Prehrana za giht – što jesti?

  Prehrana za giht i što je giht?

  Prehrana za giht uvelike je definirana time što je giht. Giht je upala zglobova naslaga kristala mokraćne kiseline, tvari koja nastaje između ostalog, razgradnjom hrane, posebice namirnica životinjskog podrijetla.

  Mokraćnu kiselinu obično eliminiraju bubrezi. Ali kada ga ima previše u krvi, taloži se u zglobu i uzrokuje upalu. Ova bolest je mnogo češća kod muškaraca. Kod žena se opaža tek nakon menopauze i ostaje rijetko.

  Menopaza spada među 8 razloga zašto menstruacija kasni, a da nije u pitanju trudnoća. 

  Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na giht. Osobu s gihtom usred noći probudi iznenadna bol u nožnom palcu. Također se događa da su zahvaćeni i drugi zglobovi: prst, lakat, koljeno ili gležanj.

  Bolovi u zglobovima su izraženi. Zglob je tada vruć, crven, natečen i izrazito bolan. Napad obično prestaje nakon nekoliko dana.

  Nožni prst svrbi i ljušti se. Nakon krize, nova kriza će se vjerojatno dogoditi mjesecima ili godinama kasnije.

  prehrana za giht
  Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na giht.

  Ako razina mokraćne kiseline u krvi ostane visoka, ona se može nastaviti taložiti u zglobovima i postupno ih deformirati. Tada je riječ o kroničnom gihtu. U nastavku pročitajte nešto više o gihtu i koja je prehrana za giht.

  Prehrana za giht – dijagnoza i tretman

  Prije nego se navede koja je prehrana za giht adekvatna, u ovom će vam se odlomku ukratko objasniti dijagnoza gihta i njegov tretman.

  Znakovi i simptomi akutnog napada gihta obično su dovoljno očiti da liječnik postavi dijagnozu na temelju anamneze i fizičkog pregleda.

  Prilikom postavljanja dijagnoze, liječnik će razmotriti i druge moguće uzroke kao što je infekcija. Krvni testovi koji pokazuju hiperurikemiju mogu potvrditi dijagnozu, ali nisu potrebni.

  Da li ste se ikada zapitali zašto je bitno znati koja ste krvna grupa? Posebno kada čitate nalaze nakon vađenja krvi. 

  Liječnik može jednostavno umetnuti iglu u zglob i izvaditi tekućinu za analizu pod mikroskopom.

  Ako se radi o gihtu, pojaviti će se igličasti kristali mokraćne kiseline kada se tekućina pregleda pod polarizirajućim svjetlom.

  Ovo je pregled kojim se postavlja konačna dijagnoza. Glavni prioritet je ublažiti bol i prekinuti akutni napad.

  U tu svrhu mogu se koristiti nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su naproksen, indometacin i celekoksib.

  Ovi lijekovi pomažu smanjiti oticanje i bol. Vaš liječnik može propisati jedan ili više ovih lijekova za liječenje napada gihta. U nastavku teksta vam donosimo informacije o tome koja je prehrana za giht.

  Prehrana za giht

  Posebna prehrana za giht pomoći će vam da se riješite navedenog zdravstvenog problema. Važno je da usvojite nove prehrambene navike kako biste smanjili razinu mokraćne kiseline u krvi.

  Za to će prvo biti potrebno naučiti poznavati namirnice bogate purinima kako bi ih mogli izbjegavati.

  Druge komplementarne mjere također mogu ublažiti napade gihta. Dodavanjem vitamina C i omega-3 kiseline u svoju prehranu nešto je što bi prvo trebali napraviti.

  U sklopu posebne prehrane za giht i s ciljem smanjenja razine mokraćne kiseline, treba paziti da se tijekom obroka favorizira hrana s niskim sadržajem purina.

  Prehrana za giht se mora temeljiti na namirnicama s malo purina. Te namirnice su: čaj, voda, sir, voće, bademi, lagani mliječni proizvodi, zeleno povrće, jaja, kruh i žitarice, juhe od povrća itd.

  Preporučuje se rasporediti unos bjelančevina, ugljenih hidrata i masti tijekom dana konzumiranjem tri uravnotežena obroka i međuobroka po potrebi. Za ostale namirnice možete upitati svog liječnika.

  prehrana za giht
  Prehrana za giht se mora temeljiti na namirnicama s malo purina.

  Šta uzrokuje Giht?


  Giht se javlja kada se u zglobu nakupljaju kristali urata, uzrokujući upalu i intenzivnu bol napadaja gihta. Kristali urata mogu se formirati kada imate visoke razine mokraćne kiseline u krvi.

  Vaše tijelo proizvodi mokraćnu kiselinu kada razgrađuje purine — tvari koje se prirodno nalaze u vašem tijelu.

  Purini se također nalaze u određenim namirnicama, uključujući crveno meso i meso organa, kao što je jetra. Morski plodovi bogati purinom uključuju inćune, srdele, dagnje, kapice, pastrve i tunu.

  Alkoholna pića, posebice pivo, i pića zaslađena voćnim šećerom (fruktozom) potiču veću razinu mokraćne kiseline.

  prehrana za giht
  Purini se također nalaze u određenim namirnicama.

  Također, fruktoza pomaže da smanjite nadutost u stomaku.

  Normalno, mokraćna kiselina se otapa u vašoj krvi i prolazi kroz bubrege u vaš urin. Ali ponekad ili vaše tijelo proizvodi previše mokraćne kiseline ili vaši bubrezi izlučuju premalo mokraćne kiseline.

  Kada se to dogodi, može se nakupiti mokraćna kiselina, tvoreći oštre, igličaste kristale urata u zglobu ili okolnom tkivu koji uzrokuju bol, upalu i oticanje.

  Moguće komplikacije

  Osobe s gihtom mogu razviti teža stanja, kao što su:

  Neki ljudi možda više nikada neće osjetiti znakove i simptome gihta. Drugi mogu doživjeti giht nekoliko puta svake godine.

  Lijekovi mogu spriječiti napade gihta kod osoba sa gihtom koji se opet vratio. Ako se ne liječi, giht može uzrokovati eroziju i uništenje zgloba.


  Uznapredovali giht. Neliječeni giht može uzrokovati stvaranje naslaga kristala urata ispod kože u čvorićima zvanim tophi (TOE-fie).

  Tophi se može razviti u nekoliko područja, kao što su prsti, šake, stopala, laktovi ili Ahilove tetive duž stražnje strane gležnjeva. Tofi obično nisu bolni, ali mogu postati natečeni i osjetljivi tijekom napadaja gihta.

  Bubrežni kamenci. Kristali urata mogu se skupljati u mokraćnim putevima osoba s gihtom, uzrokujući bubrežne kamence. Lijekovi mogu pomoći u smanjenju rizika od bubrežnih kamenaca.

  Još zanimljivih članaka:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

  Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Kako se proizvodi organska hrana

  Organska hrana i njena proizvodnja predstavlja sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda i...