjima, vjeruje se da smanjuje rizik od raka kože.

vitamin b3
Vitamin B kompleksa odgovoran je za obavljanje različitih metaboličkih funkcija našeg tijela.

Vitamin B3 posljedice nedostatka u tijelu

Ako osoba jede malo hrane koja sadrži vitamin B3, onda je manjak. Kao važan element za ljudsko zdravlje, stanice neće funkcionirati i obavljati funkcije normalno.

Manjak vitamina B3 utječe na pojavu zdravstvenih problema, a uzrokovan je lošom prehranom, nedovoljnim unosom vitamina, prekomjernom konzumacijom alkohola i probavne smetnje. Učinci nedostatka vidljivi su u metabolizmu, a glavni simptomi su umor i slabost mišića.

Pelagra je bolest koja se razvija zbog nedostatka vitamina u tijelu, što dovodi do vidljivih lezija i upala na koži.

Ovaj nedostatak također može oštetiti probavni sustav, uzrokujući proljev, zatvor, mučninu i povraćanje.

Budući da zdravlje živčanog sustava ovisi o vitaminu B3, njegov nedostatak uzrokuje problem depresije, tjeskobe i pojačanog stresa.

vitamin b3
Ako osoba jede malo hrane koja sadrži vitamin B3, onda je manjak.

Osim toga, mogu se pojaviti glavobolje, kronične migrene i gubitak pamćenja. Izaziva nesanicu i vrtoglavicu, a raspoloženje se pogoršava.

Osoba postaje razdražljiva i nervozna, što dovodi do stresa i slabijeg imuniteta. U teškim slučajevima njegovog nedostatka preporuča se korištenje suplemenata za nadoknadu ove hranjive tvari u tijelu.

Vitamin B3 može se kupiti u ljekarnama i online trgovinama, po povoljnijim cijenama. Važno je napomenuti da je primjena suplemenata nužna i preporučljiva u situacijama kada tijelu nedostaju hranjive tvari.

vitamin b3
Vitamin B3 može se kupiti u ljekarnama i online trgovinama, po povoljnijim cijenama

Vitamin B3 glavni izvori

Vitamin B3 se nalazi u hrani biljnog i životinjskog podrijetla. Osim u jetri, ima ga u tuni, bakalaru, sardinama, piletini, jajima, puretini, teletini.

Prisutan je u žitaricama kao što su heljda, pšenične klice, riža, sjemenke suncokreta, mekinje, kikiriki i sezam. Vitamin B3 se također nalazi u povrću poput brokule, mrkve, graha i bundeve.

Ostali izvori uključuju breskve, jabuke i nektarine. Idealna dnevna količina vitamina B3 ovisi o dobi osobe koja ga uzima, bilo da se radi o unosu hrane ili suplementima.

Skupina ljudi koja obično ima nedostatak niacina su starije osobe. Među rizičnim skupinama su bolesnici s gastrointestinalnim bolestima, alkoholičari i osobe s cirozom jetre.

Njegova sinteza je obično nedovoljna, zbog čega je neophodan dnevni unos hrane ili dodataka prehrani.

Preporučeni dnevni unos vitamina B3 je 15 mg za muškarce i 14 mg za žene.

Koje su nuspojave vitamina B3? Visoke doze ovog vitamina mogu uzrokovati crvenilo kože, svrbež, povraćanje, proljev, utrnulost i probleme s jetrom.

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima