HDZ pod okriljem noći ruši institucije i pokorava državu

HDZ se jako voli zaklinjati u Zajedništvo.

Pa otvara prostor za smjenu pravobraniteljice za djecu samo zato što je navodno bliska SDP-u. Zajedništvo vrijedi samo za pripadnike, članove, sljedbenike i partnere HDZ-a.

Piše: Tomislav Klauški

HDZ se, također, jako voli zaklinjati u institucije.

Pa Vlada mijenja Zakon o pravobraniteljici za djecu formalno radi rokova koje joj je dao Ustavni sud, ali uz uvođenje odredbi kojima se otvaraju vrata da svake godine smjenjuje pravobranitelje ako im se njihova izvješća neće dopadati.

HDZ se u zadnje vrijeme zaklinje i u transparentnost.

Pa pod okriljem noći, od utorka u 22,40 do srijede u 1,30 sati, provodi raspravu o pravobraniteljici za djecu. A izbor novih članova Vijeća za elektroničke medije proveo je bez razgovora s kandidatima, bez uvida u dokumentaciju, bez usporedne provjere kvalifikacija svih kandidata.

Procedura je smetnja

Osim toga, HDZ se voli zaklinjati u proceduru.

Pa se izbor predsjednika Vrhovnog suda, najviše pravosudne institucije u zemlji, provodi u roku od samo pet dana i do zadnjeg radnog dana ljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Uglavnom, to je oduvijek bio HDZ-ov način. Zaklinjati se u jedno, a provoditi nešto drugo: operirati iza kulisa, na brzaka, bez buke i pompe, daleko od očiju javnosti, bez rasprave ili kad ta rasprava već postane izlišna.

Možda bi se ovih dana digla veća buka oko izmjena Zakona o pravobraniteljici za djecu da je HDZ nije zakopao u noćnu saborsku smjenu. Kao što bi se možda više obratila pažnja na ono što SDP naziva “lex Milas Klarić”, da se o svemu nije raspravljalo pod okriljem noći.

Gazi institucije

Hrvatska bi tako mogla postati jedina zemlja koja smjenjuje pravobraniteljicu za djecu puno prije isteka mandata, što je opet samo po sebi manje bitno od činjenice da HDZ izmjenama ovog zakona ruši neovisnost institucije pravobraniteljice.

U HDZ-ovu svijetu institucije su tu da služe njegovoj vlasti, a proklamirano Zajedništvo vrijedi samo za one koji se podvrgnu prevlasti HDZ-a.

Priča s izborom predsjednika Vrhovnog suda još je gora.

Predsjednica Republike u ponedjeljak je napokon predložila svog kandidata i procedura bi trebala trajati samo do petka. “Sramotno je da se sve radi u zadnji čas i nemam opravdanje za to, nego da je to pokušaj izbjegavanja javne rasprave o kandidatima”, upozorio je predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić bio je još kritičniji. “I ovoga puta se sudbenu vlast ne doživljava kao jednu od tri grane vlasti i kao ravnopravnu državnu vlast, već kao onu koja mora biti sluga u odnosu prema zakonodavnoj vlasti i izvršnoj vlasti. Sve ostavlja jako ružnu sliku”.

HDZ-u to nije bitno.

Politički sudovi

Njemu je u prvom redu stalo do kontrole pravosuđa, pa i Vrhovnog suda čiji predsjednik kao čelnik Državnog izbornog povjerenstva provodi izbore, a čiji sud na najvišem stupnju odlučuje o sudskim presudama. Posebno političkim.

Zbog toga – ili možda unatoč tome – HDZ skupa sa svojom predsjednicom države tako važnu raspravu o kandidatu provodi na brzinu, pa čak i brzopleto.

Na ovih nekoliko zadnjih slučajeva HDZ je ponovno demonstrirao svoje uhodane mehanizme vladanja: kroz pokoravanje institucija, skrivanje od javnosti, silovanje procedure…

Ovom prilikom nećemo čak ni spomenuti vjerodostojnost. Ona je potrošena skoro kao i reforme.

Ali zato ne smijemo zaobići skriveno, čak i podmuklo, izbacivanje čak 129 mjera iz Strategije obrazovanja u Akcijskom planu provođenje strategije, za što nitko još do danas nije odgovarao.

HDZ je vjerovao da se to nikada neće otkriti. A kad se otkrilo, pokazao je da ne mari previše za to.

Psi laju, a karavane prolaze, što bi rekao novopečeni esejist Ivo Sanader.

HDZ ovo smatra svojom državom s kojom može činiti što mu je volja. Ako zapne, uvijek može na brzaka kupiti oporbu. Pa i ponekog optuženika.

Opet se pokazalo da je stabilnost gadna stvar ako se gurne HDZ-u u ruke.

24sata

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here