Inzko Skupštini RS: Nacrt vaše Deklaracije krši Dejtonski sporazum

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nacrt deklaracije, koja treba da se razmatra na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS,-a posebno zabrinjava, jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS-a, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz OHR-a.

“Ovim se direktno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji izričito navodi da su odluke Ustavnog suda BiH ‘konačne i obavezujuće’. Osim toga, nacrt deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH, utoliko što predstavlja neprihvatljiv pokušaj Narodne skupštine RS-a da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu” navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja u vezi sa spremnošću organa RS-a da poštuju osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ustavni sud je jedina institucija Bosne i Hercegovine koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija BiH i različitih nivoa vlasti i u velikoj je mjeri doprinijela provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je u više navrata podsjećala vlasti na njihovu ustavnu obavezu da provode sve odluke Ustavnog suda. Poštivanje vladavine prava i pridržavanje odredbi Dejtonskog sporazuma, a posebno ustavnog i pravnog okvira Bosne i Hercegovine, predstavlja preduslov za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine” stoji u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here